logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie mimo rozłączonego przycisku dzwonkowego

Neortic 18 Kwi 2019 11:28 1020 16
  • #1 17912776
    Neortic
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Witam.
    Mam problem z instalacją elektrozaczepu w furtce. Elektrozaczep zasilany jest z zasilacza 12V , który z kolei podłączony jest do obwodu 220V z przyciskiem dzwonkowym. Problem polega na tym, że na wejściu zasilacza cały czas jest napięcie ~34V (mimo rozłączonego przycisku dzwonkowego), co skutkuje tym, że co kilkadziesiąt sekund elektrozaczep dostaje impuls z zasilacza i otwiera się.
    Skąd to napięcie na wejściu zasilacza? Co można zrobić, żeby elektrozaczep działał poprawnie (tylko po naciśnięciu przycisku)?
  • #3 17912835
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Neortic napisał:
    podłączony jest do obwodu 220V z przyciskiem dzwonkowym

Czy to nie jest przypadkiem klasyka - podświetlany przycisk oraz zasilacz impulsowy (przetwornica) ?
    Przez podświetlenie ładują się kondensatory na wejściu zasilacza i co jakiś czas zasilacz się załącza.
  • #4 17912923
    Neortic
    Poziom 6  
    Nie mam podświetlonego przycisku.
    Czy wymiana zasilacza na trasformatorowy rozwiązałaby problem?
    Podejrzewam, że ten który mam obecnie jest impulsowy (https://mwpower.pl/power/pl/produkty/wtyczkowe/zasilacz-ea-1017a/)
  • #5 17912945
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Neortic napisał:
    Nie mam podświetlonego przycisku.

Czy ten przycisk jest przystosowany do pracy z napięciem sieci 230 VAC ?
  • #6 17912992
    Neortic
    Poziom 6  
    Tak, załączam fotki.

Napięcie mimo rozłączonego przycisku dzwonkowego Napięcie mimo rozłączonego przycisku dzwonkowego
  • #7 17913007
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Moim zdaniem powinieneś odłączyć ten wyłącznik i zbadać sytuację
    Neortic napisał:
    na wejściu zasilacza cały czas jest napięcie ~34V (mimo rozłączonego przycisku dzwonkowego)

może jest jakieś przebicie, jakieś zanieczyszczenie, nienormalnie duża wilgotność, itp, itd.
  • #9 17913138
    Neortic
    Poziom 6  
    Odłączyłem przycisk, a na wejściu zasilacza dalej 34V...
  • #10 17913150
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    A czy równolegle do tego przewodu ułożone są też czynne przewody innych obwodów?
  • #11 17913180
    Neortic
    Poziom 6  
    Tak, nawet kilka: oswietlenie garażu (łącznik schodowy), oświetlenie podjazdu (reflektor), sterowanie bramą garażową.
  • #12 17913225
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1669
    Po pierwsze - w jaki sposób jest mierzone to napięcie, a po drugie - przypuszczam, że przycisk nie jest włączony w przewód fazowy.
  • #13 17913294
    Neortic
    Poziom 6  
    Przycisk jest włączony w przewód fazowy (sprawdzone próbnikiem).
    Napięcie było mierzone między przewodami na wejściu zasilacza.
  • #14 17913326
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1669
    To musi być gdzieś po drodze między przyciskiem, a zasilaczem niepełne przebicie z innego przewodu fazowego biegnącego obok, bo wg mnie, to napięcie nie może być wynikiem sprzężenia pojemnościowego miedzy przewodem do zasilacza i przewodami fazowymi biegnącymi obok.
  • #15 17914130
    barondary
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale może to kwestia zmiany fazy. Podłącz odwrotnie przewody 230V.
  • #16 17958150
    Neortic
    Poziom 6  
    Witam,

Problem rozwiązał się po zastosowaniu zasilacza transformatorowego.
    Nie dość, że elektrozaczep już się nie otwiera sam, to na dodatek napięcie na wejściu zasilacza wynosi teraz 0.
    Pomiary w obu przypadkach wykonywałem przy podłączonym zasilaczu (przewody zasilające przylutowane do wtyczki zasilacza).
    Czy potrafi ktoś to wyjaśnić? :)
  • #17 17958205
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Indukowanie się napięcia z przewodów ułożonych razem z obwodem elektrozaczepu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z instalacją elektrozaczepu, który otrzymywał impulsy z zasilacza 12V mimo rozłączonego przycisku dzwonkowego, co prowadziło do samoczynnego otwierania się furtki. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie schematu instalacji, a także możliwość, że napięcie na wejściu zasilacza wynika z podświetlanego przycisku lub z przebicia w instalacji. Po odłączeniu przycisku napięcie nadal wynosiło 34V, co skłoniło do dalszych badań, w tym sprawdzenia innych przewodów w pobliżu. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę zasilacza impulsowego na transformatorowy, co wyeliminowało niepożądane napięcie i impulsy do elektrozaczepu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA