logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RX570 Nitro+ 8GB: Wentylatory na max przy wyłączaniu PC

kurmit 25 Kwi 2019 15:18 1746 7
REKLAMA
  • #1 17925821
    kurmit
    Poziom 8  
    Witam
    Ostatnio zakupiłem Rx570 Nitro+ 8gb. Karta działa normalnie, temperatury są okej. Jednak gdy zbyt długo nie użytkuje jej aktywnie tzn. nie gram to, podczas wyłączania PC wiatraki na karcie wkręcają się na kilka s na 100%, przez to PC się troszkę dłużej wyłącza. Nie wiem czy to zrzut ciepła czy to przez moją zabawę z watt-manem. Ustawienia w WattMan przywróciłem domyślne, jednak to nic nie dało. Dodam tylko, że przed zabawą z wattmanem nie zobaczyłem takich objawów, ale też więcej grałem w gry ( ciągłe obciążenie karty graficznej ).
    Temperatury są ok, nie przekraczają 70 stopni.
  • REKLAMA
  • #2 17925858
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2348
    Spróbuj przeinstalować sterowniki. Wątpię że przez to się dłużej komputer wyłącza, prędzej to od wyłączania komputera się zwiększają obroty.
  • REKLAMA
  • #3 17925917
    kurmit
    Poziom 8  
    Wcześniej wyłączał się zaraz po dysku HDD, teraz jakieś 10s później. Jak wiatraki się rozkręca
  • REKLAMA
  • #4 17926136
    stanleytbg
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Miałem identycznie z RX 580 SAPPHIRE PULSE, czyli niemal identyczna konstrukcja. Tak jak u Ciebie czasem przy wyłączaniu nagle wiatraki wkręcały się na 100% i była niezła suszarka. Czasem podczas gry wywalało system i wiatraki znów na 100%. W moim przypadku okazało się że zasilacz momentami nie wyrabia (550W OCZ) wraz z podkręconym cpu 2600k. Zmieniłem karte na gtx 1070 i wszystkie problemy minęły ;)
    Nie masz czasem zainstalowanego jakiegoś Sapphire Trixx lub msi afterburner?

Poszukaj w sterownikach AMD ustawienia AMD CHILL - jeżeli jest włączone, wyłącz.
  • #5 17926420
    kurmit
    Poziom 8  
    miałem msi afterburner i shaphire trixx, może zostawiły coś w rejestrze.
    zasilacz raczej wyrabia 750w bronze 80, nie pamietam nazwy firmy.
  • REKLAMA
  • #6 17926559
    stanleytbg
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    a co z tym chill? Czytałem w innych forach że AMD Chill może powodować takie zachowania
  • #8 17927347
    kurmit
    Poziom 8  
    chyba jest ok, po wczorajszych testach zmian parametru RPM Zero na auto nie było ataku 100%, jedynie trochę pokręciły ale z prędkością koło 800rpm.
    tak czy inaczej dziś przeinstaluje na świeżo sterowniki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną RX570 Nitro+ 8GB, która przy wyłączaniu komputera zwiększa obroty wentylatorów do 100% na kilka sekund, co wydłuża czas wyłączania. Temperatura karty nie przekracza 70 stopni. Po przywróceniu ustawień domyślnych w WattManie problem nie ustąpił. Inni użytkownicy sugerują, aby sprawdzić ustawienia sterowników, w tym AMD Chill, oraz zainstalować najnowsze sterowniki. Wspomniano również o problemach z zasilaczem, który może nie wyrabiać przy obciążeniu. Po testach zmiany ustawień RPM Zero, wentylatory nie osiągały już 100%, co sugeruje poprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA