logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór listw zasilających dla sprzętu: laptop, PC, głośniki, monitory

lkamil96 25 Kwi 2019 16:39 552 6
REKLAMA
  • #1 17925935
    lkamil96
    Poziom 2  
    Cześć!
    Proszę o pomoc w doborze listw zasilających pod:

Gniazdko > listwa 1: ładowarka USB + Laptop* + listwa 2: Komputer* + Głośniki* + router + modem + 2 monitory Iiyama.

Laptop* DELL Inspiron 7567
    Komputer*:
    RAM - Corsair 8GB x2
    Główna - MSI B150M Pro-VDM
    Zasilacz - Corsair VS550 550W 80PLUS Box
    Graficzna - Gigabyte GTX 1060 Mini ITX OC 3GB
    Procesor - Intel i7-6700 Box
    Głośniki* Creative Inspire P5800
    Czy coś jeszcze podać?

Co ważne - pierwsza listwa musi mieć minimum 3 gniazda (ewentualnie 4 gdybym miał przepiąć monitor z drugiej listwy pod pierwszą) i to pod pierwszą listwę muszę podpiąć listwę numer 2 (pierwsza może mieć też krótki kable, druga około 2 metrów). Dobrze byłoby aby obydwie listwy miały po jednym zapasowym gnieździe na przyszłość.
    Dodam, że co jakiś czas mój monitor robi się czarny i po 3-5 sekundach z powrotem widać obraz (lecz nie gaśnie jakbym go z przycisku wyłączył).
    Kompletnie nie mam zielonego pojęcia na co patrzeć i czego szukać dlatego proszę o pomoc fachowców :)
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17926031
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Liczyć gniazda i długości kabli. Powinno to być z bolcem ochronnym . Dobrze by było jakby listwy były z wyłącznikiem albo jak te z Biedronki z wyłącznikiem indywidualnie na każde gniazdo . Monitor oddaj do naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 17926034
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1192
    Czy masz w domu w tablicy rozdzielczej zamontowane ochronniki przepięć?
  • REKLAMA
  • #4 17926061
    lkamil96
    Poziom 2  
    @szogun dzięki za poradę - rozumiem, że nie ma znaczenia jaka listwa aby tylko była? Widziałem gdzieś jakieś przepięciowe, z filtrami i tym podobne stąd mój post :) Co do monitora to dodam jeszcze, że głównie zauważam ten problem gdy w kuchni włączy się lodówka stąd moje myśli o jakichś przepięciach na listwach :-?

@bumble Nie posiadam, zwykłe stare "korki" :)
  • Pomocny post
    #5 17926071
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1192
    Kup zwykłe listwy z wyłącznikiem i bolcem w dobrym sklepie z dobrego przewodu. Po jednym gniazdku załóż sobie zapas. Może jakaś lampka nocna albo cóś.
  • REKLAMA
  • #6 17927132
    lkamil96
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi, postanowiłem zamówić CyberPower SB0701AD-FR oraz WHITENERGY Standard :)
  • #7 17927148
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Gniazdo, do tego listwa listwa popedzana...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w doborze listw zasilających dla swojego sprzętu, w tym laptopa DELL Inspiron 7567, komputera z podzespołami Corsair, MSI, Gigabyte i Intel, głośników Creative Inspire P5800 oraz dwóch monitorów Iiyama. Wymagana jest listwa z minimum 3 gniazdami, z możliwością podłączenia drugiej listwy, a także z zapasowym gniazdem na przyszłość. Użytkownik zauważa problem z czernieniem obrazu na monitorze, co może być związane z przepięciami, zwłaszcza gdy włącza się lodówka. Odpowiedzi sugerują wybór listw z wyłącznikiem i bolcem ochronnym, a także rozważenie listw przepięciowych. Użytkownik zdecydował się na zakup modeli CyberPower SB0701AD-FR oraz WHITENERGY Standard.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA