logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak i co trzeba mieć, żeby zgrać film z kamery analogowej?

szukajacy_prawdy 24 Cze 2006 15:37 2330 15
  • #1 2759872
    szukajacy_prawdy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Mam do was pytanie, nie znam się na tym kompletnie, więc nie wiem czego szukać. Potrzebuję zgrać film z kamery analogowej do komputera, którą podłączam cinchami do tv, żeby odwarzać nagrane filmy. Jednak jak napisałem muszę ten film zmontować w (jakim?) programie. Czy da się coś takiego zrobić? Słyszałem, że można jakąś kartę kupić, gdzie się podłącza cinche i można zgrać do komputera obraz z dźwiękiem, ale czy będzie to można "pociąć", zmontować? Proszę chociaż o nakierowanie na tematy, jeśli taki był tu poruszany. Dziękuję
  • #3 2760050
    szukajacy_prawdy
    Poziom 11  
    dziękuję, czy mógłbyś jeszcze podać mi link do jakiejś dobrej a nie za drogiej karty tv, bo chyba to najlepiej będzie kupić. Kartę graficzną mam ok, a mimo że nie ma takiej funkcji, to nie chciałbym jej zmieniać.
  • #4 2760064
    hucalm
    Poziom 14  
    Karta TV to jest chyba najgorsze rozwiązanie :cry: lepszym będzie analogowa karta video /obecnie ceny są już niskie/ a najlepszym konwerter a/c (sam używam konwertera Canopusa) - ale niestey najdroższym. :cry:

Tanio sprzęt można kupić na allegro :D

Godne polecenia są karty Miro DC30, swego czasu były klasą samą w sobie, no i cena już jest przystępna, np.
    http://www.allegro.pl/item111723272_pinnacle_studio_karta_dc30plus_z_bluebox.html

http://www.allegro.pl/item110767323_mirovideo_dc30.html

i coś extra

http://www.allegro.pl/item110949928_canopus_dvraptor_canopus_advc_100_real_foto.html tylko ta cena :cry:
  • #5 2760168
    szukajacy_prawdy
    Poziom 11  
    ale nie nie, za drogo! ja chciałbym coś do 100 zł... maksimum!
  • #6 2760322
    Adam_uS
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Widze że podobny temat to sie o coś zapytam. Mój sąsiad kupił sobie niedawno kamere cyfrową (wydał na nią ponad 2000zł). Troche mie zdziwiło jedno: niby kamera cyfrowa a film zapisywany jest na kasecie(jest jeszcze karta pamięci ale na niej zapisywane są tylko zdjęcia). Rozumiem że w przypadku takiej kamery postępowanie jest takiesamo jak przy kamerze analogowej? Mianowicie sygnał z "czinczów" na np. karte TV w komputerze.
  • #7 2760359
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Do 100 zł to jedyne co można kupić to stara karta TV na BT848. Raczej nic innego w tej cenie nie wymyslisz.

:arrow: Adam_us

Kamery cyforwe mają interfejs "fire wire" ablbo "mini DV " czy jakos tak i za pomoca takiego interfejsu zgrywa sie materiał na komputer.

Cyfrowość kamery nie oznacza ze nie ma ona tasmy, przecież na taśme można nagrac dane cyfrowe. Przykładem tego sa np. wychodzące juz z uzycia "streamery" albo stary dobrze znany komputer Commodore :).

Pozdrawiam
  • #8 2760419
    hucalm
    Poziom 14  
    szukajacy_prawdy napisał:
    ale nie nie, za drogo! ja chciałbym coś do 100 zł... maksimum!

:D zapomnij - za tą cenę kupisz jakiegoś rupiecia TV :|
  • #9 2762270
    Adam_uS
    Poziom 16  
    A więc jaki jest najlepszy i w miare tani sposób na zgranie filmu z kamery cyfrowej?
  • #10 2762567
    Artur k.
    Ocena: 1699
    Witam

:arrow: Adam_us

Przecież napisałem : fire wire

Kamera najprawdopodobniej ma taki interfejs, kupujesz karte rozszerzeń do PC i mozesz działać.
    Po szczególy odsyłam do instrukcji obsługi kamery, nie sposób opisać tego na forum niejako "w ciemno" gdyż nie wiemy nic o kamerze itp.

Do kamery zapenie dołączone sa wszystkie niezbędne przewody i oprogramowanie.

Pozdrawiam
  • #11 2762624
    Adam_uS
    Poziom 16  
    a czy mógłbyś mi pokrótce objaśnić na czym to polega?
  • #13 2763180
    hucalm
    Poziom 14  
    Pewnie zgrasz :D tylko nie wiadomo w jakiej jakości i rozdzielczości :|
    Przy kartach TV dużo zależy też od "mocy" komputera.
  • #14 2763290
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Tez potrzebuje jakiejs karty zeby zgrac filmy z kamery analogowej... heh,ale ceny to wyborowe :) :/
  • #15 2763398
    tzok
    Ocena: 6491
    Jeśli nie profesjonalna karta ADC do liniowego montażu wideo to przynajmniej porządny tuner, najlepiej na chipie Phillipsa, a na pewno nie na bt787, on jest dobry do dekodowania C+ ale nie do przechwytywania wideo (zupełny brak deinterlace i potężne przesunięcia między półobrazami).
  • #16 2764108
    hucalm
    Poziom 14  
    Najlepszym rozwiązaniem jest analogowa karta video lub konwerter A/C np. Canopusa. :D Niestety jedno i drugie kosztuje więcej niż jakaś karta TV.

Jeśli zgrywanie z analoga ma być "przygodą" jednorazową to najlepiej komuś to zlecić - wyjdzie taniej i szybciej. :D

Podsumowanie tematu

✨ Aby zgrać film z kamery analogowej do komputera, potrzebna jest odpowiednia karta przechwytująca sygnał wideo i audio z wyjścia cinch (kompozytowego). Można użyć analogowej karty video, karty TV lub konwertera analogowo-cyfrowego (A/C). Najlepszym rozwiązaniem są specjalistyczne karty video lub konwertery, np. Canopus ADVC, jednak są one droższe. Tańszą opcją są starsze karty TV oparte na chipie BT848, które można znaleźć na aukcjach internetowych, ale ich jakość i rozdzielczość mogą być ograniczone, a montaż wideo wymaga odpowiedniego oprogramowania do edycji. Popularne modele kart video to Miro DC30 oraz Pinnacle DC30plus. Kamery cyfrowe często posiadają interfejs FireWire (IEEE 1394), który umożliwia bezpośrednie zgrywanie materiału cyfrowego bez konieczności konwersji analogowej. W przypadku ograniczonego budżetu (do około 100 zł) najczęściej dostępne są jedynie starsze karty TV, które mogą nie spełniać oczekiwań jakościowych. Montaż i cięcie materiału można wykonać w programach do edycji wideo, które współpracują z przechwyconym plikiem cyfrowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA