logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac 740 Usterka mechanizmu otwierania bramy: Niezbędne kroki rozwiązywania problemów

zlatkovmsb 01 Mar 2025 11:27 2298 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21461137
    zlatkovmsb
    Poziom 2  
    Problem z Faac 740, proszę o pomoc

Silnik po normalnej pracy zaczyna się czasami dziwnie zachowywać! Na przykład po 50 normalnych otwarciach drzwi zaczynają się otwierać bardzo powoli i z dziwnym dźwiękiem, jakby silnik się męczył. Poniżej załączam film. Mieszkam w Macedonii i kupiłem silnik przez eBay z Włoch, w moim kraju nie ma autoryzowanego serwisu FAAC, więc w pewnym sensie jestem zdany na siebie i muszę rozwiązać problem najlepiej jak potrafię. Proszę o pomoc lub sugestie!
    Załączniki:
    • IMG_0799.mov (91.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21461697
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3575
    Prawdopodobnie masz założony enkoder (czujnik obrotów silnika - czarna nakladka na silniku podlaczona tasiemką przewodow do centrali) i właczoną funkcję EC. W założeniu dodaje funkcję antyzgnieceniową - wykrywa przeszkodę testujac zwolnienie predkości obrotowej silnika i w razie obecności przeszkody odwraca ruch .
    Po każdym zadziałaniu enkodera następny ruch bramy w całości odbywa się na zwolnieniu (dlatego napęd buczy, terkocze i robi wrażenie pracującego " na siłę") i po jednokrotnym wykonaniu całego suwu na zwolnieniu napęd powraca do normalnej pracy.
    Lecz ta funkcja jest mocno niedopracowana - często sie zdarza że traktuje ruch na zwolnieniu (np pod koniec zamknięcia) błędnie za przeszkodę i efekty są jak wyżej.
    Pierwszy sposób na obejście usterki to skrócenie do minimum (np przez użycie zwolnień po krańcówkach rP i całkowitym wyłaczeniu długich zwolnień przed krańcówkami rA) zwolnień pod koniec ruchu lub calkowite wyłączenie zwolnień. Jeśli enkoder dalej będzie interweniował bez potrzeby - wyłącz go całkowicie (ustawienie parametru EC na 00 i fizyczne odłaczenie przewodu enkodera od płyty centrali).
  • #3 21501552
    zlatkovmsb
    Poziom 2  
    Jestem tu nowy i właśnie zobaczyłem, że odpowiedziałeś na mój problem, mimo że napisałem do Ciebie prywatną wiadomość jakiś czas temu. Ale tutaj postaram się jeszcze raz podsumować mój problem za pomocą filmików - proszę o obejrzenie wszystkich trzech filmików: na pierwszym filmiku silnik zachowuje się dziwnie, ale charakterystyczne jest to, że jeśli wyłączę zasilanie i włączę je ponownie jak na drugim filmiku - silnik od razu kontynuuje normalną pracę. Tak mam enkoder ale wartości są 00! Na trzecim filmiku zdjąłem maskę ochronną silnika i nagrałem kolejny filmik z problemem. Proszę o konkretne sugestie dotyczące wartości WORK TIME? rP? rA? I nadal należy pamiętać, że jeśli wartości rP i rA wynoszą 00, silnik ucierpi na dłuższą metę. Drzwi na filmie ważą około 200 kg

.

Dodano po 11 [godzinach] 39 [minutach]:

Aby mieć pełny obraz
    Dodam zdjęcia jak mój silnik jest ustawiony na podstawowych i zaawansowanych parametrach
    Faac 740 Usterka mechanizmu otwierania bramy: Niezbędne kroki rozwiązywania problemów61c8e982-8...13c87e.jpg (430.89 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Faac 740 Usterka mechanizmu otwierania bramy: Niezbędne kroki rozwiązywania problemówd9c51d55-4...cfdd41.jpg (424.81 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA