logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa automatyczne wyszukiwanie stacji w radiu FM?

Patryk2347 29 Kwi 2019 10:48 1749 4
REKLAMA
  • #1 17932979
    Patryk2347
    Poziom 9  
    Cześć,

Chiałbym sie dowiedzieć jak jest zrealizowane autoamtyczne wyszukiwanie stacji radiowych.
    Wiem jak to dziala w radiu AM (przez zmaine czestotliwowci rezonansowej układu wejsciowego LC-zmiana pojemnosci kondensatora)
    Jedank chcialbym sie dowiedziec jak to jest zrealizowane w wyszukiwaniu automatycznym.
  • REKLAMA
  • #2 17933014
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    Patryk2347 napisał:
    Wiem jak to dziala w radiu AM (przez zmaine czestotliwowci rezonansowej układu wejsciowego LC-zmiana pojemnosci kondensatora)

Nie,nie wiesz. To jest strojenie obwodu wejściowego.
    Patryk2347 napisał:
    Chiałbym sie dowiedzieć jak jest zrealizowane autoamtyczne wyszukiwanie stacji radiowych.

Automatyczne strojenie polega na mierzeniu siły odbieranego sygnału. Układ sterujący( syntezer PLL) przestraja płynnie odbiornik, jeśli poziom sygnału przekroczy daną wartość, to wtedy zatrzymuje strojenie. Rodzaj modulacji nie ma tu większego znaczenia.
  • REKLAMA
  • #3 17933075
    Patryk2347
    Poziom 9  
    Rozumiem ,że układ elektroniczny AFC( Automatic frequency control) wytwarza sygnał zmieniający częstotliwość rezonansową obwodów wejściowych.
    Interesuje mnie w jaki sposób AFC zmienia tę czestotliwość.
    Zmienia parametry filtrow cyfrowych, ktore ma zaimplementowane w sobie ?
  • REKLAMA
  • #4 17933147
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    Patryk2347 napisał:
    Rozumiem ,że układ elektroniczny AFC( Automatic frequency control) wytwarza sygnał zmieniający częstotliwość rezonansową obwodów wejściowych.

W zasadzie nie. Zmienia częstotliwość heterodyny( a tym samym odbieranego sygnału) oraz filtrów wejściowych, na podstawie sygnału z detektora koindencyjnego np.
    Patryk2347 napisał:
    Zmienia parametry filtrow cyfrowych, ktore ma zaimplementowane w sobie ?

Jakich filtrów cyfrowych? AFC ( po naszemu ARCz ) jest układem typowo analogowym, w nowych układach może być sterowany cyfrowo.
    Popatrz na schemat OR Taraban:
    Jak działa automatyczne wyszukiwanie stacji w radiu FM?
    Wszystko wyjaśnione.
  • #5 17933158
    Patryk2347
    Poziom 9  
    "Zmienia częstotliwość heterodyny" - oto mi chodziło.
    Dzięki za pomoc.

Dodano po 30 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie.
    "Zmienia częstotliwość filtrów wejściowych". <-- na czym to polega ?
    na zmianie pojemnosci diody pojemnosciowej sterowanej napieciem ?
REKLAMA