Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Audi 80 b4 - Zamek centralny

29 Kwi 2019 11:07 141 10
  • Poziom 3  
    Witam. Posiadam Audi 80 b4 i mam problem z zamkiem centralnym.
    Gdy zamykam lub otwieram drzwi od strony kierowcy działają tylko te drzwi, natomiast gdy od strony pasażera chcę zamknąć lub otworzyć działają wszystkie drzwi (i tak to powinno wyglądać też z drugiej strony).
    Próbowaliśmy już z wymianą pompki jednak nie w tym tkwi problem.
    Bezpiecznik też został już wymieniony.
    Siłownik w tych drzwiach też działa, bo też już próbowaliśmy z tym.
    Gdzie możemy poszukać przyczyny? W drzwiach? Jak tak to proszę o dokładniejsze wytłumaczenie. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi
  • Poziom 26  
    Problem jest w sterowaniu z zamka od strony kierowcy
    Wymiana na nowy lub lokalizacja mikrostyku i jego naprawa
  • Poziom 29  
    Miktostyk jest też akurat w słowniku nie w zamku autor nie pisał jaka ma pompke centralnego zamka . Więc moze siłownik uszkodzony albo większości usterek to uszkodzenie wiązki szczególnie po modyfikacjach centralnego z pilota a nawet może być i wina tej dokladki sterownika o ile jest bo autor już tego nie napisał więc nie wiemy czy jest czy nie.

    Po drugie jaki numer pompki bo były trzy wersje i nie wiadomo czy chodzi o wersję sterowany dwoma masami czy o wersję sterowania plusem/masa

    Choć z drugiej strony nie rozumie pojęcia "silniczek w drzwiach był sprawdzany" przeciesz b4 ma pneumatyczne zamki co kluci się z jego drugim zdaniem "pompka podmieniana"
  • Poziom 3  
    Próbowaliśmy już z wymianą głównej pompki, która znajduje się w bagażniku (a nawet niejedną podpinaliśmy, bo myśleliśmy, że może w tym problem).
    Żadnych modyfikacji nie było, zamykamy tylko z kluczyka, nie z pilota

    Dodano po 2 [minuty]:

    Przpraszam, źle napisałam. Nie silniczek a siłownik
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Pompka ile ma wtyczek?? Na pewno nie było modyfikacji centralnego zamka?? Bo ta informacja ułatwia by ci czas. A tak to masz do sprawdzenia ciągłość przewodu od siłownia do pompki. Kolor niebiesko zielony
  • Poziom 3  
    Pompka jest na dwie wtyczki + na ten przewód od powietrza
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    To sterowane na przemienne plus/masa więc nie realne by dwa przełączniki na raz się uszkodził więc sprawdź ten kabelek co mówiłem pierw i tak bym zajrzał pod półka pod kierownica czy jak wychodzi z wiązki dzwi czy ten odcinek jest w całości aż do progu.
  • Poziom 3  
    Ciągle przy tym siedzimy i mamy bok rozebrany.
    Jak jest ten siłownik od zamka w drzwiach to gdy się go otwiera to słychać pracę pompki, jak zamyka nie. Gdy wymieniliśmy ten siłownik pracowało tak samo. Ale i pompka była sprawdzana i ten siłownik, więc chyba nie to.
    Kolejna rzecz: dmuchneliśmy kilka razy w przewód od powietrza (ten, który jest w drzwiach) i teraz da radę otworzyć wszystkie drzwi (robiąc to od strony kierowcy), ale nadal przy zamknięciu zamykają się tylko tamte drzwi, pozostałe nie.
    Czyli szukać problemu przy elektryce?
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    W tej wtyczce od siłownia są trzy przewody sprawdź czy na brązowym jest masa i na niebiesko czerwonym plus.
  • Poziom 3  
    Znaleźliśmy problem.
    Zaczęliśmy rozbierać już osłonę pod kierownicą, żeby dostać się do przewodów, ale chłopak raz jeszcze zajrzał w przewody pomiędzy drzwiami a samochodem, które są osłonięte taką gumą i okazało się, że jednak to tam jest przewód urwany (prawdopodobnie od masy).
    Zaglądaliśmy tam wcześniej, ale musieliśmy niezauważyć tego jednego przewodu.
    Wszystko działa.
    BARDZO dziękuję za pomoc i odpowiedzi! :)
  • Poziom 3  
    Znaleźliśmy problem.
    Zaczęliśmy rozbierać już osłonę pod kierownicą, żeby dostać się do przewodów, ale chłopak raz jeszcze zajrzał w przewody pomiędzy drzwiami a samochodem, które są osłonięte taką gumą i okazało się, że jednak to tam jest przewód urwany (prawdopodobnie od masy).
    Zaglądaliśmy tam wcześniej, ale musieliśmy niezauważyć tego jednego przewodu.
    Wszystko działa.
    BARDZO dziękuję za pomoc i odpowiedzi! :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Problem był w przewodzie między drzwiami a samochodem