logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić instalację elektryczną w garażu? Problem z bezpiecznikami C20A

cinko 12 Wrz 2005 11:31 5388 15
  • #1 1811444
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 207
    Mam przerobić instalacje elektryczną w garażu u sąsiada i mam do was kilka pytań
    Jak to rozwiązać.

Podobno robili to fachowcy elektrycy.

Przedstawie pokrótce co obecnie jest :
    Zabezpieczenie przedlicznikowe C20A, zabezpieczenie za licznikiem to C16A i tak leci do garażu.
    W garażu jest tak:
    Zabezpieczenie 3-faz C20A, na gniazda B16A i oświetlenie.

Sąsiad twierdzi że wybija mu bezpieczniki jak podłączy spawarkę lub
    szlifiekę katową.
    Dodam, że w zabezpieczeniu w domu nie ma różnicówki.

Co wy proponujecie.
  • #2 1811471
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    B16 bywa zbyt słaby na szlifierkę kątową lub jak piszesz spawarkę. Musiałbyś dać C16 ale wtedy nie masz już co liczyć na selektywność przy zwarciu. W obecnej sytuacji jest jednak też wątpliwa. Prawidłowo taka instalacja powinna być zabezpieczona bezpiecznikiem topikowym jako zabezpieczenie przedlicznikowe. Wartość zabezpieczenia topikowego należy dobrać w zależności od prądów występujących zwarciowych oraz największego zabezpieczenia - dla sugerowanego conajmniej C16 bezpiecznik 35A - selektywność do 550A prądu zwarciowego.
  • #3 1811490
    cinko
    Poziom 22  
    Zabezpieczenia przed licznikiem nie wymienie ponieważ jest zaplombowane.
    Mogę natomiast wymienić zabezpieczenia za licznikiem, jakie zabezpieczenia byłoby najlepiej zastosować, czy zostawić te C16A za licznikiem, a w garażu zastosować B16A?
  • #4 1811528
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Prawdę mówiąc to pomiędzy licznikiem a zabezpieczeniem w garażu nie powinno być już żadnego zabezpieczenia. Lina od licznika powinna wchodzić prosto na zabezpieczenia układów odbiorczych. Ja dałbym np. B6 na oświetlenie, C16 na gniazda. Trochę nie rozumiem Twojego opisu - przedlicznikowe jest 1 fazowe a za licznikiem w garażu masz wyłącznik 3-fazowy? Do tego jest jawna sprzeczność - piszesz, że za licznikiem masz C16 a to trójfazowe dalej jest C20.
  • #5 1811564
    cinko
    Poziom 22  
    Przepraszam za nieścisłości.

Instalacja jest 3- fazowa, zabezpieczenia są jak opisałem czyli :
    - przedlicznikiem zabezpieczenie 3-faz C20A
    - za licznikiem zabezpieczenia zasilające garaż 3-faz C16A
    w garażu zastosowano 3-faz zabezpieczenie C20A na gniazdo 3-faz oraz na oświetlenie i gniazda B16A.
  • #6 1813345
    mcclaud
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Podlaczenie C20A za C16A jest bledem samo w sobie.Powiadasz,ze robili to wachofcy?
    Moderowany przez zdzich42:

chyba powinno być fachowcy

• #7 1813378
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Przeczytaj powoli jeszcze raz.Powinno być zastosowane stopniowanie zabezpieczeń!!!! I podział na oświetlenie i gniazda.
  • #8 1813417
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3414
    Witam
    Podaje prosty schemat jak ma to wyglądać. Nie wiem czy przejdzie ponieważ korzystam teraz z kiepskiego kompa i nie ma tu jpg.
    Pozdrawiam

Nie przeszło. To opiszę. Po pierwsze musisz wyodrębnić z przewodu N przewód PE (tuż za licznikiem, a przed różnicówką). Przewody L i N podajesz na różnic. (Typ P 312, 16 A, ΔI-30 mA - nie musisz stosować zabezpieczeń nadprądowych). Z różnicówki zasilasz gniazda. Do oświetlenia zastosuj zabezpieczenie Typ S 191, 10 A lub mniejszy. I to by było na tyle, powinno w zupełności wystarczyć.
  • #9 1813491
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Ja bym to przerobił tak:
    - przedlicznikiem zabezpieczenie 3-faz C20
    - za licznikiem zabezpieczenia zasilające garaż 3-faz C16
    w garażu zastosowano 3-faz zabezpieczenie C10 na gniazdo 3-faz oraz na oświetlenie i gniazdka B16.
    Innej rady nie ma, Jeśli chiałbyś muc podłączać większe obciążenia, to należało by zwiększyć zabezpieczenie przed licznikiem oraz sprawdzić czy wytrzymają przewody.
    Możesz też wszędzie wstawić C20 , przestanie wtedy najprawdopodobnie "wywalać", ale to będzie prawdziwa amatorka.
  • #10 1813838
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Za licznikiem powinny być już tylko zabezpieczenia obwodów odbiorczych. Dawanie w szereg czegokolwiek to tylko pogarsza selektywność zabezpieczeń. Wywal tego C16 zza licznika albo zainstaluj zamiast niego rozłącznik do odcinania zasilania garażu. Dołaczam schemat jak to mniej wiecej powinno wyglądać. Zastrzegam, że selektywności przy zwarciu tam nie ma ale aby ja uzyskać musiałbyś zainsatlować zamiast zabezpieczenia przedlicznikowego bezpiecznik topikowy conajmniej 25A.
    Załączniki:
    • Jak poprawić instalację elektryczną w garażu? Problem z bezpiecznikami C20A sch.GIF (5.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1813908
    cinko
    Poziom 22  
    Dziękuje za odpowiedzi.
    A więc tak, faktycznie instalacje tę która jest obecnie wykonywał elektryk.

Sam się zastanawiam jak można było zastosować takie zabezpieczenia
    ( brak selektywności )
    Wasze rady są ciekawe jeszcze to przemyśle.
    Chciałem to zrobić w ten sposób :
    Oczywiście rozdzielę przewody PE i N.
    -gniazdo 3-faz B16a
    -gniazdo 1-faz B10A
    -oświetlenie ( 4 wypusty świetlówka, 2 żaróweczki ) B6A
    -brama B10A

Co wy o tym myślicie.
  • #12 1813919
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Gniazdo zasilające spawarkę lub wspomnianą wcześniej szlifierkę powinno mieć zabezpieczenie o ch-ce C.
  • #13 1813966
    cinko
    Poziom 22  
    Więc zastosować C16A czy C10A.
  • #14 1813982
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ja dałbym C16.
  • #15 1814168
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    ja bym zglosil do zakladu energetycznego o wymiane zab przedlicznikowego na C25. C40 byloby idealne ale nie wiem ile kosztuje taka zmiana taryfy , chyba nieoplacalna jest na dluzsza mete no i grubosc kabli moze byc niewystarczajaca.
    C16 to zdecydowanie za malo na spawarke chyba ze ma miekki start ale i tak wielkich rzeczy sie tym nie pospawa.
  • #16 1814249
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Zbytnie przewymiarowanie jest nieopłacalne ze względu na opłaty za moc zapotrzebowaną. W przypadku zmiany zab. przedlicznikowego dałbym zabezpieczenie topikowe 25A - ma selektywność do C16 przy prądach do 550A. W przypadku prądów zwarciowych większych do 0,93kA należy dać bezpiecznik 35A.
    Można też dać D25 jeśli prądy zwarciowe są bardzo duże - dla ch-ki D wyłącznik ma prawo zadziałać dopiero przy 20 krotnym znamionowym czyli 20*25=500A Te 500A musiałbyś mieć na tablicy w garażu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niewłaściwego doboru zabezpieczeń elektrycznych w instalacji garażowej, gdzie zastosowano zabezpieczenie przedlicznikowe 3-fazowe C20A, za licznikiem 3-fazowe C16A oraz w garażu zabezpieczenia C20A na gniazda 3-fazowe i B16A na oświetlenie i gniazda jednofazowe. Problemem jest wyłączanie bezpieczników przy podłączaniu urządzeń o dużym poborze prądu, takich jak spawarka czy szlifierka kątowa. Zalecane jest stosowanie selektywnego stopniowania zabezpieczeń oraz rozdzielenie przewodów PE i N tuż za licznikiem. Proponuje się zastosowanie różnicówki typu P 312 (16 A, 30 mA) do zasilania gniazd, zabezpieczenia B6 na oświetlenie, B10 na gniazda jednofazowe i B16 lub C16 na gniazda 3-fazowe z urządzeniami o większym poborze prądu. Wskazano, że zabezpieczenie C16 może być niewystarczające dla spawarki, a zwiększenie zabezpieczenia przedlicznikowego do C25 lub zastosowanie bezpiecznika topikowego 25-35A poprawi selektywność i ochronę instalacji. Podkreślono, że stosowanie zabezpieczeń w szeregu (np. C20 za C16) jest błędem i pogarsza selektywność. Zalecane jest wyeliminowanie zabezpieczenia C16 za licznikiem lub zastąpienie go rozłącznikiem. Ostatecznie zaproponowano schemat z rozdzieleniem obwodów na oświetlenie i gniazda, z odpowiednio dobranymi zabezpieczeniami nadprądowymi i różnicowymi, co zapewni stabilną pracę instalacji i ochronę przed przeciążeniami oraz zwarciami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA