logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Po podłączeniu do 230V zasilacz kompa sam się uruchamia na chwilę!

Yosarian_22 06 Maj 2019 15:54 867 6
REKLAMA
  • #1 17946413
    Yosarian_22
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    W starym komputerze ATX z zasilaczem 450W CHIEFTEC (wszystkie elementy sprawne, praca bezproblemowa, napięcia w zasilaczu OK) wymieniłem płytę ATX (procesorE8600+grafa+RAM) na płytę Asrock J5005-ITX o TPD 10W (procesor zintegrowany z kartą graficzną Intela i wbudowany w płytę). Link

Występuje dziwne zjawisko którego dotąd nigdy nie zaobserwowałem i nie potrafię znaleźć wytłumaczenia.

A. Otóż po podłączeniu zasilacza (komputera) do 230V (tylko włącznikiem na listwie, bez wciskania guzika na obudowie) na krótki moment, zasilacz się uruchamia, słychać i widać start i obroty wentylatora, diody na klawiaturze błyskają (jak to w ich zwyczaju) i zaraz za chwilę zasilacz się uspokaja-wyłącza.

B. Jak teraz wcisnę przycisk na obudowie to komp normalnie startuje i pracuje normalnie (nawet po kilka- kilkanaście godzin, stabilnie). Za każdym razem jak zamknę system ale nie odłączam od 230V i za jakiś czas znowu włączam przyciskiem na obudowie, to zawsze pracuje normalnie. W przerwach gdy jest tak odłączony, nie było przypadków aby sam się uruchamiał (w UEFI mam wyłączone wszelkie uruchomienia typu: WakeOnLan, klawiaturą, myszką itp. (disabled).

C. Sytuacja z pkt. "A" powtarza się zawsze, gdy:
    - odłączę komp od 230V na listwie i ponownie uruchamiam (lub wyłącznikiem w zasilaczu).
    - aby wykluczyć jakieś przypadkowe zwarcie na kabelku od włącznika na obudowie czy w samym włączniku, wyjąłem ten kabelek z płyty (PwrBtn) ale to bez znaczenia, zasilacz włącza się jak w pkt. "A"
    - tak samo było gdy wymieniłem zasilacz na nowy BeeQuiet 300W, ten sam objaw co w 450W Chieftecu.

Więc to najwyraźniej nie kwestia zasilacza tylko chyba coś z samą płytą jest nie tak :( Tylko pytanie co :?: Gdzie tkwi problem :?:
    Dla argumentacji typu "ten typ tak ma" brak wg mnie uzasadnienia, bo jak korzystam z komputerów od niepamiętnych czasów, to nigdy takiego zachowania zasilacza nie pamiętam.
    Czy reklamacja płyty w takim przypadku odniesie skutek?
  • REKLAMA
  • #2 17946439
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    No więc TTTM a skoro twierdzisz że nie to nie.
    Jeszcze dorzucić to tego że od niepamiętnych czasów korzystasz z tej płyty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17946448
    elektryk112
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    U mnie płyta asusa ma identyczne uruchamianie i w desktopie fujitsu-siemens jest tak samo.
    To nie jest usterka.
  • Pomocny post
    #4 17946464
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Mam tak samo w starym IBM , po za tym zawsze tak było . Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 17946484
    Yosarian_22
    Poziom 12  
    kkknc napisał:
    No więc TTTM a skoro twierdzisz że nie to nie.

Nawet przyjmując, że TTTM to ciekawi mnie dlaczego, w sumie nowoczesna i energooszczędna płyta, wymusza (wywołuje) w zasilaczach (z 2009 i 2019 r) takie dziwne zachowanie, do czego jest to płycie potrzebne lub może co przy jej projektowaniu odpuszczono.

kkknc napisał:
    Jeszcze dorzucić to tego że od niepamiętnych czasów korzystasz z tej płyty.

Oj tam zaraz "od niepamiętnych" raptem od kwietnia 2019 r :D

elektryk112 napisał:
    U mnie płyta asusa ma identyczne uruchamianie i w desktopie fujitsu-siemens jest tak samo.
    To nie jest usterka.

Dzięki, już mi trochę lżej na sercu :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17946522
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Potrzebuje naładować kondensatory. Odpinane z zasilania współczesnych sprzętów to nie jest coś normalnego więc po włączeniu nie zachowują się normalnie.
  • #7 18330910
    Yosarian_22
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedzi potwierdzające, że to jednak normalny stan. Ja faktycznie zauważyłem go (usłyszałem pracę wentyla w zasiłce) dopiero przy zamontowaniu jednej z najnowszych płyt i takim zasilaczu, więc pewnie rację ma kkknc w poście powyżej. Nie bez znaczenie było, że tego kompa miałem ustawionego blisko siebie (ucha) a nie na dolnej półce. Przyjrzałem się także dokładniej (i na słuch) pracy komputerów (u mnie, u rodziny i znajomych) no i wszędzie to zjawisko w mniejszym (parę obrotów wentyla, w starszych czy większym stopniu, nowsze) występuje. Więc tema zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej w komputerze ATX na model Asrock J5005-ITX, użytkownik zauważył, że zasilacz uruchamia się na krótko po podłączeniu do 230V, co nie jest typowe. Inni użytkownicy potwierdzili, że podobne zjawisko występuje w ich systemach, w tym na płytach Asus i IBM, co sugeruje, że nie jest to usterka. Wskazano, że może to być związane z potrzebą naładowania kondensatorów w nowoczesnych płytach, co może wpływać na zachowanie zasilaczy. Użytkownik zauważył, że zjawisko to jest bardziej słyszalne w przypadku nowoczesnych płyt, a po wciśnięciu przycisku na obudowie komputer działa normalnie.
REKLAMA