logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór panelu 410W i regulatora PWM do akumulatora LiFePO4 24V 100Ah

dayzfan 26 Mar 2025 16:04 882 6
REKLAMA
  • #1 21496274
    dayzfan
    Poziom 2  
    Witam,Czy pod ten panel 410w i pojedynczy akumulator lifepo4 24v moge bezpiecznie podłączyc regulator PWM 20A ?
    Dane Elektryczne (STC):
    Maksymalna moc (Pmax): 410 W
    Napięcie maksymalne (Vmp): 31.46 V
    Natężenie znamionowe prądu zasilania (Imp): 13.04 A
    Napięcie przy otwartym obwodzie (Voc): 37.45 V ±3%
    Prąd zwarciowy (Isc): 13.85 A ±3%
    Wydajność modułu: 21%
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21519232
    dayzfan
    Poziom 2  
    @micha_łS dzięki, że odpisałeś, wiem, że pytanie durne, ale jestem laikiem w takich tematach i nie chcę czegoś spalić, dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 21519370
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    Kontroler PWM przy akumulatorze 24V i panelu 31V nie jest złym pomysłem. Utrata zysku energetycznego to kilka..kilkanaście procent. Dużo gorzej byłoby przy zbijaniu napięcia do 12V. W tej sytuacji lepiej kupić kontroler MPPT.

Jeszcze jedna sprawa; sporo kontrolerów solarnych jest uniwersalnych 12/24V. Dla ustawienia właściwego napięcia kluczowe jest aby w pierwszej kolejności podłączyć akumulator.
  • REKLAMA
  • #5 21519572
    dayzfan
    Poziom 2  
    @MichałS Dokładnie taki jest zamysł, jak napisałeś, czyli dobrze to wymyśliłem. Panel 400 W tańszy niż paneliki 200 W, więc wolę dopłacić do akumulatora 24 V. To będzie i tak nadto, jakiś LED, 1-2 żaróweczki, laptop z ładowarką samochodową, ładowanie smartfona i to wszystko. Ewentualnie coś wymyślę jeszcze drobnego lub małą przetworniczkę napięcia dokupię.
  • #6 21519644
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    Przejrzyj parametry tego PWM czy jest możliwość jakiejś korekty ustawień napięcia ładowania czy jest opcja LFP bo to nie to samo co żelowy czy kwasowy
  • #7 21535217
    dayzfan
    Poziom 2  
    Trafił mi sie jeszcze panel 220w (niskonapieciowy) produkcji Volt Polska i regulator 20A mppt od volta z apka solarlife bt. , Czy mozna podlaczyc pod ten sam akumulator lifepo4 ktory jest juz ladowany z mppt victrona i panela 400w ? w lato to zbedne ale okresami jesienno -zimowymi bym mial dopalacz w postac tego panela 220w. tylko nie wiem czy tak mozna dwa regulatory pod ten sam akumulator.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru regulatora PWM 20A do panelu fotowoltaicznego o mocy 410W i napięciu Vmp 31,46V zasilającego akumulator LiFePO4 24V 100Ah. Potwierdzono, że zastosowanie prostego regulatora PWM jest możliwe i bezpieczne, choć wiąże się z niewielką stratą efektywności energetycznej (kilka do kilkunastu procent). Zalecane jest jednak rozważenie regulatora MPPT, który lepiej wykorzysta parametry panelu i akumulatora. Warto zwrócić uwagę, czy regulator PWM posiada możliwość ustawienia napięcia ładowania dedykowanego dla akumulatorów LiFePO4, gdyż różnią się one od akumulatorów kwasowych czy żelowych. Dodatkowo poruszono kwestię podłączenia dwóch regulatorów (MPPT i PWM) do jednego akumulatora LiFePO4, co jest rozważane jako sposób na zwiększenie mocy ładowania w okresach o mniejszym nasłonecznieniu. Wskazano również, że wiele regulatorów solarnych jest uniwersalnych dla systemów 12V i 24V, a prawidłowe ustawienie napięcia wymaga podłączenia akumulatora jako pierwszego elementu systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA