logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić antenę z rusztowania - pojemność kondensatora, mocowanie

monikaeuko 10 Maj 2019 12:33 465 3
REKLAMA
  • #1 17953470
    monikaeuko
    Poziom 3  
    Koledzy. Czytając różne fora, natrafiłam na posty o tym jak ktoś nadawał z rusztowania czy ogrodzenia przed domem.
    Rozumiem, że efektywność takiej anteny jest mizerna, ale jak wykonać taką antenę? Trzeba dostroić kondensatorem. Jaką on ma mieć pojemność i gdzie przymocować masę a gdzie gorącą żyłę?
  • REKLAMA
  • #2 17953513
    Grzegorz7
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Ludzie różne rzeczy robią a nie wiedzą na jakiej zasadzie działa długa antena drutowa, o dipolu nie wspominając.
  • REKLAMA
  • #3 17953535
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 207
    W latach 70-tych odbierałem detektorkiem Warszawę I linką do wieszania prania, bo w środku był drut. Jak dorobiłem jednostopniowy wzmacniacz wcz, to wystarczył karnisz.

Można, ale trzeba znać dokładnie zasadę działania anten i umieć to policzyć. Kolega krótkofalowiec nadawał z rynny na altance.

Można tylko spytać o sens takiego działania. Chyba, że w celach naukowych lub zakład o flaszkę.
  • #4 17954613
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Ocena: 236
    monikaeuko napisał:
    Koledzy. Czytając różne fora, natrafiłam na posty o tym jak ktoś nadawał z rusztowania czy ogrodzenia przed domem.
    Rozumiem, że efektywność takiej anteny jest mizerna, ale jak wykonać taką antenę? Trzeba dostroić kondensatorem. Jaką on ma mieć pojemność i gdzie przymocować masę a gdzie gorącą żyłę?

Trochę rozwiń pytanie, z jakiego radia chcesz nadawać i na jakim paśmie ? Będzie łatwiej odpowiedzieć.
REKLAMA