logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć obraz z kamery IP na 9 TV w firmie? Rejestrator vs Transkoder

Krzysiek_S7 10 Maj 2019 13:00 1833 21
  • #1 17953504
    Krzysiek_S7
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Witam! Instaluje od jakiegoś czasu CCTV, ale takiej prośby jeszcze nie miałem. W zakładzie pracy ma być 26 kamer IP. Do rejestratora podpięte wszystkie kamery przez wwitch IP, ustawione nagrywanie. U ochrony monitor i obraz ze wszystkich kamer. I tu OK.

Ale poza tym z jednej konkretnej kamery IP ma być obraz na 9 telewizorach w pomieszczeniach które to TV już fizycznie są. I teraz mój pomysł jest taki żeby do każdego pomieszczenia z TV podciągnąć ze switcha skrętkę i zamontować w każdym pomieszczeniu, mały w miarę tani rejestratorek np.:
    Rejestrator KEEYO za 200zł.
    Druga opcja taka sama tylko zamontować zamiast rejestratorów, transkodery:
    Transkoder IP GT-N10-004 za 160zł.
    Najodleglejsze pomieszczenie w którym jest TV znajduje się w odl. 70m od switcha. TV mają wejścia HDMI.

Która opcja była by lepsza? Czy może jeszcze inna ?
  • Pomocny post
    #2 17953540
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    Jeśli to są telewizory to rozważ wpuszczenie obrazu z kamery w sieć TV.
  • Pomocny post
    #3 17953548
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1492
    Jedno i drugie równie dobre. Traskodery tańsze. Swego czasu robiłem takie coś na Raspberry PI,ale transkodery tańsze. Nie wiem tylko czy działają stabilnie, bo nigdy ich nie używałem.
    Aaa zaraz. Nie wiem jak będzie z przepustowością sieci, bo doszło do mnie, że tych TV będzie 9 sztuk. Jeśli jednak jakość podglądu nie musi być wysoka to można użyć drugiego strumienia.
  • Pomocny post
    #4 17953564
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    @xury myślisz, że kamera wytrzyma pobieranie 10 strumieni jednocześnie? :-)
  • #5 17953568
    Krzysiek_S7
    Poziom 7  
    Cytat:

Tylko jak? Połączyć jakoś mutliswitch z switechem do kamer?

Dodano po 4 [minuty]:

Jak za dużo strumieni to może takie połączenie:
    Splitter HDMI 16 portów+ 9x Konwerter HDMI
  • Pomocny post
    #6 17953587
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1492
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    @xury myślisz, że kamera wytrzyma pobieranie 10 strumieni jednocześnie? :-)

Tego nie wiem, bo nigdy tyle nie miałem potrzeby wyciągać. Na pewno by wytrzymała, kiedy by zastosować multicast, ale tego też nie robiłem. Wiem tylko jak to działa w teorii :)
    Ciekawe też, jakby strumień pobierać z NVRa?
  • Pomocny post
    #7 17953764
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    A jakie to będą modele kamer? Pytam, bo wszedłem na stronę Delty, i mają w opisach ładnie podane informacje odnośnie maksymalnej ilości użytkowników online. I w większości modeli jest ich 6, 10 lub 20(sprawdziłem z 15 modeli).

Więc zapewne najmniej bezproblemowe w obsłudze/działaniu będą właśnie rejestratory lub transkodery przy TV.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17953796
    Krzysiek_S7
    Poziom 7  
    Cytat:
    A jakie to będą modele kamer?

Kamery IP 2Mpx DH-IPC-HFW1230S-0280B
    oraz
    Kamery IP 4Mpx DH-IPC-HFW1431S-0280B

Tylko boję się właśnie o ten strumień kamery czy "wydoli", bo switch oczywiście będzie Gigabitowy
  • Pomocny post
    #9 17953873
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Oba modele mają w specyfikacji obsługę do 20 użytkowników.

Teoretycznie wszystko powinno być ok.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #10 17954051
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Ja w podobnej sytuacji (ale 4 telewizory) zastosowałem switch HDMI i adaptery do przesyłu HDMI po skrętce. Jeśli ma być jedna kamera, to oczywiście osobne źródło sygnału przed switchem. Tylko z tym 70m może być w tym wypadku problem.
    Odpada natomiast problem z przepustowością sieci, wydolnością kamery itp.
  • Pomocny post
    #11 17954239
    zuzek
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Konwertery HDMI-UTP spokojnie pójdą na 70m. Skoro już jest instalacja antenowa, to sygnał video z rejestratora wrzuciłbym w nią. Dokładasz jedno urządzenie a nie 9 w różnych lokalizacjach.
  • Pomocny post
    #12 17957899
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Krzysiek_S7 napisał:
    Cytat:

Tylko jak? Połączyć jakoś mutliswitch z switechem do kamer?

Jeden rejestrator lub transkoder i z jego wyjścia HDMI na modulator cyfrowy.
    https://www.dipol.com.pl/cyfrowy_modulator_hd...0hz_do_instalacji_monitoringu_cctv_R86111.htm

Modulator wpinasz w instalację TV naziemnej DVB-T lub satelitarnej. Jeśli jej nie ma na obiekcie, to układasz instalację z dobrych kabli, np.:
    https://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczn..._13-4_8-6_8_klasa_a_75_om_100m__E1015_100.htm

Do tego stosowne rozgałęźniki i być może wzmacniacz sygnału.

Plusem jest możliwość podłączenia kolejnych dziesiątek telewizorów tylko w koszcie kabla i rozgałęźników.
    Minusem jest strata jakości ponieważ będzie podwójne kodowanie i dekodowanie strumienia wideo.
  • #13 17958026
    Krzysiek_S7
    Poziom 7  
    Faktycznie opcja z modulatorem jest dosyć fajna.

Cytat:
    Minusem jest strata jakości ponieważ będzie podwójne kodowanie i dekodowanie strumienia wideo.

czemu podwójne?
    A stosowałeś już taki modulator, faktycznie strata jakości jest "odczuwalna"?
  • Pomocny post
    #14 17958070
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Dla wprawionego oka jest odczuwalna strata jakości. Laika będzie się cieszył z obrazu "HD" i nawet nie zauważy.
    Także polecam to rozwiązanie. Jeśli tylko jest lokalna sieć TV w budynku i masz możliwość wpiąć się do miltiswitcha.
    Nawet w domkach jednorodzinnych takie rzeczy często się w ten sposób robi... :-D
  • Pomocny post
    #15 17958076
    wexors
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Nie jest mocno odczuwalna.
    Większe straty będą wynikały z jakości samych telewizorów.
  • #16 17958414
    Krzysiek_S7
    Poziom 7  
    Cytat:
    Jeśli tylko jest lokalna sieć TV w budynku i masz możliwość wpiąć się do miltiswitcha.

Tak, multiswitch ma być i naziemna także, dlatego planuje coś tego typu:
    Orientujecie się może czy będą potrzebne jakieś wzmacniacze przy takim połączeniu i takiej ilości TV ?
    (Wydzieliłem tutaj tylko tą część z jedną kamerką i TV)
  • Pomocny post
    #18 17959585
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Krzysiek_S7 napisał:
    czemu podwójne?

Kamera kompresuje stratnie wideo do H.264/H.265. Transkoder rozpakowuje to do nieskompresowanego HDMI. Modulator kompresuje ponownie do stratnego H.264. Telewizor rozpakowuje sygnał do nieskompresowanego wideo przed wyświetleniem.

Podobnie jakby obrazek w bmp konwertować na jpg, z powrotem na bmp i ponownie na jpg.

Dodano po 7 [minuty]:

Krzysiek_S7 napisał:
    A stosowałeś już taki modulator, faktycznie strata jakości jest "odczuwalna"?

Jak ktoś wie, co szukać w obrazie (zwłaszcza zniekształcenia i rozmycia drobnych elementów obrazu), to zauważy.
    Większość osób, nie mając porównania z oryginałem, nie zwróci uwagi na pogorszenie.

Dodano po 21 [minuty]:

Krzysiek_S7 napisał:
    Cytat:
    Jeśli tylko jest lokalna sieć TV w budynku i masz możliwość wpiąć się do miltiswitcha.

Tak, multiswitch ma być i naziemna także, dlatego planuje coś tego typu:
    Orientujecie się może czy będą potrzebne jakieś wzmacniacze przy takim połączeniu i takiej ilości TV ?
    (Wydzieliłem tutaj tylko tą część z jedną kamerką i TV)

Z modulatora wychodzi sygnał o poziomie 100dBµV.
    Na wejście TV musi dotrzeć minimalnie 48dBµV, maksymalnie 74dBµV.
    Możesz więc mieć maksymalne tłumienie 52dB bez konieczności stosowania wzmacniacza.
    Musisz posumować tłumienia wszystkich elementów toru: sumator antena-modulator, kabel do multiswitcha, multiswitch (tłumienie lub wzmocnienie), kabel do gniazda RTV, gniazdo RTV, dodatkowe rozgałęźniki jeśli będą.
    Minimalne tłumienie instalacji musi wynosić co najmniej 26dB. Jeśli z sumowania wyjdzie Ci mniej, to trzeba wkręcić dodatkowy tłumika zaraz za modulatorem.
    To taka najprostsza metoda regulacji. Jakbyś miał miernik, to sprawdzasz poziomy i regulujesz też sygnał z anteny naziemnej.
  • #19 17960111
    Krzysiek_S7
    Poziom 7  
    o to mi chodziło! dzięki Gkwiatkowski. I dzięki Wszystkim za pomoc!
  • #21 17963901
    Krzysiek_S7
    Poziom 7  
    OK Szyszkownik Kilkujadek, dam znać tylko z tego co widzę to jednak za szybko to nie będzie...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia obrazu z jednej kamery IP do 9 telewizorów w firmie. Użytkownik rozważał dwie opcje: użycie rejestratorów (np. KEEYO) lub transkoderów (np. GT-N10-004). Uczestnicy forum sugerowali różne rozwiązania, w tym wykorzystanie modulatorów cyfrowych do przesyłania sygnału przez istniejącą instalację telewizyjną. Zwrócono uwagę na kwestie przepustowości sieci oraz możliwości obsługi wielu strumieni przez kamery. Wskazano na potrzebę rozważenia jakości obrazu oraz ewentualnych wzmacniaczy sygnału w przypadku długich odległości.
REKLAMA