logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebezpieczna instalacja elektryczna w bloku - gdzie zgłosić?

Alhatello 10 Maj 2019 14:39 2343 11
  • #1 17953652
    Alhatello
    Poziom 6  
    Witam.
    Chciałbym się zorientować czy mam się niepokoić czy raczej wyolbrzymiam.
    Otóż jakiś czas temu właściciel bloku w którym mieszkam postanowił podłączyć kilka mieszkam pod jeden licznik (mieszkania dla pracowników z Ukrainy). Problem w tym że o ile skrzynki z licznikami są w miarę nowoczesne (z jakieś 15 lat) tak ogólny stan instalacji elektrycznych jest... Kiepski.
    Dodać do tego fachowców, którzy znają się na wszystkim (oczywiście jakichkolwiek uprawnień brak) i ciągnięcie kabli z mieszkań do licznika na zewnątrz, gdzie woda leje się po tych kablach w trakcie deszczu.
    Teraz się tylko zastanawiam czy coś się nie stanie typu spięcie/pożar/itp.
    Olać to czy gdzieś (gdzie?) zgłosić. Według właściciela wszystko jest ok, więc rozmowa jest zbędna.
    I tak szczerze to trochę się boję czy to kiedyś nie jeb....
  • #2 17953682
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Ale konkretnie to w czym jest problem? Masz ochotę kogoś zadenuncjować i szukasz powodu, czy co?
  • #3 17953716
    Alhatello
    Poziom 6  
    Chodzi o to że się boję czy któregoś dnia nie obudzę się (albo i nie) czując swąd spalenizny, bo zajęła się instalacją robiona przez ludzi, którzy nie mają o tym pojęcia.
    Skoro konkretnie chcesz to niech będzie.
    Czy instalacja robiona przez amatorów bez uprawnień i z bladym pojęciem może być powodem do obaw?
    Czy podłączenie kilku mieszkań do jednego licznika może spowodować jakieś nieprzyjemności?
    Czy ogrzewanie się elektryczne ponad połowy mieszkańców może sprawić że główna instalacja (choćby kabel doprowadzając prąd do budynku, który ma już z 60+lat; czy instalacje w mieszkaniach gdzie nie było remontu a przewody w ścianach są z aluminium!) zwyczajnie nie walnie biorąc wszystko ze sobą?

Nie znam się na elektryce dlatego nie wiem jak dokładnie zapytać i o co pytać. Najzwyczajniej w świecie się boję.
    Czy chce na kogoś donieść czy coś? Jeżeli uznacie że mam jakieś podstawy ku temu to tak
  • #4 17953767
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    Alhatello napisał:
    Nie znam się na elektryce dlatego nie wiem jak dokładnie zapytać i o co pytać. Najzwyczajniej w świecie się boję.
    Czy chce na kogoś donieść czy coś? Jeżeli uznacie że mam jakieś podstawy ku temu to tak

Jest taka instytucja - Urząd Nadzoru Budowlanego.
    Tylko pytanie czy Twoje obawy są w ogóle uzasadnione, czy to jakieś fobie. Może masz rację, może nie - tylko tego nie można stwierdzić przez internet.
  • #5 17953789
    Alhatello
    Poziom 6  
    zbich70 napisał:

Jest taka instytucja - Urząd Nadzoru Budowlanego.
    Tylko pytanie czy Twoje obawy są w ogóle uzasadnione, czy to jakieś fobie. Może masz rację, może nie - tylko tego nie można stwierdzić przez internet.

Ok.
    Czyli powinienem się udać do Nadzoru Budowlanego (najlepiej z jakimiś zdjęciami/filmami) i się dokładnie dowiedzieć.
    I o to mi w sumie chodziło, bo nie miałem pojęcia do kogo mógłbym się zwrócić żeby rozwiano moje wątpliwości.

Dzięki.
  • #6 17954026
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    Alhatello napisał:
    Czyli powinienem się udać do Nadzoru Budowlanego (najlepiej z jakimiś zdjęciami/filmami) i się dokładnie dowiedzieć.

Nie z jakimiś zdjęciami/filmami, tylko takimi, na których jest widoczne nieprawidłowe wykonanie i/lub zaprojektowanie instalacji.
  • #7 17954516
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    Alhatello napisał:
    Chodzi o to że się boję czy któregoś dnia nie obudzę się (albo i nie) czując swąd spalenizny
    Pomyśl logicznie - czy licznik może być przyczyną pożaru - nie.
    Instalacja - tak.
  • #8 17954517
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17955269
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    Alhatello napisał:
    Otóż jakiś czas temu właściciel bloku w którym mieszkam postanowił podłączyć kilka mieszkam pod jeden licznik (mieszkania dla pracowników z Ukrainy).
    Jedyna podstawa do wszczęcia postępowania to :
    1. Brak okresowego przeglądu instalacji.
    2.Protokół kontroli okresowej instalacji z wynikiem negatywnym i nie wykonanie zaleceń pokontrolnych.

Jak kolega "zakabluje "właściciela", to i tak nadzór najpierw zarząda od właściciela takiego protokółu.
    plum1978 napisał:
    Zgłoszenie do nadzoru tylko w formie pisemnej z potwierdzeniem odbioru.
    Bez podstaw (takich brak ) to pomówienie.
  • #10 17955295
    Rico75
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    [quote="Alhatello"]Wit
    Dodać do tego fachowców, którzy znają się na wszystkim (oczywiście jakichkolwiek uprawnień brak) i ciągnięcie kabli z mieszkań do licznika na zewnątrz, gdzie woda leje się po tych kablach w trakcie deszczu.
    Teraz się tylko zastanawiam czy coś się nie stanie typu spięcie/pożar/itp.

A skąd pewność,że nie mają uprawnień? To że po kablach leje się woda o niczym nie świadczy. Linie napowietrzne też są narażone na działanie różnych warunków atmosferycznych. Kable zasilające budynki ułożone są w ziemi (tam też dochodzi woda).
  • #11 17956309
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    CYRUS2 napisał:
    Pomyśl logicznie - czy licznik może być przyczyną pożaru -nie.
    Instalacja -tak.

A mojemu koledze zapalił się licznik. I tylko dzięki temu, że przedlicznikowy rozłącznik bezpiecznikowy był w osobnej skrzynce udało się szybko opanować sytuację. Zasilacze impulsowe niestety potrafią tak zakończyć swój żywot. W moim miasteczku były już dwa pożary od zasilaczy.
  • #12 17957184
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Alhatello napisał:
    [
    I o to mi w sumie chodziło, bo nie miałem pojęcia do kogo mógłbym się zwrócić żeby rozwiano moje wątpliwości.

Nic nie musisz mieć ze sobą, zdjęć filmów, itd. Chyba, że masz to mogą być pomocne. Masz podejrzenia (ale faktyczne a nie wyimaginowane), to normalnie zgłoś sprawę w PINB, z prośbą o sprawdzenie. Oni sami ustalą czy instalacja budynkowa zagraża zdrowiu czy życiu. Lepiej zgłosić i się najwyżej okaże nic złego się nie dzieje, niż później mieć wyrzuty, że można było zapobiec nieszczęściu.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niebezpiecznej instalacji elektrycznej w bloku, gdzie właściciel podłączył kilka mieszkań do jednego licznika, co budzi obawy o bezpieczeństwo. Użytkownik zwraca uwagę na kiepski stan instalacji, brak uprawnień fachowców oraz ryzyko spięcia lub pożaru. Uczestnicy sugerują zgłoszenie sprawy do Urzędu Nadzoru Budowlanego (PINB) w celu przeprowadzenia kontroli, podkreślając, że właściciel odpowiada za stan instalacji. Wskazano również, że brak okresowych przeglądów i negatywne wyniki kontroli mogą być podstawą do interwencji. Zgłoszenie powinno być pisemne, a zdjęcia lub filmy mogą być pomocne, ale nie są konieczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA