logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać efekt ognia z rury w samochodzie?

domino_16 12 Wrz 2005 23:25 20053 17
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1813368
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    A jakim bolidem dysponujesz??
  • REKLAMA
  • #3 1813410
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    byl taki dlugi temat o tym , mial chyba z 5 stron i posypaly sie tam konkrety , proponowal bym poszukac :D
  • #4 1813502
    sMaD
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    najgorsza żecz jaka może być, po częściach widać że to gó...warte i jeszcze pewnie wydech przepala za dużo szybciej niż normalnie, na fotce widać jakie są tam części, KABLE DO APARATU ZAPŁONOWEGO, GUZIK, KABLE, ŚWIECA, na oko to chyba sie wierci wydech wkręca świece podłącza po aparat zapłonowy, wciskach guzik i ci dopala to co nie spaliło sie dokładnie w cylindrach, efekt ze zdjęcia uzyskany pewnie na paliwie 98 gaz w podłoge i włączone ssanie, KICHA
  • #5 1814471
    DOHC
    Poziom 19  
    jest taki sposob w gaznikowych samochodach , krecisz samochod na wysokie obroty wylaczasz zaplon i po chwili wlaczasz , napieprza ogniem jak glupie :D
  • #6 1814864
    troch
    Poziom 2  
    proponuje pierdnąć w rury, a na końcu zapalić zapalniczke ;)
  • #7 1814906
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Zamiast wydawać pieniądze zrób to samemu, wyjdzie taniej i bedziesz miał satysfakcje !!!! Osobiście nie lubie takich wynalazków :|
  • REKLAMA
  • #8 1814912
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    sposob DOHC jest dobry
    na jednak kilka wady
    mozna sobie tlumik rozpierniczyc jak nie jest nowy a jak juz sie zbliza jego koniec to po czyms takim wlasnie dowiemy sie czy mamy jeszcze dobry tlumik czy ju wlasnie musimy go wymiecic.
    Inna sprawa to to ze cos takiego powoduje troske huku

dodatkowo na wylaczonym zaplonie podczas gdy silnik zchodzi z obrotow mozna pedalem popompowac lepszy efekt - wiecej paliwa w tlumiku
    Ogolnie to odradzam takie zabawy bo sie mze tlumik rozsypac powiem wiecej po ktorejs probie na bank sie rozleci
  • #9 1815311
    DOHC
    Poziom 19  
    wiadomo ze to kilujace dla gaznika ale cos za cos , a zamiast pompowac lepiej trzymac gaz w podlodze , zeby oszczedzic tlumnik trzeba by wprowadzac jakis palny gaz/rozpylona palna ciecz w koncowke i zapalac dopiero ale to jest niebezpieczne z wiadomych przyczyn...
  • #10 1815341
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Można by było zamontować wtryskiwacz w końcówce wydechu lub tłumiku i zapalać świecą, paliwo by było pod ciśnieniem i może dało by to jakiś fajny efekt. Strzelanie takie jak sie stosuje w gaźnikowcach to fajna sprawa, ale według mnie to zbędne katowanie silnika.
  • REKLAMA
  • #12 1815576
    DOHC
    Poziom 19  
    w sumie to mikser dziala na podcisnienie tak jak gaznik wiec tez powinno dzialac , nie wiem tylko czy gaz sie zapali tak latwo jak waha i czy da taki efekt
  • #13 1915591
    SCREAM_NO1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    sposób gwarantowany i sprawdzony wiele razy kup sobie trabanta zweitackta (dwusuwa) zamontuj swiece żarową w koncówce wydechu zaciągnij ssanie na odpalonym silniku. jak by gasło to nakładasz na wydech puszkę po piwie z odciętym dnem i masz taki miotacz płomieni że mało kto sie nie oglądnie :-)
  • #14 1915879
    DOHC
    Poziom 19  
    drogi ten mitoacz z trabanta by wyszedl
  • #15 1921728
    olzel
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    troch napisał:
    proponuje pierdnąć w rury, a na końcu zapalić zapalniczke ;)

to ważne!!! przed eksperymentem najeść sie grochówy,lub fasolki,to będzie efekt:D
  • #17 1940809
    olzel
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    przykro mi ale nie mam kamery :D
  • #18 6153562
    romet fan
    Poziom 1  
    ja zrobiłem w motorynce tak.Do starej świecy podłączyłem kabel który szedł od zapłonu do jej końca,w tłumniku zrobiłem dziurę aby świeca swobodnie wchodziła,aby mi nie wypadła obcynowałem ją dookoła w wydechu następnie rozciołem kabel na dwie części gdy silnik motocykla pracował raz za czasu dotknołem kabelkami jeden o drugi i bum ogień aż siwy dym:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uzyskania efektu ognia z rury wydechowej samochodu. Metody obejmują modyfikacje układu zapłonowego i wydechowego, takie jak wiercenie otworu w tłumiku i montaż świecy zapłonowej podłączonej do aparatu zapłonowego, co pozwala na dopalanie niespalonej mieszanki paliwowo-powietrznej w wydechu. W samochodach z gaźnikiem można wyłączyć zapłon przy wysokich obrotach, co powoduje wyrzucanie płonącej mieszanki. Wtryskowe silniki i instalacje gazowe wymagają usunięcia katalizatora, a efekt można uzyskać przez wtryskiwanie paliwa pod ciśnieniem do końcówki wydechu i zapłon świecą. Metody te są jednak ryzykowne dla tłumika i silnika, mogą powodować uszkodzenia i nadmierny hałas. Przykładem jest montaż świecy żarowej w końcówce wydechu w dwusuwowym silniku Trabanta, co daje efekt miotacza płomieni. W motorynce zastosowano podłączenie kabla zapłonowego do świecy w tłumiku i zwarcie przewodów, co wywołało wybuch ognia i dym. Ogólnie zaleca się ostrożność, gdyż takie eksperymenty mogą uszkodzić układ wydechowy i są niebezpieczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA