logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa układ wydechowy miotający ogniem? Skąd bierze się płomień?

Doktor5 26 Lip 2007 16:56 3663 13
REKLAMA
  • #1 4117146
    Doktor5
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam
    Interesuje mnie układ wydechowy który miota ogniem na jakiej zasadzie on jest zrobiony ?
    Skąd się bierze ogień ?
  • REKLAMA
  • #2 4117303
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    Iskra plus propan butan - tak jest w wersji tuningowej.
    W wersji rajdowej, to niedopalona mieszanka paliwa.
  • REKLAMA
  • #3 4117607
    Doktor5
    Poziom 19  
    To jeszcze muszę mieć małą butle z propan butanem w bagażniku?
    Mi chodzi o wersję tuningową
  • REKLAMA
  • #4 4118623
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Doktor5 napisał:
    To jeszcze muszę mieć małą butle z propan butanem w bagażniku?
    Mi chodzi o wersję tuningową

tjaaa i odrazu przy jej zakupie przejdz sie wybrac sobie jakis nagrobek, ewentualnie zakup trumne...

Niektorzy takie patenty robia odlaczajac jedna swiece i podajac wysokie napiecie na swiece umieszczona na koncu wydechu...

Ato nie pali wtedy na jeden gar, a nie spalone paliwo zapala sie na kocu wydechu...

Choc jak by nie patrzec oba pomysly sa raczej dla dekli...

W autach sportowych "ogien z rury" jest powodowany roznymi przyczynami, najfajniej wyglada przy ukladzie podtrzymania turba :)
  • #6 4119577
    Doktor5
    Poziom 19  
    Witam
    Ta wersja ze ściąganiem kabla ze świecy jest strasznie durna i bez sensu.
    Mi chodzi o samochód z układem turbo doładowania do silnika.
  • #7 4122190
    sebastianxxx
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Chodzi Ci o flamer-kit czy o podtrzymanie turbo (Anti Lag System), bo to dwie zupełnie inne sprawy
  • #9 4123888
    tplewa
    Poziom 39  
    Doktor5 napisał:
    Witam
    Ta wersja ze ściąganiem kabla ze świecy jest strasznie durna i bez sensu.
    Mi chodzi o samochód z układem turbo doładowania do silnika.

no zgadzam sie..tak jak pomysl z ogniem z rury jest durny i bez sensu

Dokladnie nic dodac nic ujac :)

Jak masz auto z turbo to wywal tlumiki i cata (zrob wolny wydech z rury)...
  • REKLAMA
  • #11 4156272
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Są specjalne zestawy do tego!!!
    Wspowujesz świece w ostalni tłumik i podłączasz to do genetatora wysokiego napięcia, który odpalasz z przycisku. Zwiększa potem dawke paliwa i masz marchewy na wysokich obrotach i wtedy kiedy sam chcesz !!!
  • #12 4158796
    ermukis
    Poziom 11  
    a moze chodzi ci o Nitro czyli gaz łatwopalny niedozwolony w polsce??? ( N2O )
  • #13 4159136
    tplewa
    Poziom 39  
    :arrow: ermukis

od kiedy N2O jest gazem latwopalnym :) rownie dobrze mozna powiedziec ze powietrze jest latwopalne :)

Zanim cos napiszesz lepiej dokladnie przeczytaj i dowiedz sie o czym piszesz. Bo potem czlowiek jeszcze zejdzie smiertelnie ze smiechu :) jak sie oczyta takich nowosci :)
  • #14 7880502
    LAXOR
    Poziom 1  
    a czy jak założę świece do rury do motoroweru i odpowiednio podłącze . nie wybuchnę z nim ?? nie rozwali mi wydechu ?? efekt będzie ?? i czy na jedną cewkę można to podłączyc .np że świeca w wydechu oraz świeca od silnika chodzi a gdy wciskam guzik od silnika świeca gaśnie a w tłumiku chodzi i odpala to wszystko (tą mieszankę nie spaloną ) . w jakiej odległości mogę to zamontowac w wydechu od końca jego . ogień na jaką odległośc czaska .??

flamer kit chce zamontowac w choperku kinroad xt . wiecie te tanie motorowery z pojemnością 50 .

Podsumowanie tematu

✨ Układ wydechowy miotający ogniem działa na zasadzie zapłonu niedopalonych resztek paliwa w układzie wydechowym. W wersji tuningowej często stosuje się dodatkowe źródło iskry oraz dopływ gazu propan-butan, co wymaga posiadania butli z tym gazem. W wersji rajdowej płomień powstaje z niedopalonej mieszanki paliwowej, która zapala się na końcu wydechu, zwłaszcza przy układzie turbo i systemie podtrzymania doładowania (Anti Lag System). Popularne metody obejmują montaż świecy zapłonowej w końcówce tłumika, podłączonej do generatora wysokiego napięcia, który jest aktywowany przyciskiem, co pozwala na kontrolowane wywołanie płomienia. Usunięcie katalizatora i tłumików zwiększa efekt widoczności płomienia. Dyskusja podkreśla, że niektóre rozwiązania, jak odłączanie świecy zapłonowej lub stosowanie N2O, są błędne lub niebezpieczne. Specjalne zestawy flamer-kit są dostępne do montażu w małych pojazdach, np. motorowerach Kinroad XT, umożliwiając kontrolowane generowanie płomienia na końcu wydechu. Montaż świecy w wydechu wymaga odpowiedniej odległości od końca rury, a efekt płomienia jest widoczny na określoną długość i czas, zależnie od dawki paliwa i obrotów silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA