logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg 27,145 MHz samochodzika po regulacji cewki?

Dexter2i5 16 Maj 2019 12:29 1206 2
REKLAMA
  • #1 17963830
    Dexter2i5
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam tani chiński samochodzik i prawie zerowa wiedzę o elektronice.
    Jednak się zawziąłem i postanowiłem naprawić problem totalnego braku reakcji zdalnego sterowania.
    Po przewertowaniu forum znalazłem pomysł o pokręceniu rdzeniem cewki na odbiorniku (wokół własnej osi oraz góra dół, ten rdzeń można całkowicie wycisnąć) doszedłem do zasięgu 5cm.
    Zastanawiam się co jeszcze powinienem zrobić żeby to działało minimum na 3m tak jak to było oryginalnie. Kondensatora nie sprawdzałem. Dysponuję tylko podstawowymi narzędziami.
    Jak zwiększyć zasięg 27,145 MHz samochodzika po regulacji cewki? Jak zwiększyć zasięg 27,145 MHz samochodzika po regulacji cewki? Jak zwiększyć zasięg 27,145 MHz samochodzika po regulacji cewki? Jak zwiększyć zasięg 27,145 MHz samochodzika po regulacji cewki? Jak zwiększyć zasięg 27,145 MHz samochodzika po regulacji cewki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17964054
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    W samochodziku jest tylko odbiornik i to bardzo prosty.
    Jeżeli samochód stracił zasięg, to coś się stało z nadajnikiem, który nie emituje już wystarczająco silnego sygnału.

To co masz tam, to jednorazowa chińska zabaweczka z minimum technologii.
    Albo coś się stało z kwarcem (metalowa, srebrna puszka na płytce), albo z układem nadawczym (czarna kostka), albo z anteną.

Jeżeli pojazd działa, ale nie ma zasięgu, to warto sprawdzić antenę. Jej długość musi być dopasowana do częstotliwości układu. Tak samo jest z anteną od odbiornika.

Sprawdź czy po włączeniu nadajnika, któryś z jego elementów się nie grzeje.
    Sprawdź też obie anteny, czy nie są ponadrywane, skrócone, lub nie puściły luty.

Nie mniej, w tej klasie "pojazdów", zwykle zaleca się po prostu wymianę na nowy samochodzik. Tej klasy - ze sterowaniem w paśmie CB, z nieproporcjonalnym sterowaniem, kompletnie pozbawione mechaniki - powinny kosztować ok 20-50 zł.
    Akurat jest wiele promocji na dzień dziecka, w sklepach.

A jak nie chcesz zabawki, to sugerowałbym kupić model, np. firmy Maverick. Można coś dostać w okolicach 300 zł.
    Z takim sprzętem już nie będzie problemów, a i jakość zabawy dużo wyższa.
  • #3 17964445
    Dexter2i5
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Anteny sprawdzone w pierwszej kolejności i już nawet wymienione na nowe dla pewności bo to zwykle kabelki byly. Myśle ze o przypadkowej długości ale mogę się mylić :)

Na nadajniku sie nic nie grzeje.

Jeśli kwarc lub ta czarna płytka to się poddaje tylko czy nie ma JesCze czegoś prostego co warto sprawdzić przed złożeniem broni?

Oczywiście autka rc to oczywiście inna historia. To jest typowa zabawka na która się uwziąłem bo po domu w san raz
REKLAMA