logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HDD Seagate SkyHawk 6TB 3.5" - Nowy HDD ma 2 puste, nieprzydzielone przestr

Poope 21 Maj 2019 16:39 363 3
REKLAMA
  • #1 17972830
    Poope
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam,
    To jakaś zgroza!!! :-) Dostałem już trzeci dysk z wymiany (nowy HDD Seagate serwerowy 6TB 7200 sata III), każdy z nich ma to samo:
    Po zamontowaniu pokazują dwie przestrzenie nieprzydzielone, a powinna być jedna na której normalnie się zakłada partycję.
    Jeden nawet odpaliłem na PC poza Windowsem, spod pedrive'a Rescuedisk - Paragon - i mam tą samą sytuację.
    Nie rozumiem, mam w miarę nowoczesną płytę główną MSI B250 PC MATE, płyta ma SATA III, więc o co tu chodzi?
    Bardzo proszę o pomoc.

HDD Seagate SkyHawk 6TB 3.5" - Nowy HDD ma 2 puste, nieprzydzielone przestr

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17972895
    Poope
    Poziom 9  
    Dziękuję, rzeczywiście, pamiętam że za pierwszym razem Windows (chyba) się o to mnie pytał co wybieram: czy MBR czy GPT, ale anulowałem okienko - widać system już potem dla następnych wymienianych dysków przyjmował MBR :-).
    Teraz mnie się już nie pyta i sam przyjmuje MBR.
    Nie mam pojęcia jak ustawić GPT i żeby mi się pokazała jednolita przestrzeń dyskowa :-(

EDIT:: ok, popatrzę i dam znać jak nie sobie nie dam rady :-)

Dodano po 13 [minuty]:

Dziękuję za pomoc, sprawa rozwiązania, tak to się robi:
    Pozdrawiam.

• #4 17972932
    Poope
    Poziom 9  
    Dziękuję, rzeczywiście, pamiętam że za pierwszym razem Windows (chyba) się o to mnie pytał co wybieram: czy MBR czy GPT, ale anulowałem okienko - widać system już potem dla następnych wymienianych dysków przyjmował MBR :-).
    Teraz mnie się już nie pyta i sam przyjmuje MBR.
    Nie mam pojęcia jak ustawić GPT i żeby mi się pokazała jednolita przestrzeń dyskowa :-(

EDIT:: ok, popatrzę i dam znać jak nie sobie nie dam rady :-)

Dodano po 13 [minuty]:

Dziękuję za pomoc, sprawa rozwiązania, tak to się robi:
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

REKLAMA