logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kabel Telefoniczny jak zarobić gniazdo do puszki 2x TV 1x Tel.

parkowy1989 25 Maj 2019 13:55 1500 31
  • #1 17979927
    parkowy1989
    Poziom 6  
    Ocena: 14
    Witam,

Mam problem jak podłączyć gniazdo do puszki, w którym znajdują się 3 kable: 2 x centryczny (w schemacie od elektryka 2 x TV) oraz
    1 x skrętka (w schemacie od elektryka 1 x tel.). Mam dwa pytania:

1. Jak zarobić drugi ww. rodzaj kabla skrętkę (zdjęcie). Przewertowałem internet, ale natrafiałem na inne oznaczenia poszczególnych żył.
    U mnie występują: 3x biały, 1 czerwony, 1 niebieski, 1 żółty.

2. Jakie gniazdo kupić do takiej puszki?

Jeśli źle nazwałem te kable, to wybaczcie, słabo się znam...
    Proszę pomoc i z góry za nią dziękuję

https://obrazki.elektroda.pl/8687892100_1558785230.jpg
  • #2 17979937
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17979939
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Potocznie skrętka nazywa się kabel lan. 2x4 dlatego nie odpowiada to co znalazłeś twojemu kablowi bo to tez skrętka tyle ze telefoniczna i z reguły są tam wykorzystane dwie żyły.
    Pozostałe dwa kable to 2x tv czy tv+sat? To wazne. Czy to gniazdo końcowe tv+sat czy np przelotowe tv i stad dwa kable tv przyjście i odejście do następnego. Z reguły stosuje się osobne gniazda tv tv-sat to jedno a drugie to telefon.
  • #4 17979947
    parkowy1989
    Poziom 6  
    bumble napisał:
    Potocznie skrętka nazywa się kabel lan. 2x4 dlatego nie odpowiada to co znalazłeś twojemu kablowi bo to tez skrętka tyle ze telefoniczna i z reguły są tam wykorzystane dwie żyły.
    Pozostałe dwa kable to 2x tv czy tv+sat? To wazne. Czy to gniazdo końcowe tv+sat czy np przelotowe tv i stad dwa kable tv przyjście i odejście do następnego. Z reguły stosuje się osobne gniazda tv tv-sat to jedno a drugie to telefon.

W schemacie jest 2 x TV 1x Tel. Tyle wiem. Ogólnie nie rzecz biorąc, nie planujemy mieć telewizji, więc to jest mniej ważne. Tylko tak na zaś. Ale podłączyć dobrze warto, żeby później sobie tym ewentualnie głowy nie zawracać. Głównie chodzi o ten kabel do internetu...

Zatem przyjąłbym, że jest to 2x TV oraz 1x tel.

Co do tej skrętki, to się głowię też, bo zazwyczaj widywałem 4 pary żył.

Bardzo dziękuję za ekspresowe odpowiedzi, mam nadzieję, że dopniemy ten temat...
  • #5 17979958
    bumble
    Poziom 40  
    Masz jeszcze jakieś inne gniazdko tv w mieszkaniu? Jest kablówka? Jak internet będzie podłączony przez modem? Tak jak kolega wyżej pisał odizoluj delikatnie kawałek i będziesz mial pary. Które podłączysz dowiesz się jak będziesz podłączony i będzie sygnał. Może to zrobić ktoś od dostawcy internetu.
  • #6 17979961
    parkowy1989
    Poziom 6  
    Innych gniazdek TV nie ma. Są anteny satelitarne na dachu. Na razie internet mamy tylko LTE, nie ma puszczonego światłowodu ani żadnego kabla do nas. Może kiedyś będzie i dlatego chciałbym to poprawnie podłączyć.

Dzięki za wyrozumiałość, bo zdaję sobie sprawy z mojego całkowitego nieobeznania z tematem. To wszystko chcę zrobić na zaś, więc się tak mocno nie interesowałem tematem...
  • #7 17979965
    bumble
    Poziom 40  
    Wiec jak są anteny i nie ma innych gniazd z pewnością jest i antena tv naziemnej owe kable telewizyjne to jeden tv dla tv naziemnej lub kablowej i drugi sat. I w takie gniazdko tv+sat bym się zaopatrzył i zamontował a z podłączeniem zaczekał jak będzie tv. Który kabel jest który. Jak będzie światłowód to z tym telefonicznym bym tez zaczekał. Poprostu zostawił w puszce.
  • Pomocny post
    #8 17979967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17979977
    parkowy1989
    Poziom 6  
    No niby czekać można, tylko tak kiepsko to wygląda takie rozbebeszone...
    Obok są dwie puszki na gniazdka i miałem to nadzieję zamknąć jakoś w jednej ramce. Później ewentualnie się to rozkręci i przestawi. Jest 50% szansa, że dobrze wceluję z tym TV/SAT :). Nie spodziewam się tego w najbliższej przyszłości, więc chciałbym to jakoś ładnie oporządzić.

Zatem, jaka końcówkę na ten kabel telefoniczny - rj45??
    Podeślecie jakieś grafiki przykładowego gniazda? Jak szukałem to było tylko R TV SAT - 3 takie centryczne chyba, albo jedno TV z jednym Tel.
  • #11 17980415
    parkowy1989
    Poziom 6  
    No i pięknie, a ta końcóweczka to rj45 będzie OK?
  • #12 17980433
    bumble
    Poziom 40  
    Jedno jest 45 jedno rj12 ale do 45 pasuje wtyczka rj12
  • #13 17980465
    parkowy1989
    Poziom 6  
    Albo inaczej,

Czy w ten sposób, jak na filmie, zarobienie kabla od neta jest OK oraz ogólny montaż gniazda jest OK?

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Przepraszam nie podałem linka, czy sposób montażu, jak na filmie, takiego gniazdka w tym moim przypadku będzie OK?

https://www.dipol.com.pl/gniazdo_koncowe_signal_rtv-sat_-_rj-45_-_rj-11_R694043.htm

https://www.youtube.com/watch?v=MPCXwkgwz3M
  • Pomocny post
    #14 17980990
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    No to miałeś partacza projektanta a drugiego partacza elektryka, że w tych czasach nie poprowadzili przewodu UTP do salonu. Nie rozumiem z resztą jakim trzeba być ignorantem (elektryk), aby nie zrobić instalacji teleinformatycznej w nowo budowanym domu.
    Jak instalacja jest w rurce, to wymień ten YTKSY na UTP jeszcze przed montażem osprzętu. Choć jeżeli ten przewód biegnie bezpośrednio od przyłącza, to i tak wymiana nie ma sensu.
    Kolejna sprawa, to kwestia przewodów koncentrycznych. Powinno być w ten sposób, że obydwa przewody są przewodami satelitarnymi (nowoczesne dekodery mają dwa tunery, dzięki czemu działa prawidłowo nagrywanie i jednoczesne ogladanie innego kanału). Telewizję naziemną zaś wysyła się sumując sygnał na multiswitchu na strychu. Wtedy montujesz gniazdo SAT+SAT+RTV.
    Kabel Telefoniczny jak zarobić gniazdo do puszki 2x TV 1x Tel.
    Choć znowu niewiadomo, czy elektryk czegoś nie zawalił.
    Przewód telefoniczny zakończ pojedynczym gniazdem RJ11 lub RJ45.
    Natomiast jednym słowem - "brawo" dla elektryka bez wyobraźni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17981290
    bumble
    Poziom 40  
    IC_Current napisał:
    jakim trzeba być ignorantem (elektryk), aby nie zrobić instalacji teleinformatycznej w nowo budowanym domu.

Kolego szanowny. Ignorant elektryk robi to co ma w projekcie bo jak mu ktoś zarzuci niezgodność to co potem. Za kabel miał zapłacić z własnej kieszeni?
    IC_Current napisał:
    Kolejna sprawa, to kwestia przewodów koncentrycznych. Powinno być w ten sposób, że obydwa przewody są przewodami satelitarnymi (nowoczesne dekodery mają dwa tunery, dzięki czemu działa prawidłowo nagrywanie i jednoczesne ogladanie innego kanału). Telewizję naziemną zaś wysyła się sumując sygnał na multiswitchu na strychu. Wtedy montujesz gniazdo SAT+SAT+RTV.

Zgadza się. Jednak to też zależy od projektu i sprzętu.
  • #16 17981397
    parkowy1989
    Poziom 6  
    Panowie koledzy, bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem.

Jest to co mamy. Nie ma co płakać nad tym co jest, trzeba zrobić ile można, bez większego zachodu, bo nam na tym bardzo nie zależy...
    Tak jak mówiłem, w najbliższej przyszłości ono w ogóle pewnie nie będzie używane...

Czy takie gniazdo i takie podłączenie jak w filmie z linka poniżej będzie OK?

https://www.dipol.com.pl/gniazdo_koncowe_signal_rtv-sat_-_rj-45_-_rj-11_R694043.htm

https://www.youtube.com/watch?v=MPCXwkgwz3M
  • #17 17981452
    bumble
    Poziom 40  
    Gniazdo ok.

Dodano po 2 [minuty]:

Podłączenie ok tylko jak widzisz to gniazdko jest na jeden wspólny przewód antenowy więc podłącz jeden a jeden zostaw. Ty nie masz skrętki więc podłączasz telefon cztery żyły.
  • Pomocny post
    #18 17981478
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    IC_Current napisał:
    to wymień ten YTKSY na UTP jeszcze przed montażem osprzętu.

Kolego to jest kabel telefoniczny i jest położony właściwy. Ma taka samą impedancję jak kable dostawcy telefonu czy internetu po kablu. Typowa skrętka komputerowa ma inna impedancję i w tym miejscu może powodować problemy.
    Jeśli tam miałby być dodatkowo internet to powinien być położony dodatkowy kabel UTP, pytanie tylko skąd następowałaby dystrybucja sygnału.
  • #19 17981481
    bumble
    Poziom 40  
    Nikt nie skaże mieszkańców na jednego dostawce który postawi szafę w piwnicy i będzie podłączał skrętki. Telefon a właściwie linia i kto chce internet i jakiego dostawcę chce. Tak mi się wydaje.
  • Pomocny post
    #20 17981489
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #21 17981501
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Koderr napisał:
    "skazane" zostało na jednego dostawcę internetu po kablu.

Albo lokalny monopolista wykupuje małe firmy i opanowuje całe dzielnice czy miejscowości - niejednokrotnie w takim momencie następuje pogorszenie jakości usług.
    Natomiast zgodzę się z kol. IC_current że projektant nie przyłożył sie do pracy, dom czy mieszkanie powinno być poprawnie okablowane skrętką żeby można było zbudować LAN bez wielkich kombinacji.
  • #22 17981511
    parkowy1989
    Poziom 6  
    bumble napisał:
    Gniazdo ok.

Dodano po 2 [minuty]:

Podłączenie ok tylko jak widzisz to gniazdko jest na jeden wspólny przewód antenowy więc podłącz jeden a jeden zostaw. Ty nie masz skrętki więc podłączasz telefon cztery żyły.

Ok, a później będzie możliwość właściwego podłączenie już obydwu, żeby wszystko działało (jakby była taka potrzeba).
    A który żyły podłączyć, bo są trzy pary: niebieski-biały, czerwony-biały, żółty- biały?
  • Pomocny post
    #24 17981518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #25 17981629
    KOCUREK1970
    Ocena: 5360
    @parkowy1989
    A ja bym wezwał kogoś kto ma o tym pojecie i zrobi pożytek ze spapranej instalacji. To nic personalnego, ale skoro instalacja spaprana to jak sam to robisz to rośnie do kwadratu pole potencjalnych kolejnych problemów i będziesz winowajcy szukał do śmierci.
    A im dłużej sam będziesz w tym grzebał, tym wyższy będzie koszt odkręcenia tego przez fachowca.
  • Pomocny post
    #26 17981636
    bumble
    Poziom 40  
    Co niby fachowiec ma odkręcać? Podłączenie gniazdka. Podłącz i później sie będziesz martwił jak będzie sygnał bo teraz to żaden fachowiec nie pomoże.
  • Pomocny post
    #27 17981666
    KOCUREK1970
    Ocena: 5360
    bumble napisał:
    Podłącz i później sie będziesz martwił jak będzie sygnał bo teraz to żaden fachowiec nie pomoże.

Każdy swoje pieniądze marnuje jak chce.
  • Pomocny post
    #28 17981751
    IC_Current
    @zworys
    Pisałem przecież, że jeżeli ten przewód jest spięty z przyłączem do zostaje bez wymiany

@bumble
    Tak. Elektryk powinien zapłacić z własnej kieszeni, skoro nie zna prawa budowlanego. Jeżeli klient kupuje budynek od dewelopera, to jak byk jest napisane w rozporządzeniu w jakie instalacje i ile gniazd ma być ten lokal lub budynek wyposażony. Jeżeli tych instalacji nie ma, to nabywcy przysługują roszczenia na podstawie gwarancji oraz na podstawie rękojmi.
    Jeżeli autor postu był bezpośrednim inwestorem i to on ustalał zakres robót z elektrykiem, to te przepisy o minimalnej liczbie gniazd nie obowiązują, ale tym gorzej dla tego elektryka, który powinien zwrócić uwagę na ewidentne błędy w projekcie i zaproponować wykonanie brakujących instalacji.

@KOCUREK1970
    Zdrowy głos rozsądku.

@Autor
    Też bym polecał wziąć dobrego fachowca, a nawet dwóch: jednego, który może jeszcze coś z tej instalacji Sat zrobi przyzwoitego na przyszłość, a drugiego, który sprawdzi instalację elektryczną. Skoro wykonawca tak "oszczedzał", to możliwe że porobił też "oszczędności" w instalacji 230V, a tam oszczędności mogą skończyć się nawet utratą zdrowia lub życia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #29 17981759
    bumble
    Poziom 40  
    Elektryk robi jak ma na papierach. Prawo budowlane powinien znać projektant. To on ustala ile czego ma być. Gdzie prawo budowlane mówi o instalacjach multimedialnych i zabezpieczeń chetnie zerkne mam wolne popołudnie.
  • Pomocny post
    #30 17981795
    IC_Current
    @bumble
    Elektryk robi zgodnie z prawem budowlanym i obowiązującymi normami. Jak w projekcie są błędy, odmawia się wykonania i zgłasza projektantowi, który prowadzi nadzór projektancki i powinien wadliwą dokumentację poprawić lub wydać zgodę na odstępstwa od projektu, które potem nanosi się w dokumentacji powykonawczej.
    Po to projektant i elektryk zdają państwowy egzamin (uprawnienia budowlane do projektowania i do wykonawstwa) aby takie rzeczy wiedzieli. Jak elektryk uprawnień budowlanych nie ma, prawa nie zna, ba nawet swojego fachu nie zna, to niech się za robotę nie bierze, albo niech ponosi konsekwencje.

W załączniku dokument, który każda osoba pełniąca samodziele funkcje w budownictwie powinna znać i recytować na wyrywki o każdej porze dnia i nocy.
    Załączniki:
    • D20151422.pdf (749.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem gniazda do puszki, w której znajdują się dwa kable koncentryczne (2x TV) oraz jeden kabel skrętkowy (1x Tel). Zadaje pytania dotyczące zarobienia kabla skrętkowego oraz wyboru odpowiedniego gniazda. W odpowiedziach podano, że skrętka to prawdopodobnie kabel telefoniczny, a do podłączenia gniazda zaleca się użycie gniazda TV+SAT. Użytkownik planuje podłączyć gniazdo samodzielnie, mimo że nie ma pewności co do przyszłego użycia telewizji czy internetu po kablu. Wskazano również, że do podłączenia kabla telefonicznego można użyć wtyczek RJ11 lub RJ45, a podłączenie gniazda powinno być zgodne z instrukcją wideo, którą użytkownik zamieścił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA