logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy drut oporowy KANTHAL A1 w rurce przewodzącej prąd spowoduje zwarcie?

LorziQ 27 Maj 2019 13:19 1593 7
REKLAMA
  • #1 17983020
    LorziQ
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam chciałbym zrobić coś na zasadzie grzałki do wody na napięcie 230V i mam jedno pytanie. Jeśli włożymy drut oporowy do rurki przewodzącej prąd to wystąpi zwarcie czy prąd będzie płynął tylko przez drut oporowy ? oczywiście zasilanie będzie podłączone tylko do druta ale niestety drut będzie sie stykał z rurką (Drut oporowy KANTHAL A1). Od razu zaznaczam ze kupno gotowej grzałki nie wchodzi w gre.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17983160
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 178
    Niestety, rurka ma mniejszą rezystancję niż drut oporowy i to głównie w niej będzie płynął prąd. Na rurce będzie też napięcie niebezpieczna dla życia!
    I raczej po prostu zrobi zwarcie.
    Oryginalne grzałki mają w środku specjalny wypełniacz, który odizolowuje drut oporowy od rurki i dobrze przewodzi ciepło.
    Rozważ jednak kupno gotowej grzałki, są w różnych kształtach i na zamówienie wyginają prawie w dowolne kształty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17983201
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    LorziQ napisał:
    Witam chciałbym zrobić coś na zasadzie grzałki do wody na napięcie 230V
    Do czego to "coś" ma służyć, jaka ma być moc "tego czegoś" i czy musi być napięcie 230V zamiast bezpiecznego 24V.
    Tak jak napisał kolega w grzałkach drut oporowy jest odizolowany od obudowy.
    W necie możesz wyszukać firmy, które na zamówienie wykonają (prawie) dowolną grzałkę. Kwestia ceny.
  • Pomocny post
    #5 17983710
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9246
    LorziQ napisał:
    Jeśli włożymy drut oporowy do rurki przewodzącej prąd to wystąpi zwarcie czy prąd będzie płynął tylko przez drut oporowy ?
    Podstawy podstaw Kolego! Poza tym - logika Ci się wyłączyła?
  • REKLAMA
  • #7 17984414
    LorziQ
    Poziom 6  
    Tak coś przeczuwałem, że grzałkach musy być w środku odizolowany ten drut , ale jednak i tak wolałem się upewnić. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi .
  • #8 17984422
    LorziQ
    Poziom 6  
    Tak coś przeczuwałem, że grzałkach musi być w środku odizolowany ten drut , ale jednak i tak wolałem się upewnić. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi .

Dodano po 4 [minuty]:

Wystąpi zwarcie niebezpieczne dla życia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące zastosowania drutu oporowego KANTHAL A1 w rurce przewodzącej prąd w kontekście budowy grzałki do wody na napięcie 230V. Odpowiedzi wskazują, że rurka ma mniejszą rezystancję niż drut oporowy, co spowoduje, że prąd będzie płynął głównie przez rurkę, co może prowadzić do zwarcia i niebezpiecznego napięcia na rurce. Wskazano, że oryginalne grzałki mają specjalny wypełniacz, który izoluje drut od obudowy. Użytkownik potwierdził swoje obawy dotyczące konieczności izolacji drutu w grzałkach, a także zauważył, że wystąpi zwarcie niebezpieczne dla życia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA