logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chce zrobić własny schemat, ale nie wiem jakie elementy dać.

mateusz2015_5102 24 Wrz 2017 12:31 1620 13
REKLAMA
  • #1 16717700
    mateusz2015_5102
    Uczeń
    Ocena: 81
    Witam. Nie umiem tworzyć własnych schematów elektronicznych i nie wiem od czego zacząć i chce się nauczyć.
    Próbowałem na stronie https://easyeda.com zrobić schemat ale nie wiem jakie elementy wziąć. Pomocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16717744
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Najpierw poczytaj o zagadnieniu i elementach elektronicznych na jakiej zasadzie działają. Później zastanów się co byś chciał zbudować i spróbuj coś zrobić z gotowego schematu.
  • REKLAMA
  • #3 16717766
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 16717797
    mateusz2015_5102
    Uczeń
    Christophorus napisał:
    Nie umiesz w jakim sensie? Nie umiesz obsługiwać programu do projektowania, czy nie wiesz jak łączyć elementy elektroniczne, aby uzyskać działające urządzenie elektroniczne?

Tak, nie umiem posługiwać się programem i nie bardzo wiem jak łączyć elementy elektroniczne.
  • #5 16717817
    alien90fr
    Poziom 26  
    To najlepiej tak jak radzimy poczytaj książki o elektronice w necie jest trochę w pdf ja jeszcze polecę Ci kanał na yt: RS elektronika dużo można się nauczyć z tego kanału! i analizuj schematy prostych urządzeń i spróbuj sam takie zbudować.
  • #6 16717845
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 16717884
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Być może pomoże Ci w zrozumieniu działania poszczególnych elementów elektronicznych ta seria na YT:
    https://www.youtube.com/playlist?list=PL3YHjGDoidyLHuwufWw4bOK9IAqzjjQ8U
    Na pewno bez opanowania podstawowej wiedzy (co Koledzy wcześniej wspomnieli mówiąc o książkach z tej dziedziny) nic samodzielnie nie zaprojektujesz, no, w każdym razie nic co by działało według założeń...
  • Pomocny post
    #8 16717985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 16718239
    alien90fr
    Poziom 26  
    Co Ci po programach skoro nie wiesz jak działają elementy? Założysz sobie coś i nie będzie działać...
  • #11 16718743
    mateusz2015_5102
    Uczeń
    Na płytce stykowej ciężko było mi to zrobić to na schemacie zrobiłem. Jeszcze zlutować i gotowe. Chce zrobić własny schemat, ale nie wiem jakie elementy dać.
    Albo jeszcze przykleić schemat do płytki drukowanej i to złożyć.
  • #12 16719037
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 16719532
    mateusz2015_5102
    Uczeń
    Christophorus napisał:
    Tylko zwróć uwagę na podłączenia baz tranzystorów, które się krzyżują na schemacie, żebyś nie zrobił tam zwarcia. Co do płytki drukowanej to trzeba by zaprojektować dedykowaną płytkę pod ten układ lub zmontować go na uniwersalnej płytce drukowanej.

Projektować płytek nie umiem ale wiem że najpierw trzeba ją zrobić w programie potem wydrukować, i odbić ten druk na laminacie a później wytrawić.

Temat cały czas jest aktualny.
  • #14 16719624
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w tworzeniu własnych schematów elektronicznych, nie mając doświadczenia w obsłudze programów do projektowania oraz w łączeniu elementów elektronicznych. Odpowiedzi sugerują, aby najpierw zdobyć podstawową wiedzę o elementach elektronicznych, takich jak tranzystory i rezystory, oraz zacząć od prostych układów. Rekomendowane są różne programy do projektowania, w tym KiCad, DipTrace, Eagle oraz Proteus Design Suite, które oferują różne funkcje, w tym symulację układów. Użytkownik powinien również analizować gotowe schematy i korzystać z dostępnych materiałów edukacyjnych, takich jak książki i kanały na YouTube. Wskazówki dotyczą także projektowania płytek drukowanych oraz lutowania elementów na płytkach uniwersalnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA