AVR - ATmega32A-PU
U1 - to moduł ESP8266
A1384UA - analogowy czujnik poziomu cieczy
Użyte moduły przekaźników są 2 kanałowe z optoizolacją - styki 7A/240VAC - cewka 5V
Do układu będzie dodatkowo podłączone 10xLedRGB oraz 10xLed 1W, ledy sterowane pwm(kanałów 7)
Napięcia które będą potrzebne to 3,3V 5V i 12V.
Mam kilka pytań co do schematu:
Czy radiator do LD117 powinien być duży? Obecnie posiadam 2x1cm. pod 3,3V jest tylko zasilanie ESP.
Czy podłączenie ESP z AVR przez rezystorowy dzielnik napięcia ma sens? Czy może lepiej zasilać po prostu AVR z 3,3? A może konwerter napięć?
W jaki sposób zasilić ten projekt? Zastanawiam się nad dwoma zasilaczami impulsowymi 12v oraz 5v na szynę din.
Opcja 2 to zasilacz mini ITX / Flex ATX, problem jest taki że mam ograniczone miejsce na wszystko, prostopadłościan 40cm x 10cm x 10cm.
Może macie jakiś inny pomysł?
Kolejny aspekt to oświetlenie led.
Początkowo miały być tam diody rgb(pasek lub zwykłe), jednak w końcowej wersji będzie 10x zwykłe led rgb THT oraz oświetlenie do wzrostu roślin składające się z 10x 1W led(1xUV,2xRoyalBlue,1xBlue,1xFullSpec,2xRed,3xDeepRed). W takim wypadku zastanawiam się nad 3 kanałami RGB, 1 kanale UV, 1xFullSpec, 1xRoyalBlue, 1xDeepRed.
Zatem kanałów pod Ledy było by 7, chciałbym alby wszystkie były sterowane z pwm.
Czy do tego celu mógłbym użyć ULN2803 lub ULN2003?
Czy może zrealizować to w inny sposób?
Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy wpis tutaj i mam nadzieję że nie ostatni.