logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Vitodens 222-F ustawia zadaną temperaturę tylko po restarcie kotła

maska321 29 Maj 2019 07:55 1572 1
  • #1 17986170
    maska321
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam.
    Mam duży problem z piecem Vitodens 222-F. Kocioł ustawia zadaną temperaturę na zasilaniach (posiadam 3 obiegi grzewcze) na podstawie krzywej grzewczej tylko po wyłączeniu i ponownym włączeniu kotła.
    Woda w kotle nagrzewa się do 70-80st natomiast mimo ustawionych krzywych grzewczych o wartościach 07-1.1 woda w obiegach pozostaje na niskich temperaturach.Przypomina to bardzo problem jaki kilka miesięcy temu(musiała zostać wymieniona pompa cyrkulacyjna,która nie "wypychała wody" ),z tym że teraz prawidłowa temperatura puszczana jest w obiegi zawsze po wyłączeniu i włączeniu kotła.
    Rozmawiałem z technikiem niestety zmiana ustawienia kodu 90 na wartość 50(szybsza reakcja kotła na zmianę temperatury)nie pomogła i przed chwila znów musiałem zrestartować kocioł, aby w obiegi poszła zadana cieplejsza woda.Nastąpiło to natychmiast, niestety po restarcie kotła.
    Najdziwniejsze jest to, że kocioł muszę restartować dwa razy dziennie lub np. raz na dwa dni.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub wie co może być jego przyczyną?
    Z góry dziękuje za odpowiedz.
REKLAMA