logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1.6 75KM 1999 r. - auto nie chce od tygodnia odpalić

saikem1989 01 Cze 2019 12:59 756 19
REKLAMA
  • #1 17991155
    saikem1989
    Poziom 10  
    Wymieniłem już kable, świece, aparat zapłonowy, pompa chodzi, paliwo tryska mocno, kompresja jest. Jak może być przyczyna, bo już nie wiem gdzie szukać.
  • REKLAMA
  • #2 17991220
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1697
    Iskra jest, gdzie to paliwo tryska? Podaj kod silnika.
  • REKLAMA
  • #3 17991660
    saikem1989
    Poziom 10  
    Iskra jest paliwo tryska z przewodu po zdjeciu chodzilo mi ze pompka podaje
    Pod maska cos piszczy tak jak na tym filmiku po przestawieniu kluczyka na zaplon przy przepustnicy ale to chba silniczek krokowy
    Silnik 1.6 75KM AEA
    https://youtu.be/S3bLfHpJusg
    Przepraszam ciotka źle przeczytała oznaczenie jest ALM
  • #4 17992170
    coperfild
    Poziom 35  
    Pewno nie otwiera wtryskiwacza, zajrzyj od góry po zdemontowaniu rury od filtra powietrza czy przy kręceniu rozpyla paliwo.
    Auto z gazem?
  • #6 17992538
    saikem1989
    Poziom 10  
    Auto bez gazu
    Przy rozrzadzie nikt nie grzebal
  • #7 17992586
    walsydalw
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jeżeli:
    - iskra jest
    - dopływ paliwa jest
    - rozrząd jest w porządku

to silnik powinien odpalić.

Jest jeszcze jedna możliwość-samochód był odpalany na zaciąg i rozrząd przy lekko luźnym pasku mógł sam się przestawić.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze jedno, czy przy wymianie przewodów wysokiego napięcia zostały połączone ze świecami w odpowiedniej kolejności?.

Dodano po 2 [minuty]:

I czy silnik jest dobrze zmasowany z nadwoziem inaczej grozi to pożarem.
  • #8 17992610
    coperfild
    Poziom 35  
    Cytat:
    iskra jest
    - dopływ paliwa jest
    - rozrząd jest w porządku

to silnik powinien odpalić.

Jak by miał gaźnik to może by odpalił, tam jest mono wtrysk i sterownik.
  • #9 17993234
    saikem1989
    Poziom 10  
    Ok jutro bede przy autku to zobacze to paliwko czy rozpyla bo to nie moj wóz
    Rozrzad da sie jakos sprawdzic?
    Kabelki sa ok na 100% ale...
    Autko nie chcialo odpalic przez jakis czas i pierwsze co zdiagnozowalem to nieprawidlowo założona kopulka ktoś ja odwrócił o 180' (niewiem jak przecież tam jest rowek ) i po ustawieniu odpowiednio kabli auto odpalalo ciezko smierdzialo jajem z niego o falowaly obroty po 4-5 odpaleniu autko sie uruchomiło zostawiłem je sobie na 3 dni jeździłem nim wszystko ok wiec odstawilem je pod blok po 2 dniach juz nie zagadal i tak do dziś dzien
  • REKLAMA
  • #10 17993246
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    Czy po włączeniu zapłonu kontrolki ładowania i smarowania świecą? Czy owe kontrolki nie gasną podczas kręcenia? Jeśli nie gasną to wdepnij gaz do 1/3-1/2 i kręć. Jak nie zapali po pół minuty kręcenia bez przerwy to wykręć świece i zobacz czy aby mokre nie są.
  • #11 17996130
    saikem1989
    Poziom 10  
    kwok napisał:
    Jak nie zapali po pół minuty kręcenia bez przerwy to wykręć świece i zobacz czy aby mokre nie są.

Zalewa swiece suszyłem je znowu próbowałem i nic nie pali nadal
    Sorry pod silnika ALM ciotka mi słabej jakości zdjęcie zrobiła dziś jestem przy autku i sam doczytalem
  • REKLAMA
  • #12 17996403
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 727
    Podmień cewkę.
  • #14 17999575
    saikem1989
    Poziom 10  
    robokop napisał:
    Zabity na amen katalizator - wsad się stopił po durnych zabawach z zapłonem.

Wkład ceramiczny sie stopił ?
    Autko po wysuszeniu przez noc świec przy pierwszej próbie odpalenia miał ochotę zagadać ale tylko przy pierwszej potem nic
    Jescze jedno pytanie czy po wymianie aparatu zapłonowego nie trzeba go jakoś ustawić?
    Pytam bo juz mi brak sił do tego złomu...
  • #15 17999615
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    saikem1989 napisał:

Wkład ceramiczny sie stopił ?
    zdziwiony???
    saikem1989 napisał:
    Jescze jedno pytanie czy po wymianie aparatu zapłonowego nie trzeba go jakoś ustawić?
    Oczywiście.
    saikem1989 napisał:
    Pytam bo juz mi brak sił do tego złomu..
    nie wpadłeś na pomysł, że skoro sam chęci do nauki nie masz, to może kto inny by tu zarobił? Co finalnie pewnie i tak taniej by wyszło niż samodzielne psucie na oślep.
  • #16 17999652
    saikem1989
    Poziom 10  
    robokop napisał:
    nie wpadłeś na pomysł, że skoro sam chęci do nauki nie masz, to może kto inny by tu zarobił? Co finalnie pewnie i tak taniej by wyszło niż samodzielne psucie na oślep.

Czemu twierdzisz że psuje i nie mam chęci do nauki wnosisz to po swoim odczuciu z czytanych postów posiadam podstawową wiedzę A po większą zgłosiłem się na forum ale z twoich komentarzy wręcz bije pogarda Panie "Moderatorze Samochodowy"
    O zapłon pytałem się bo jak wymieniłem w passacie to żadnych problemów nie było auto po wymianie po prostu odpalilo i tyle wiec myślałem że tylko w określonych przypadkach należy go ustawiać
  • #17 17999683
    robokop
    Odpiszę tak - bladego pojęcia nie masz o zagadnieniu. Aparat zapłonowy zawsze się ustawia, jeśli z jakiegoś powodu zmieniło się jego położenie - bo zmienia się punkt zapłonu, a nie ma tam żadnego innego czujnika określającego położenie wału. Wiedzy nawet podstawowej więc nie masz.
    saikem1989 napisał:
    paliwo tryska mocno, kompresja jest
    Jaka jest wartość ciśnienia paliwa i kompresji???
    PS. Silniczka krokowego też tam nie ma.
  • #18 17999712
    saikem1989
    Poziom 10  
    robokop napisał:
    Jaka jest wartość ciśnienia paliwa i kompresji???
    kompresja 13 bar paliwa nie mierzyłem manometrem jedynie sprawdziłem na lekko poluzowanym wężyku
    Że brak krokowego to też już wiem
    A napisz mi może tak na przyszłość dla mojej wiedzy w jaki sposób zmienil sie ptk zaplonu bo przy aparacie jest taki plastik z bolcem który tylko w jeden określony sposób pasuje i nie da sie go przestawić (nie chce go w żaden sposób przestawić bo tego sie nieda tylko jestem ciekawy czy każdy nowy aparat działa w inny sposob)
    Auto w sob lub niedzielę zaciągnięty do mechanika wiec dam znać w przyszłym tyg jaka diagnoza
  • #19 17999840
    robokop
    saikem1989 napisał:
    A napisz mi może tak na przyszłość dla mojej wiedzy w jaki sposób zmienil sie ptk zaplonu bo przy aparacie jest taki plastik z bolcem który tylko w jeden określony sposób pasuje i nie da sie go przestawić (nie chce go w żaden sposób przestawić bo tego sie nieda tylko jestem ciekawy czy każdy nowy aparat działa w inny sposob)
    Korpus aparatu zapłonowego ma możliwość obrotu o dość spory kąt względem głowicy - otwory na śrubki są po okręgu. To raz. Dwa - jeśli dobrze pamiętam, to system MM, z określaniem fazy czujnikiem halla w aparacie - przy ustawieniu kół rozrządu na znakach ustawczych, palec w aparacie zapłonowym wskazuje dokładnie 1-szy cylinder - to raz dla potrzeb zapłonu, a dwa dla określenia fazy dla potrzeb wtrysku sekwencyjnego - okienko w tarczy impulsowej ma inny wymiar niż pozostałe. A trzy, te trzynaście atm. to takie lekko wątpliwe - jak mi się zdaje wsad katalizatora zatkał wydech na amen, jak pisałem na początku.
  • #20 17999914
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    robokop napisał:
    jak mi się zdaje wsad katalizatora zatkał wydech na amen,

Jeśli tak to powinien odpalić z wykręconą jedną świecą.....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik VW Polo 1.6 75KM z 1999 roku zgłasza problem z uruchomieniem pojazdu, mimo wymiany kabli, świec, aparatu zapłonowego oraz sprawdzenia pompy paliwowej i kompresji. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak brak otwarcia wtryskiwacza, przestawiony rozrząd, problemy z cewką zapłonową, a także zatykanie się katalizatora. Użytkownik zauważa, że po wymianie aparatu zapłonowego auto odpaliło, ale później ponownie przestało działać. Wskazówki dotyczą również sprawdzenia ciśnienia paliwa oraz poprawności podłączenia przewodów zapłonowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA