logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzacja York YJEB18FS-AAA - kod błędu F6, wentylator czy kompresor?

bossmax 10 Sie 2015 18:09 5052 18
REKLAMA
  • #1 14911809
    bossmax
    Poziom 14  
    Ocena: 76
    Witam. Od trzech lat jestem posiadaczem klimatyzacji york YJEB18FS-AAA. Klima chodziła przez ten okres może z trzy miesiące. Wczoraj nie chciała się załączyć, a gdy już to nastąpiło działała 5 sek i się wyłącza. Wywala kod błędu F6. Co to za kod błędu, bo serwis twierdzi, że się zepsuł wentylator w wewnętrzym splicie, a koszt to 1500 zł z robotą. Jak dla mnie to lekka przesada i podejrzewam, że chcą mnie nabić w butelkę. Serwisowana była co rok, a ostatnio miesiąc temu przez inną ekipę. Dopuścili gaz i wyczyścili wew. jak i zew. jednostkę. Proszę o poradę ja stawiam na kompresor lub klikson na kompresorze, może się mylę. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14911885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 14912016
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 562
    Sprawdź czy możesz obrócić wentylatorem w jednostce wewnętrzne. Czy on obraca się normalnie czy nie jest zatarty. Wentylator oczywiście czysty . Problem to brak sygnału powrotnego z silnika wentylatora jednostki wewnętrznej do płyty sterującej. Albo wina silnika albo płyty bez diagnozy nici.
  • REKLAMA
  • #4 14912256
    bossmax
    Poziom 14  
    Silnik obraca się normalnie. Nie czuję by był zatarty. Lekko, bez bicia i zacięć. Czyli kompresor mam sobie odpuścić i zająć się silnikiem i płytką sterującą? Czy skupić się na tym czujniku (kliksonie) przy kompresorze?
  • #6 14914133
    bossmax
    Poziom 14  
    Nie działa ani klima ani sam wentylator. Czyli nie mam chłodzenia ani nawiewu. Na każdym wybranym trybie wywala błąd F6 I SIĘ WYŁĄCZA.
  • #8 14914711
    bossmax
    Poziom 14  
    To mam problem, bo nie posiadam takiego miernika ani oscyloskopu. Jeśli mogę prosić to proszę o jakiś schemat uproszczony jak to wygląda w praktyce. Chodzi mi o zasadę działania takiegie wentylatora w splicie. Jakieś zasilanie, potem sygnał startu itp.
  • #9 14914752
    p.obelix
    A masz przynajmniej multimetr ? Na początek to sprawdź czy przypadkiem nie ma zimnego lutu w płycie sterującej. W okolicach wtyczk która zasila silnik. W praktyce to musisz poszukać wtyczki od silnika i zmierzyć sygnał na przewodzie PG lub FG różnie to opisują.
  • #10 14917228
    bossmax
    Poziom 14  
    Multimetr mam. Dobra jutro zajmę się zimnymi lutami na płycie głownej i wtyczką od silnika.
  • REKLAMA
  • #11 14921586
    bossmax
    Poziom 14  
    Znalazłem usterkę. Wypalona ścieszka na płycie głownej i na dodatek spalony tranzystor sterujący. Wymienić się da i ścieszkę też naprawię. Pytanie tylko dlaczego się to spaliło. Nie sztuką jest coś wymienić tylko znależć przyczynę dlaczego się to upaliło. I kolejny problem co to za tranzystor, bo nie jestem wstanie odczytać jego symbolu.
  • REKLAMA
  • #12 14921609
    p.obelix
    W jakim rejonie ten tranzystor daj jakieś zdjęcia. Specjalistą w elektronice nie jestem ale trochę się znam. Może to z winy silnika. Chociaż tam zazwyczaj jest optoizolator
  • #13 14931377
    bossmax
    Poziom 14  
    Spalił się rezystor a nie tranzystor. Na zdjęciu prawy dolny róg. TRanzystor był okopcony z winy rezystora. ścieszka pod spodem równiesz przepalona. PYTANIE, CO TO ZA REZYSTOR, JAKA WARTOŚĆ BO KODY KRESKOWE SĄ WYPALONE I NIE WIEM JAKA JEST JEGO WARTOŚĆ.
    Załączniki:
    • Klimatyzacja York YJEB18FS-AAA - kod błędu F6, wentylator czy kompresor? CAM00122.jpg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 14931392
    bossmax
    Poziom 14  
    Dzisiaj znalazłem gdzieś w necie taką płytkę. Według mnie rezystor ma wartość 2,7 k ohm, ale dlaczego się to spaliło. Przypuszczam że to uszkodzone miejsce to układ sterowania obrotami silnika.
  • #16 14931990
    polipropylen
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Witam serdecznie,
    załączam podobne sterowanie od innego klimatyzatora. U ciebie jest podobne.
    Nie znam wartości elementów z twojej klimy.
    Tu również jest coś na ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic682524.html
    Rezystor nie jest spalony lecz się grzeje bo przenosi duże prądy.(przypalony kurz).
    Tak jak radzi kolega p.obelix sprawdź również pojemności kondensatorów.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Klimatyzacja York YJEB18FS-AAA - kod błędu F6, wentylator czy kompresor? sterowanie_wentylatora.jpg (68.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 14933312
    bossmax
    Poziom 14  
    Tak silnik jest trzy przewodowy, tak c-fm to kondensator 1,5 mikro farad 450 volt. Jak go zmierzyć zwykłym miernikiem? A rezystor jest upalony ,nie jak kolega wspomniał upalony kurz, lecz jest dosłownie rozerwany w pół. Na zdjęciu tego nie widać jest pęknięty od dołu przez całą długość a jego wartość na mierniku to 000, czyli zwarcie.
  • #18 14933487
    p.obelix
    Kondensator wylutować ustawić uF w mierniku i zmierzyć. Daj zdjęcie drugiej od strony od ścieżek. Przede wszystkim części odpowiedzialnej za pracę silnika.
  • #19 14986302
    bossmax
    Poziom 14  
    Problem rozwiązałem. Uszkodzony kondensator c-fm ten 1,5 mikro farad, na 450 volt. Po wymianie kondensatora i spalonego rezystora 27 kilo om,klima śmiga jak nowa. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z klimatyzacją York YJEB18FS-AAA, która wyświetla kod błędu F6 i nie działa poprawnie. Po kilku analizach, w tym sprawdzeniu wentylatora i płyty sterującej, okazało się, że uszkodzone były elementy na płycie głównej, w tym rezystor i kondensator. Po wymianie kondensatora (1,5 µF, 450 V) oraz rezystora (27 kΩ), klimatyzacja wróciła do sprawności. Użytkownik podkreślił, że kluczowe było zidentyfikowanie przyczyny uszkodzenia, a nie tylko wymiana elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA