logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laskomex 3100 Błąd Eouo przy próbie wejścia do menu użytkownika

Michal_R123 09 Cze 2019 13:37 2691 11
REKLAMA
  • #1 18003233
    Michal_R123
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Chciałem dodać pastylke z menu użytkownika, ale przy próbie zainicjowania wejścia do menu pokazuje poniższy błąd, co on oznacza?
    Laskomex 3100 Błąd Eouo przy próbie wejścia do menu użytkownika
  • REKLAMA
  • #2 18095759
    Kacpers96
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    W instrukcji nie ma wyróżnionego takiego błędu. Komunikaty uszkodzeń z instrukcji:
    Domofon CD-3100 może sygnalizować następujące uszkodzenia:
    ˆ E : Oznacza, że uszkodzone lub zasłonięte są dwie lub więcej wiązek podczerwieni. Należy przeczyścić wilgotną szmatką przezroczystą ramkę wokół klawiatury.
    ˆ E-2: Oznacza zwarcie linii unifonów. Należy sprawdzić instalację, usunąć zwarcie
    lub wymienić uszkodzone unifony. Przez pomiar prądu pobieranego przez linię
    unifonów można sprecyzować rodzaj uszkodzenia.
    ˆ EErr: Oznacza błąd zapisu lub odczytu pamięci nastaw systemu lub kodów zamka.
    ˆ Ln-0 - Oznacza brak komunikacji linii transmisyjnej T (zacisk na panelu zewnętrznym i kasecie elektroniki). Należy sprawdzić linię T czy nie jest zwarta do masy
    GS.
    ˆ Ln-1 - Oznacza, że linia T (zacisk na panelu zewnętrznym i kasecie elektroniki)
    jest w stanie wysokim. Należy sprawdzić połączenie kaseta-panel lub czy linia T
    nie jest przywarta do plusa zasilania VS.
    Rozwiązywanie problemów:
    ˆ W razie braku zasilania kasety elektroniki należy sprawdzić bezpiecznik B1 (topikowy rurkowy 5x20 T 1,25/ 250V) patrz rysunek 20 str 47.
    ˆ W razie braku zasilania elektrozaczepu należy sprawdzić bezpiecznik B4 (topikowy
    rurkowy 5x20 T 1,25/ 250V) patrz rysunek 20 str 47.
  • #3 18095762
    Michal_R123
    Poziom 12  
    Domofon w pełni działający, chodzi tylko o dodanie pastylki z menu serwisowego do otwierania bez wpisywania kodu.
  • #4 18096816
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Z poziomu użytkownika także nie działa?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18096985
    Michal_R123
    Poziom 12  
    Tak jak napisałem na początku, błąd jest przy próbie wejścia w menu użytkownika 🙄
  • #6 18097004
    sosarek

Poziom 43  
    EoUo to błąd połączenia z lokalem zapewne - słuchawka odwieszona?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18097092
    Michal_R123
    Poziom 12  
    Aby wejść do menu użytkownika trzeba podnieść słuchawkę...
  • #8 18097135
    sosarek

Poziom 43  
    Po wybraniu nr.lokalu podnieść słuchawkę i wcisnąć 5 razy przycisk kluczyka.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 18097193
    Michal_R123
    Poziom 12  
    Wiem, robiłem wszystko zgodnie z instrukcją i pokazał się ten błąd
  • #10 18226232
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 185
    Temat jest stary (2 miesiące) ale myślę, że odpowiedź może się przydać autorowi lub innym użytkownikom.

W systemie 3100 "E" (w 2502 - "EC") oznacza zasłonięcie/ uszkodzenie wiązek podczerwieni klawiatury (klawiatura jest optyczna).
    "°u°" natomiast to nic innego, jak piktogram przedstawiający rozmowę (twarz z oczami i ustami - ot, taka fantazja producenta).

Aby wejść w menu użytkownika należy (korzystając z pomocy drugiej osoby):

» Zadzwonić do lokalu z panelu
    » Odebrać połączenie w lokalu
    » Osoba przy panelu musi przytrzymać "klucz" (ale dopiero po odebraniu rozmowy), gdy jednocześnie lokator wciska 5 razy przycisk zwolnienia zaczepu (na panelu pojawi się na chwilę "OPC" wraz z 3 krótkimi piknięciami w głośniku)
    » Zakończyć połączenie
    » Ponownie wybrać dany lokal, wcisnąć kluczyk i: w zależności od ustawień systemu podać kod wejścia (parametr CHA=1) lub nie (fabryczne ustawienie)

Ważna jest tu pogrubiona część - przy zbyt wczesnym (przed nawiązaniem połączenia) lub zbyt długim przytrzymaniu palca na przyciskach istnieje możliwość wywołania błędu "E" (zasłonięcie wiązek). Możliwe też, że klawiatura w tym panelu faktycznie jest uszkodzona - można wyczyścić dokładnie "ramkę" wokół klawiatury a jeśli to nie pomaga, to najprawdopodobniej diody nadawcze lub odbiorcze są temu winne (wtedy raczej serwis, chyba, że ktoś ma sprzęt i diody, by sobie wymienić - co oczywiście nie koniecznie musi lubić się z gwarancją :wink: [ale zwykle nie robimy problemów] ).

Cytat:
    EoUo to błąd połączenia z lokalem zapewne - słuchawka odwieszona?

Nie, błąd połączenia z lokalem wyrzuca standardowy napis "OFF" (może to być np. lokal wyłączony, albo nie istnieje (poza zakresem))

Cytat:
    Chciałem dodać pastylke z menu użytkownika

To też nie zawsze może być możliwe. W naszych systemach można oczywiście to zrobić i fabrycznie wszystko jest odblokowane, ale instalator ma możliwość zablokowania zarówno dodawania pastylek jak i zmiany kodu przez lokatorów (osobne parametry "CEd" oraz "idA" w programie centralki). A w takim przypadku to już trzeba zwrócić się do administratora obiektu, co zwykle wiąże się niestety z dodatkowymi opłatami.
    Warto też zaznaczyć, że aby dodać pastylkę do systemu wielowejściowego (nadrzędny-podrzędny lub H-U), należy procedurę wykonać zarówno z panelu podrzędnego jak i nadrzędnego (czyli np. z klatki i z ogrodzenia), bo, aby chronić instalatorów przed przypadkowym skasowaniem kluczy, postanowiono, że będą one zapisywane i przechowywane w innych obszarach pamięci central U i H.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #11 18253164
    Michal_R123
    Poziom 12  
    Więc jak mam rozumieć ten błąd skoro wyskakuje mi on przy próbie wejścia do menu użytkownika?
  • #12 18257437
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 185
    Michal_R123 napisał:
    Więc jak mam rozumieć ten błąd skoro wyskakuje mi on przy próbie wejścia do menu użytkownika?

Albo w panelu jest uszkodzona klawiatura, albo uszkodzona jest pamięć/procesor kasety elektroniki, albo robisz coś źle np. trzymasz klucz za wcześnie lub za późno.

Procedura wygląda tak, jak opisałem powyżej:
    Serwis_LX napisał:
    » Zadzwonić do lokalu z panelu
    » Odebrać połączenie w lokalu
    » Osoba przy panelu musi przytrzymać "klucz" (ale dopiero po odebraniu rozmowy), gdy jednocześnie lokator wciska 5 razy przycisk zwolnienia zaczepu (na panelu pojawi się na chwilę "OPC" wraz z 3 krótkimi piknięciami w głośniku)
    » Zakończyć połączenie
    » Ponownie wybrać dany lokal, wcisnąć kluczyk i: w zależności od ustawień systemu podać kod wejścia (parametr CHA=1) lub nie (fabryczne ustawienie)

Nie jest możliwe całkowite wyłączenie funkcji menu użytkownika więc jeśli pomimo wykonania instrukcji dokładnie i poprawnie nadal nie działa, to muszą to być błędy w pamięci lub jej uszkodzenie. W takim przypadku warto wykonać tzw. RESET-INIT (przywrócenie nastaw fabrycznych, TYLKO ADMINISTRATOR systemu powinien to robić, wiąże się to z utratą (prawie) wszystkich zmienionych ustawień i wprowadzonych danych)
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał błąd Eouo podczas próby dostępu do menu użytkownika w domofonie Laskomex 3100. W odpowiedziach wskazano, że błąd ten może być związany z problemem z połączeniem, takim jak odwieszona słuchawka lub uszkodzenie klawiatury. Aby poprawnie uzyskać dostęp do menu, użytkownik powinien podnieść słuchawkę i wcisnąć przycisk kluczyka pięć razy po wybraniu numeru lokalu. W przypadku dalszych problemów sugerowane jest sprawdzenie pamięci lub procesora kasety elektroniki oraz wykonanie resetu fabrycznego, co powinno być przeprowadzone przez administratora systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA