logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zacinanie się gier na nowym laptopie.

zawadzkic4 10 Cze 2019 15:14 33207 32
REKLAMA
  • #1 18004962
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam, przejdę od razu do rzeczy. Mój problem polega na tym, że gdy włączam grę (GTA V, Blade&Soul i inne tego typu) na najwyższych wymaganiach na które sprzęt mi powinien pozwalać gra się zacina. Wygląda to w ten sposób, że np. gdy jadę samochodem w gta to czasami jest lekkie przycięcie, gdy uderzę w jakiś obiekt, obojętnie jaki i jest kraksa to zacinanie się jest intensywniejsze. Pomiędzy momentami przycięć wszystko działa płynnie. W blade and soul występuje to mniej więcej co 3,4 czasami 5 sekund. Jakie mogą być przyczyny tychże problemów. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ ale laptop został kupiony w Anglii przez co wtyczka była brytyjska. W tym momencie używam "przejściówki". Może to powodować spadek wydajności laptopa? Sterowniki wgrane zostały przez kolegę, i chcąc naprawić ten problem z przycięciami pobrałem najnowsze ze strony nVidia natomiast gry działały jeszcze gorzej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18005381
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    Witaj. Podaj model laptopa. Jak w każdym laptopie sprawdź temperatury. Laptopy nie nadają się do gier, nawet w zasadzie produkty sprzedawane jako "gamingowe". Zwykle przy dużym obciążeniu podzespoły dobijają do temperatur, w których zaczyna się redukcja ich szybkości (w celu szybkiego ostudzenia). Wtedy następuje poważne spowolnienie lub nawet zacięcie. Sytuacja może się powtarzać.
  • REKLAMA
  • #4 18006271
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Tutaj ile udało mi się zrobić z tego co przynajmniej zrozumiałem. Co do grania na laptopie, niestety nie miałem możliwości zakupu stacjonarnego komputera z uwagi na moje częste wyjazdy. Widziałem filmiki gdzie ludzie odpalają GTA na najwyższych wymaganiach, śmiga aż miło. Karta graficzna mieli np GTX 1050 albo 1060 plus gorszy procesor. Co więc może powodować taką małą wydajność w laptopie. Widziałem ostatnio na ceneo albo allegro klimatyzatory do laptope które podpina się przy wylocie powietrza i on ma podobno chłodzić. Jednak na ten moment gra nie chodzi płynnie i gładko jak powinna. Nie wiem jak to nazwać, już nawet nie chodzi o te zacięcia ale po wczorajszej aktualizacji sterowników po prostu nie jest płynna. W panelu nVidia mam ustawione używanie karty o wysokiej wydajności. Problem z grami jest od razu po włączeniu, nie muszę czekać aż sie wszystko nagrzeje.
    Załączniki:
    • Zacinanie się gier na nowym laptopie. Temperatura.jpg (328.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (201.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (34.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 18006277
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18006454
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Odpalone jest GTAV na najwyższych, pograłem chwile i wtedy zrobiłem screena. Dodam jeszcze, że właśnie skończyłem grać w fortnitei gra chodzi płynnie poza tym, ze właśnie zawiesza się co 5 sekund czasami nawet na 2 sekundy co bardzo przeszkadza.
    Poniżej jeszcze podam temperatury skończeniu gry.
    Załączniki:
    • Zacinanie się gier na nowym laptopie. temperatura 2.jpg (327.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zacinanie się gier na nowym laptopie. temperatura 3.jpg (327.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18006792
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    Te pomiary są niewiele warte, bo Kolega gra, potem uruchamia aplikację, jak już wszystko zdąży wystygnąć i robi zrzut ekranu (a przypuszczam że tak jest po czasie pokazanym na dole HWInfo). Niech Kolega uruchomi HWInfo, zminimalizuje, wtedy uruchomi grę (hwinfo działa w tle), 20 minut pogra, wyłączy grę, wróci do hwinfo i wtedy przedstawi zrzuty ekranu z pomiarów. Pomiary z obciążenia samym pulpitem są nic nie warte.
  • Pomocny post
    #9 18006833
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 877
    Wstawiaj Hwinfo z podziałem okna - na dole okna masz strzałki i ono robi więcej kolumn.
    MAsz wstawiać całość danych a nie jakieś wycinki.

KOlejna sprawa w zasadzie podstawowa- win10 i HDD = to nie może działać płynnie.

Kolejna sprawa

==================== Statystyki pamięci =========================== 

BIOS: American Megatrends Inc. N.1.52 04/16/2019
    Motherboard: TongFang GK7CP0S
    Procesor: Intel(R) Core(TM) i7-8750H CPU @ 2.20GHz
    Procent pamięci w użyciu: 55%
    Całkowita pamięć fizyczna: 6033.56 MB
    Dostępna pamięć fizyczna: 2672.51 MB
    Całkowita pamięć wirtualna: 21320.16 MB
    Dostępna pamięć wirtualna: 14863.66 MB

==================== Dyski ================================

Drive c: () (Fixed) (Total:930.91 GB) (Free:654.25 GB) NTFS

widać tam 6033 MB RAMU - nie wiem skąd takie cuda się wzięły ale to jest problem.

BO ostatnim problemem związanym z powyższymi dwoma jest całkowite zapełnienie VRAMU na grafice i przy 6GB RAMu i HDD to się musi przycinać.
  • REKLAMA
  • #10 18006920
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    I co w takiej sytuacji zrobić Faktycznie w GTA pokazuje mi, że mam 6 GB Ramu. Jak mogę rozwiązać te probley? Jeśli chodzi o windows 10 i HDD to dokupię SSD i przeinstaluję ale co dalej z tą pamięcią? Jestem zielony w te wszystkie klocki więc prosiłbym krok po kroku w miarę możliwości i chęci. Dziękuję z góry.
  • #12 18007125
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Jak mogę to zrobić?
  • Pomocny post
    #13 18007217
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18007227
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Dobra, już znalazłem
    Załączniki:
    • Zacinanie się gier na nowym laptopie. pamięć.jpg (340.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 18007241
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18007356
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Wrzucam screena z konfiguracji
    Załączniki:
    • Zacinanie się gier na nowym laptopie. rozruch.jpg (239.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #17 18007368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18007426
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Z tego co widzę coś się zmieniło :) Czy o to właśnie chodziło?
    Załączniki:
    • Zacinanie się gier na nowym laptopie. Bez tytułu.png (94.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 18007434
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Pojawił się kolejny problem. Wcześniej już występował natomiast zainstalowałem starsze sterowniki i znowu było ok. Nie wiem jak ale znowu wróciło. Mianowicie po kliknięciu prawym myszy na pulpit brak możliwości wejścia do panelu nVidia, po prostu nie ma takiej opcji w pasku. Gdy próbuję wejść przez "lupkę" wyskakuje mi błąd jak na screenie. Czyżby GTA i inne gry uruchamiały się na Intelu? Jeżeli tk to jak to naprawić?

Więc tak, niestety nawet jeśli laptop widzi już pamięc RAm problem nadal występuje. Szczegóły: gra w grę fortnite i zacina się kiedy nadchodzi przeciwnik (najczęściej), czasami zdarza się też, że zacina sie na kompletnym odludziu. Niestety z takim problemem nie da się w to grać. Ja natomiast nie chcę żałować zakupu tego laptopa bo ewidentnie jest w stanie unieć chociażby fortnite na najwyższych wymaganiach. Dodam, ze gram na najniższych ustawieniach poza odległością widzenia, jakością tekstur i wygładzanie powierzchni. Problemy z takim zacinaniem się rownież występowały na starym lapku natomiast rzadziej i zacięcia były krótsze. Stary laptop miał i3 nie pamiętam jaka generacja), 6GB ramy GTX750 albo 770 nie pamiętam dokładnie. Nie wierzę, że aktualny sprzęt jest za słaby. Dodam też, że podczas gry w GTA Online z kolegą powiedział mi, że jego pamieć wideo to 3GB i GTA wykorzystuje tylko 1,5. U mnie zaś pamięć to 6GB, a zajmuje 4,6 (przy identycznych ustawieniach). Kolega ma co prawda stacjonarny komputer ale chyba nie powinno być aż takiej różnicy. Opóźnienie myszki także występuje u mnie a u niego nie.
    Załączniki:
    • Zacinanie się gier na nowym laptopie. problem2.png (1.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #20 18007990
    enhanced
    Poziom 43  
    RAM się sam naprawił tak z niczego?

Teraz jak nie masz panelu nvidii to ci Nvidia nie działa napewno. Trzeba przeinstalować sterowniki do nvidii.

Jak odpalisz gre gta na nvidii to wstaw screeny z całości sensorów z hwinfo - gra ma być uruchomiona w tle i hwinfo odpalasz przed grą.
  • #21 18008920
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Ok, mam screeny. Grałem w fortnite przez jakieś 2,5 godziny. Wspomnę tylko, że przycięcia faktycznie prawie zniknęły, zdarzy się czasami jedno czy dwa ale sporadycznie. Jeśli chodzi o GTA to kolega mi powiedział, że nie jest u nich z optymalizacją jakoś bajkowo ale w tym momencie przechodząc z ustawień ultra i bardzo wysokich na wysokie gra może i chodzi w miarę płynnie jednak jest dalej opóźnienie myszki.
    Załączniki:
    • Zacinanie się gier na nowym laptopie. temperaturafortnite.jpg (457.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zacinanie się gier na nowym laptopie. temperaturafortnite2.jpg (458.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 18008926
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 18008965
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Przycinki jeśli się pojawiają to nawet na samym początku gry (fortnite)
  • #24 18008967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 18008976
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Jak wspomniałem grafika w fortnite jest na najniższych oprócz odległości widzenia i tekstur. Mogę spróbować jeszcze w GTA niestety nie na ten czas bo jutro wyjeżdżam na 2 dni więc może uda mi się w piątek to zrobić. Ja rozumiem, że to laptop ale czy na prawdę nie powinno mi działać płynnie chociażby GTA na wysokich bez nawet opóźnienia w reakcji myszki?

https://www.youtube.com/watch?v=-Mk4FvrOb4I

Mógłbym prosić o wyjaśnienie jaka jest różnica między wykorzystaniem pamięci wideo w moim laptopie w grze GTA gdzie mam 6GB i zużywa mi 4,6 GB, a komputerem stacjonarnym mojego kolegi gdzie jego pamięć wynosi 3GB i zabiera mu 1,5GB.
  • #28 18021138
    zawadzkic4
    Poziom 9  
    Przepraszam że tak długo nie byłem aktywny ale wyjazd się przeciągnął. Więc tak, wróciłem i poszperałem nieco w ustawieniach GTA i działa cacy, jakieś ustawienia typu MSAA, coś takiego. Jeśli chodzi o Fortnite, nie zacina się odkąd grzebałem w tym RAMie i zaczęło wykrywać normalnie 8 a nie 6GB plus ta optymalizacja systemu. Inne gry typu Blade&Soul albo black desert chodzą jak marzenie. Dziękuję bardzo za pomoc. Teraz tak z czystej ciekawości, czy opóźnianie się myszki może też być spowodowane nieaktualnymi sterownikami do USB czy nie za bardzo?
  • Pomocny post
    #29 18021143
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 18021144
    enhanced
    Poziom 43  
    zawadzkic4 napisał:
    czy opóźnianie się myszki może też być spowodowane nieaktualnymi sterownikami do USB czy nie za bardzo?

W jakich przypadkach? Zawsze czy pod obciążeniem w grach?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zacinaniem się gier na nowym laptopie, mimo że sprzęt powinien spełniać wymagania gier takich jak GTA V i Blade&Soul. Problemy występują przy wysokich ustawieniach graficznych, a przyczyny mogą obejmować przegrzewanie się podzespołów, nieoptymalne sterowniki oraz niewłaściwe ustawienia pamięci RAM. Użytkownik zainstalował najnowsze sterowniki nVidii, co pogorszyło sytuację. Po kilku sugestiach dotyczących monitorowania temperatur, optymalizacji systemu oraz zmiany ustawień pamięci, użytkownik zauważył poprawę wydajności gier. Wskazano również na możliwość wymiany pamięci RAM oraz zainstalowanie SSD dla lepszej wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA