logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adiva JD144K - czyste zwarcie na zasilaniu. Co się stało???

Pawel6699 14 Wrz 2005 14:29 1433 10
  • #1 1817383
    Pawel6699
    Poziom 11  
    Witam
    Mam czyste zwarcie na złączy zasilania: miernik piszczy.
    Adiva model: JD144K. Naprawiam monitor mojej dziewczynie, nie znam się dobrze na elektronice.
    Przy wkładaniu wtyczki do kontaktu z gniazdka poleciały iskry. Zdjąłem obudowę – spalił się bezpiecznik więc go wymieniłem.
    Po ponownym podłączeniu znowu się spalił.
    Sprawdziłem diody – jedna na mostku Gretza była uszkodzona, wymieniłem na nową taką samą i monitor chodził cały dzień. No właśnie – TYLKO cały dzień a później znowu wysiadł. Znowu sprawdzam diody na układzie zasilania i pompującym i wszystkie wydają się ok. Monitor daje na wejściu zasilania czyste zwarcie. Co to może być?
  • #3 1818413
    Pawel6699
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie!!! Wymieniłem pozystor i działa!
    Mam tylko jeszcze jedno pytanie: w monitorze był pozystor o oznaczeniu 140M271 a w sklepie mieli tylko 30M170. Ten pozystor odpowiada za cewkę rozmagnesowywującą kineskop. Monitorek się uruchamia. Czy może taki zostać czy wymienić raczej na 140M271? Co oznaczają te cyferki?
    Z góry wielkie dzięki!
  • Pomocny post
    #4 1818460
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Spokojnie, może być taki jeżeli działa cewka...co do literek niewiem, mam jedno ale, napisaleś że wcześniej poszedł mostek, i wymieniłeś tylko jedną diodę (uszkodzoną). Zazwyczaj wymienia się wszystkie 4 naraz, bo może (ale nie musi) uszkodzić się kolejna, na skutek przeciążeń i starości
  • #5 1818508
    Pawel6699
    Poziom 11  
    A jak mogę sprawdzić czy cewka rozmagnesowywująca kineskop działa?
  • Pomocny post
    #6 1818580
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    To słychać przy starcie monitora gdy jest zimny. Dźwięk taki tępy tak jakby ktoś kineskop stuknął.

Pozdrawiam.
  • #7 1819375
    Pawel6699
    Poziom 11  
    Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc! Mam jeszcze jedno pytanko:
    Monitor strasznie piszczy jak wyświetla czarny obraz, np. jak namaluję w panicie czarne tło, a jeszcze bardziej jak wezmę na pełny ekran (prawie nie do wytrzymania!). Cyka nawet przy ciemnych tapetach. Czy to wina poluzowanej cewki bądź transformatora? Bo buczy tylko i wyłącznie na ciemnych barwach. Na jasnych jest cichutki.
  • #9 1820090
    Pawel6699
    Poziom 11  
    Faktycznie jak popukam główki komdensatorów patyczkiem to się przyciszają na jakiś czas. Jeszcze raz dzięki za okazaną pomoc!
  • #10 1820128
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Jeśli piszczenie ustępowało po opukaniu kondensatorów, to sprawdziłbym jeszcze płytę pod kątem zimnych lutów - mogą narobić szkód w przyszłości (szczególnie płytka kineskopu, okolice trafa WN i przetwornicy).

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #11 1820922
    DarekK.
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    A jak wymienisz elektrolity, tak jak wspomnieli koledzy, to rozpuść kalafonię w spirytusie. Włącz monitor, zrób aby piszczał. Jakimś patyczkiem dotykaj , po kolei, wszystkie indukcyjności. Ten który przestanie piszczeć polej roztworem kalafoni. Innym też nie zaszkodzi.
    Niektóre cewki czy trafa rozsychają się i rezonują. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Adiva JD144K pojawiło się czyste zwarcie na zasilaniu, objawiające się iskrzeniem przy podłączaniu do sieci oraz przepalaniem bezpiecznika. Po wymianie uszkodzonej diody w mostku prostowniczym monitor działał tylko przez jeden dzień, a następnie zwarcie powróciło. Przyczyną okazał się uszkodzony pozystor, którego wymiana przywróciła działanie urządzenia. Zalecane jest stosowanie pozystora o parametrach zbliżonych do oryginału (np. 140M271 zamiast 30M170, jeśli monitor działa poprawnie). Dodatkowo wskazano, że przy wymianie diod mostka prostowniczego warto wymienić wszystkie cztery, aby uniknąć kolejnych uszkodzeń. Monitor wydaje charakterystyczny dźwięk przy starcie, co świadczy o działaniu cewki rozmagnesowującej kineskop. Problem piszczenia monitora przy wyświetlaniu ciemnych obrazów może wynikać z uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy oraz rezonujących cewek lub transformatorów. Zaleca się wymianę kondensatorów oraz sprawdzenie płyty pod kątem zimnych lutów, szczególnie w okolicach transformatora wysokiego napięcia i przetwornicy. Dla eliminacji rezonansu cewki można zastosować kalafonię rozpuszczoną w spirytusie, którą nanosi się na indukcyjności powodujące piszczenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA