logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd E06 w Zmywarce Bosch SMS 50MO2EU - czy czujnik drzwi jest naprawialny?

qwazarpl 15 Cze 2019 17:20 12855 7
REKLAMA
  • #1 18012821
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Ocena: 270
    Po uruchomieniu wyskakuje błąd E06, czyli czujnik drzwi, czujnik Halla. Mierząc styki czy z magnesem czy bez nam wynik 5Ω. Czy ten czujnik jest naprawialny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18014085
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4487
    qwazarpl napisał:
    Czy ten czujnik jest naprawialny?

Nie. Niedługo wszyscy zaczną nity naprawiać.

Możliwe inne przyczyny tego błędu to:
    - brak połączenia czujnika z modułem mocy
    - uszkodzenie modułu mocy

Naprawy, wymiany itp. zaczynamy od pomiaru napięcia na czujniku, jak pamiętam powinno tam być coś około 15V.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 18014360
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Moduł nowy, używany ale sprawny, bo poprzedni padł.
    Wątek tu :arrow: Link Bosch SMS 50M02EU - nie włącza się :idea:

Na przewodach idących od czujnika drzwi do modułu przejście jest, zwarcia nie ma.
    Po włączeniu zmywarki, na odpiętych od czujnika przewodach brak napięcia. Podłączyłem do zmywarki panel, który współpracował z nowym modułem i też jest E06.Teraz to zgłupiałem w czym problem i dlaczego nie ma napięcia na czujnik Halla.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18015598
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4487
    qwazarpl napisał:
    Teraz to zgłupiałem w czym problem i dlaczego nie ma napięcia na czujnik Halla.

Nie ma i nie będzie bo masz uszkodzony moduł. Jak dochodzi do uszkodzenia czujnika Halla
    należy wymienić czujnik + moduł (moduł można naprawić). Jeżeli wymieniłeś tylko sam moduł,
    ponownie doszło do zwarcia i uszkodzenia modułu.

qwazarpl napisał:
    Moduł nowy, używany ale sprawny, bo poprzedni padł.
    Wątek tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3558137.html

Poprzedni padł od zwarcia na module Halla - widać to po uszkodzonych elementach.
    Jak chcesz to wyślij te 2 moduły to Ci je naprawię bo znowu czeka Cię zakup kolejnego modułu + zakup nowego czujnika Halla.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #5 18016422
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Miernik wprowadził mnie w błąd.
    Zawiesił się i nie pokazywał żadnego napięcia.
    Ponowny pomiar na przewodach do czujnika wskazał ponad 13V.

Uff... Czyli nie spaliłem modułu, tylko czujnik Halla do wymiany.
  • REKLAMA
  • #7 18016467
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Na szczęście nie spaliłem.
    Miernik nówka sztuka, może ja coś źle zrobiłem, ale co można źle z miernikiem zrobić?

Pokazywał uparcie 1, nawet przy mierzeniu prądu w gniazdku.
    Wyłączyłem, włączyłem i wskazał poprawną wartość.
  • #8 18021693
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Po wymianie czujnika Halla, ożyła i działa.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Błąd E06 w zmywarce Bosch SMS 50MO2EU wskazuje na problem z czujnikiem drzwi, konkretnie czujnikiem Halla. Użytkownik początkowo zmierzył opór na stykach czujnika, uzyskując wynik 5Ω, co sugerowało uszkodzenie. Po dalszych pomiarach okazało się, że na przewodach do czujnika nie ma napięcia, co prowadziło do wątpliwości co do stanu modułu. Ostatecznie, po wymianie czujnika Halla, zmywarka zaczęła działać poprawnie. W dyskusji podano również, że uszkodzenie czujnika Halla może prowadzić do uszkodzenia modułu, co wymaga jego naprawy lub wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA