logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego brama FAAC 741 nie zamyka się i jak to naprawić?

Agahmemnon 17 Cze 2019 09:24 2106 3
REKLAMA
  • #1 18015416
    Agahmemnon
    Poziom 11  
    Witajcie, brama działa bez większych problemów aż do wczoraj.
    Wczoraj brama stanęła i nie chce się zamknąć, fotokomórka główna cykała cały czas sama z siebie, dzisiaj już nie cyka, podłączone jest wszystko dobrze bo to sprawdzałem. Status bramy pokazuje na otwarte Komunikat 03, mam ustawiony czas otwierania, krańcówki również nie działają tzn jednej krancówki nie widzi, przy zbliżeniu do kontaktronu obu magnesów gaśnie dioda FCC, dioda FCA nie gaśnie wcale, ma ktoś jakiś pomysł co może pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 18015935
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Krańcówki magnetyczne to słaby punkt 741. Skoro zrobiłeś wiele prób na obu magnesach i nic - padł czujnik kontaktronowy. Brama mogła oprzeć się o odbój i nie dać rady ruszyć. Rozsprzęglij ją (jak dasz radę), przesuń na środek i sprawdź czy jedzie w obie strony.
  • REKLAMA
  • #3 18016212
    Agahmemnon
    Poziom 11  
    brama już chodzi, podłączyłem kable do fotokomórek jeszcze raz i jest ok, pozostał problem z krancówkami, obie przy zbliżeniu do kontaktrona gaszą diodę fcc, żadna nie gasi diody fca, wziąłem też magnesy od sąsiada z identycznego napędu i jest to samo.
  • #4 18016875
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Wymień czujkę kontaktronową.
    Kiedyś po serii awarii tych magnetycznych zacząłem wymieniać je ludziom na mechaniczne (ze sprężynką, są zamienne z magnetycznymi) - ale są sporo droższe i trzeba dokupić łyżwy. Na razie wstaw magnetyczną (ostatnio nie wymieniałem u nikogo więc może się polepszyło...)
REKLAMA