u mnie w philips 107s padl tranzystor WN i tym samym odchylania. Kolega ma taki sam monitor dluzej odemnie i nie mial zadnych problemow z nim.z tym ze on mial standardowe odswiezanie a ja tak duze ile sie tylko dalo No ale mysle ze warto wydac pare groszy co jakis czas niz meczyc wzrok
w zupelnosci sie zgadzam nie wyobrazam sobie pracy z czestotliwoscia 60Hz juz 75Hz jest meczace a na codzien mecze swojego flatrona 85Hz przy 1024x768 jak na razie tylko raz padl tranzystorek i to po 2,5 roku a co najlepsze nawet sam nie robilem bo jeszcze na gwarancji hehehe idealem bylby LCD ale jakos nie mam przkonania no i kasy na taka inwestycje moze jak mi ten padnie moze
Uważam, że ai rozdzielczość ani odświeżanie nie ma wpływu, podane są maxymalne wartości pracy jakie producent założył i z najniższymi jak i najwyższymi dział a tak samo długo elemety przynajmniej w większości są tak dobrane by miały odpowiedni margines pracy.
Niedawno czytałem w Enterze, że wysokie czestotliwości odświeżania monitora przy oświetleniu miejsca pracy świetlówkami energooszczędnymi powodują wieksze zmęczenie oczu
elementy w odchylaniu poziomym (H) niewyrabiają przy wysokich częstotliwościach
czestotliwość H = częstotliwość odhylania pionowego (V)(odświeżanie) razy ilość lini poziomych + 4% na powrót odchylania pionowego
A pasmo Video to ilość punktów w lini razy częstotliwość H
np. przy 800x600 i odświeżanie 60Hz to 600x60+4% cyli czestotliwość H = 37,5kHz i pasmo do 30MHz
przy 1024x768 i 60 Hz to H = 48kHz pasmo do 50MHz
przy 1280x1024 i 85Hz to H = 90kHz pasmo do 115MHz
✨ Częstotliwość odświeżania monitora może mieć wpływ na jego trwałość, zwłaszcza w przypadku monitorów CRT. Wyższe częstotliwości odświeżania zwiększają obciążenie elementów odchylania poziomego i pionowego, co może prowadzić do awarii, np. tranzystorów w układzie odchylania. Przykładem jest monitor Philips 107s, w którym przy maksymalnej częstotliwości odświeżania uszkodził się tranzystor WN. Z kolei użytkownicy pracujący na częstotliwościach 75-85 Hz zauważają mniejsze zmęczenie oczu i rzadkie awarie, choć elementy te zużywają się z czasem. Rozdzielczość również wpływa na obciążenie transformatora i elementów odchylania, szczególnie przy wyższych wartościach. Producent zazwyczaj określa maksymalne parametry pracy monitora, a elementy są dobierane z odpowiednim marginesem bezpieczeństwa. Wysokie częstotliwości odświeżania nie mają bezpośredniego wpływu na zmęczenie oczu – to raczej oświetlenie świetlówkami energooszczędnymi jest przyczyną dyskomfortu. Przykładowe obliczenia częstotliwości odchylania poziomego (H) i pasma video pokazują, że wraz ze wzrostem rozdzielczości i odświeżania rośnie obciążenie układów odchylania i pasmo sygnału. Wygenerowane przez model językowy.