logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik rezystancji uziemienia, impedancji petli zwarcia - pomiary instalacji

Daniel_GSM 18 Cze 2019 18:25 4206 9
  • #1 18017897
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    Szanowni Koledzy,

Potrzebuję zainwestować w dobry sprzęt, który umożliwi mi dokonywanie pomiarów instalacji elektrycznych w budynkach mieszkalnych i przemysłowych.

Wiem, że bardzo dobrym producentem jest firma SONEL.

Pytanie czy istnieje uniwersalny miernik, który pozwoli mi na pomiar rezystancji uziemienia, impedancji pętli zwarcia, pomiar rezystancji izolacji, badanie RCD itp.
    Generalnie wszystkie pomiary potrzebne do odbioru np. budynku jednorodzinnego jak i pomiarów okresowych

Czy istnieje jedno - uniwersalne urządzenie np. firmy Sonel, które pozwoli na dokonywanie wszystkich pomiarów czy trzeba jedna zainwestować w każde z osobna?

Proszę o jakieś porady, sugestie...
    Dziekuję
  • #2 18017923
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Daniel_GSM napisał:
    iem, że bardzo dobrym producentem jest firma SONEL.

Nie jedynym.
    Jest też Fluke, Chauvin Arnoux, Metrel...

Daniel_GSM napisał:
    Pytanie czy istnieje uniwersalny miernik, który pozwoli mi na pomiar rezystancji uziemienia, impedancji pętli zwarcia, pomiar rezystancji izolacji, badanie RCD itp.

Jeżeli już Sonel, to głównie MPI 525, MPI 530.
    Ja prywatnie korzystam z C.A 6116, choć teraz jego następcą jest C.A. 6117.
    Dla Metrela to np. MI 3100SE, choć koledzy z elektrody używają głównie Eurotest 61557 ST (z tego co pamiętam).
    Fluke to zapewne FLUKE 1664FC.

Szyja będzie boleć ;)
  • #3 18018508
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    530 jest bardzo fajną zabawką, której nadal nikt nie potrafi wyleczyć z losowego "zamulania się". 520 był przy bardzo fajny, 525 nie przekonuje mnie ceną w stosunku do możliwości. Fluke 1664 miałem w rękach z 3 razy ale zachwyciłem się nim i taki zamierzam niebawem zakupić w ramach rozwoju firmy.
  • #4 18020657
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    W pracy mieliśmy my Meggera CM500 i też dobre urządzenie. Jednak Sonel wydaje się najlepszym wyborem cena jakość a do tego kalibracja w Sonelu jest sprawna.
  • #5 18021567
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18021592
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Aż tak duża różnica w wadze jest??
  • #7 18021603
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18021609
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Tak z wygładu wygląda że chyba też obsługa jest lepsza. Zresztą fluke to najwyższa jakość. Miałem styczność z Sonelami to ogólnie też można polecić.
  • #9 18021634
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18021653
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Czasami lepiej mieć pojedyncze urządzenia ale wtedy cena za komplet wychodzi duża. Miałem METREL SMARTEC RCD i straszna cegła a to tylko do różnicówki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje uniwersalnego miernika do pomiarów instalacji elektrycznych, w tym rezystancji uziemienia, impedancji pętli zwarcia, rezystancji izolacji oraz badania RCD. W dyskusji podano kilka rekomendacji dotyczących urządzeń, w tym modele od firm SONEL, Fluke, Chauvin Arnoux i Metrel. W szczególności wyróżniono modele SONEL MPI 525 i MPI 530, Fluke 1664FC oraz Metrel MI 3100SE. Użytkownicy zwrócili uwagę na różnice w wadze i funkcjonalności, sugerując, że czasami lepiej jest mieć pojedyncze urządzenia, mimo wyższej ceny za komplet. Wskazano również na znaczenie kalibracji i jakości wykonania urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA