logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć SP4003 do Integra 256 z 4 sprawdzymi żyłami?

gieu 20 Cze 2019 14:17 753 6
REKLAMA
  • #1 18020867
    gieu
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Szanowni,

Integra 256 oraz sygnalizator zewnętrzny SP4003 Satela. Instalator podłączył akustykę i optykę pod jedno wyjście. Chciałem to rozdzielić, ale okazuje sie, że z 6 żył puszczonych do sygnalizatora dwie są gdzieś uszkodzone. Mam więc tylko 4 żyły działające, przy czym dwie do sabotażu. Czy istnieje jakaś opcja aby na tych 4 żyłach osobno sterować akustyką i optyką i do tego mieć jeszcze wykrywanie sabotażu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18020884
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Masa - jedna żyła(-) - wspólna dla:

1.Akustyka - druga żyła(+),
    2.Optyka - trzecia żyła(+),
    3.Sabotaż - czwarta żyła(TMP).
    Trochę papractwo, ale jak jest taka potrzeba to można tak zrobić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18021009
    gieu
    Poziom 7  
    OK. Czyli rozumiem, ze COM w magistrali wejść Integry może też służyć jako masa do zasilania akustyki i optyki?
    Czy z punktu widzenia niezawodności i bezpieczeństwa systemu takie rozwiązanie będzie istotnie gorsze niż osobna para do sabotażu i druga para do optyki i akustyki?
  • Pomocny post
    #4 18021029
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Masa jest wspólna.
    Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to tak właściwie nic się nie zmienia, ponieważ linia sabotażu jak i wyjść są normalnie rozróżniane. Tylko jedna żyła jest potrzebna do sterowania akustyką jak i optyką, bo masy są wspólne - podobnie z sabotażem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18021114
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    W zależności od tego w jakiej konfiguracji jest obwód sabotażowy i jaką długość przewodu między centralą a sygnalizatorem mogą być problemy z alarmami sabotażowymi gdy sygnalizator będzie działał. Zwłaszcza że ten sygnalizator pobiera 520mA.
  • REKLAMA
  • #6 18022419
    gieu
    Poziom 7  
    Kood - czy poniższa informacja coś zmienia w Twojej ocenie?
    Linia sabotażu ustawiona jako NC, sabotaż syreny jest połączony szeregowo z czujnkiej otwarcia obudowy centrali.
    Długość przewodu z centrali do syreny około 10 metrów.

I trochę poza tematem - czy ktoś potrafiłby podać pobór prądu optyki starszych wersji SP-4001 (na zwykłej żarówce, nie LED)? Na razie posiadam taką właśnie syrenę i chciałem ją zamienić na SP4003 z tymi 'super jasnymi diodami'.
    Czy jest duża różnicą w poziomie jasności sygnalizacji optycznej pomiędzy sp4001 (zwykły led) a sp4003?
  • Pomocny post
    #7 18022471
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    gieu napisał:
    Linia sabotażu ustawiona jako NC, sabotaż syreny jest połączony szeregowo z czujnkiej otwarcia obudowy centrali.
    Długość przewodu z centrali do syreny około 10 metrów.

Możesz podpiąć tak jak opisał dawidedziu, nie powinno być problemów bo mała odległość i brak parametryzacji.

Oczywiście trzeba to zrobić z głową jeśli masz szeregowo sabotaże aby nie okazało się że po otwarciu obudowy centrali stracisz COM na sygnalizatorze, a najlepiej było by rozdzielić sabotaż syreny od sabotażu obudowy aby można było je rozróżniać.

gieu napisał:
    czy ktoś potrafiłby podać pobór prądu optyki starszych wersji SP-4001 (na zwykłej żarówce, nie LED)?

Żarówka 5W 12V czyli około 420 mA.

Różnica bardzo duża.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia sygnalizatora SP4003 do centrali Integra 256 przy użyciu tylko czterech sprawnych żył, z których dwie są przeznaczone do wykrywania sabotażu. Odpowiedzi sugerują, że można wykorzystać jedną wspólną żyłę jako masę dla akustyki i optyki, a pozostałe żyły do ich zasilania oraz wykrywania sabotażu. Istnieją jednak obawy dotyczące niezawodności systemu, zwłaszcza w kontekście długości przewodów i obciążenia prądowego sygnalizatora. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby rozdzielić sabotaż syreny od sabotażu obudowy centrali, aby uniknąć problemów z alarmami. Dodatkowo, poruszono temat różnicy w jasności między starszym modelem SP4001 a SP4003.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA