logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić błąd NO DISC w radiu Mazda 3 model 14793708?

Kaszmen33 25 Cze 2019 11:33 3762 6
REKLAMA
  • #1 18028795
    Kaszmen33
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczów! Odrazu podam parametry auta i Radia.
    Mazda 3 silnik 1.6 diesel 109KM rocznik 2009.
    Model Radia to MODEL NO. 14793708 , PART NO. BS4J 66 ARX
    Mam dość nietypowy problem z moją Mazdą, mianowicie.. Kupiłem ją 7 miesięcy temu z oryginalnym radiem z CD mp3,radio fm funkcjonowało normalnie a kiedy przełączałem na CD pokazywał się migający napis NO DISC i po chwili wracało z powrotem na Radio fm. Na przycisk LOAD jak i również OPEN radio nie reagowało ponieważ,radioodtwarzacz nawet nie uruchamiał CD tylko ten komunikat No DISC i po 2 sekundach powrót na fm... Dzwoniłem do ludzi zajmujących się naprawą i od każdego słyszałem że jak jest tanie radio to lepiej kupić nowe niż bawić się w naprawę starego.Tak też uczyniłem i kupiłem używane oryginalne radio od innej mazdy. Radio funkcjonowało 5 tygodni po czym jest dokładnie tak samo jak w pierwszym przypadku, komunikat NO DISC i strata oryginalnych płyt które zostały w odtwarzaczu.. Czy ktoś na forum wie co może być przyczyną? ? pozdrawiam serdecznie Radek
  • REKLAMA
  • #2 18029966
    Wago firmy wago
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Może być to problem zabrudzenia napędu. Można kupić płytę z takimi niewielkimi szczoteczkami. Wkładasz płytę i po około 10 minutach wszystko w środku powinno być czyste i spokój na dłuższy czas
  • REKLAMA
  • #3 18031275
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1702
    Wago firmy wago napisał:
    Wkładasz płytę i po około 10 minutach wszystko w środku powinno być czyste i spokój na dłuższy czas

Mogłeś przeczytać ze zrozumieniem - NIE ODDAJE CD to jak ma włożyć płytę ?
  • #4 18031446
    Wago firmy wago
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Musisz próbować. kiedyś w końcu złapie i odda płytę.
  • REKLAMA
  • #5 18031751
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Wago firmy wago napisał:
    Musisz próbować. kiedyś w końcu złapie i odda płytę.

W smoki też wierzysz?
    Mechanizm jest zablokowany i tyle, ciekawe tylko że w obu.
    @Kaszmen33 Na początek rozbierz radio i sprawdź połączenia wewnątrz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 18031894
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 440
    Radzę sprawdzić stan silniczka napędu windy. To najczęstsza przyczyna zablokowywania się tych mechanizmów. Jak przestawisz (mechanicznie) położenie wirnika w silniczku i po tym wszystko zadziała, to masz ten silniczek do wymiany.
  • #7 18032269
    Kaszmen33
    Poziom 2  
    Cześć witam :)
    Model Radia to MODEL NO. 14793708 , PART NO. BS4J 66 ARX
    Być może to mechanizm zmieniarki się zablokował,tylko dlaczego dwa radioodtwarzacze w przeciągu miesiąca użytkowania w ten sam sposób się zepsuły.. Zastanawiam się czy może kostki lub przewody w samochodzie nie są jakieś zepsute i robią jakieś zwarcie akurat w mechanizmie który odpowiada za zmianę płyt... Czy jestem w stanie to samemu np. odblokować i nasmarować ten mechanizm lub wymienić silniczek windy czy musi to zrobić ktoś kto się na tym zna?? Jeśli nie jest to skomplikowane to gdzie mogę kupić taki silniczek i w jakich przedziałach cenowych one są dostępne ? pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Mazdy 3 z 2009 roku zgłasza problem z radiem, które wyświetla komunikat "NO DISC" przy próbie odtwarzania płyt CD. Po zakupie używanego radia, problem powrócił. Forumowicze sugerują, że przyczyną może być zabrudzenie napędu, zablokowany mechanizm zmieniarki lub uszkodzony silniczek napędu. Rekomendacje obejmują użycie płyty czyszczącej, sprawdzenie połączeń wewnętrznych radia oraz ewentualną wymianę silniczka. Użytkownik zastanawia się nad możliwością samodzielnej naprawy i dostępnością części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA