logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd Karty Sieciowej - Karta Sieciowa Pokazuje tylko 130 Mbps zamiast 300 Mbps

Irsapel 27 Cze 2019 18:30 3903 25
  • #1 18033083
    Irsapel
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam, mam problem zakupiłem kartę sieciową LOGILINK, USB 2.0, 300 Mbps. No i po podłączeniu jej do komputera i połączeniu z routerem okazało się ze zamiast jak pisało na stronie sklepu ( Empik ) ze karta obsługuje do 300 Mbps to było tylko 130 Mbps. Nie jestem pewien co może powodować to ze karta zamiast 300 Mbps wskazuje tylko 130 Mbps ale jak dla mnie to jest oszustwo , albo może czegoś nie wiem? Proszę o jakieś informacje co powoduje ze jest taka prędkość pokazywana jako max i czy istnieje możliwość zmiany tego. Błąd Karty Sieciowej - Karta Sieciowa Pokazuje tylko 130 Mbps zamiast 300 Mbps
  • #2 18033110
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15453
    Może napiszesz jaki router posiadasz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18033144
    Irsapel
    Poziom 11  
    Dostałem taką odpowiedź ze sklepu : dziękujemy za kontakt w sprawie karty sieciowej LOGILINK USB 2.0 300 Mbps.
    Uprzejmie pragnę poinformować, że w opisie tego produktu nie ma zawartej informacji, że przepustowość 300 Mbps jest zagwarantowaną przez Empik, i urządzenie zawsze, i w każdych warunkach będzie pracować na tej przepustowości.
    300 Mbps jest przepustowością maksymalną i jest regułą, że w urządzeniach lub przy usługach internetowych zawsze podaję się maksymalny próg.
    Co więcej Empik nie ponosi odpowiedzialności za to, że producent urządzenia nazwał je dodając wspomnianą przez pana wartość.
    Oczywiście przysługuje Panu prawo do zwrotu urządzenia.
    W przypadku jakichkolwiek pytań, zapraszam do kontaktu. Chętnie wyjaśnię wszystkie wątpliwości.

To rozumiem ze muszę zwiększyć maksymalną przepustowość tylko w sumie jak? Bo jeśli się nie da to muszę zwrócić i szukać nowego ech...

Mój Router To Livebox-42E9

130 Mbps pokazuje na stanie karty.
  • #5 18033160
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam,
    i wszystko sie zgadza, zalezy jaki jest twoj router i jaka predkosc moze zapewniec, dodatkowo warunki transmisji, zakłócenia itd. Przykladowo moj router wifi zapewnia 600MBps a ja mam w tej chwili 214MBps, ktora zmienia sie czasami miedzy 160MBps a 400MBps.
    Sprawdz jaki masz rozklad sygnalu w okolicy, jakie kanal zapewnia najlepszy zasieg, ustawienia mocy itd.
    Pozdrawiam
    PS na tej samej zasadzie, kupujesz internet 200MB a rzeczywista predkosc to 140MB.
  • #6 18033171
    Irsapel
    Poziom 11  
    Ech raczej jestem nie za bardzo obeznany w rozkład sygnału. Mój komputer jest podłączony kablowo z routerem czyli Livebox-42E9. Zasięg jego ogranicza się do całego domu ale na dworze już nie ma zasięgu. Ustawienia mocy to są na auto i się automatycznie ustawiają.

Jak się sprawdza ile max router obsłuży prędkości? bo do warunków transmisji i zakłóceń nie ma co mówić bo jest to okablowanie a nie bezprzewodowe połączenie z komputerem choć ta nowa karta jak widać jest pod USB 2.0 i ma antenę i się łączy bezprzewodowo prawdopodobnie z routerem tak mi się wydaje.

Znalazłem informacje ze Wi-Fi ma maksymalną przepustowość na routerze 54 Mb/s
    Wszystkie inne porty max 100 Mb/s

Chyba muszę wymienić router i tak zamierzam wymienić obecną neostradę na światłowód do 300 Mbps moze to sprawi ze ta karta tez pokaze większe osiągi choć nie jestem pewien ewentualnie będzie trzeba po prostu zakupić inną kartę :(.
  • #7 18033228
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Oddaj kartę i po kłopocie. Nie wiem, jak można pisać "do 300 Mbps", mając na wyposażeniu 1 antenę (choć chip obsługuje 2T2R), jest to fizycznie niemożliwe.
    Załatw światłowód i powróć do nas po poradę co najlepiej kupić.
  • #8 18033238
    Irsapel
    Poziom 11  
    światłowód niebawem mam spróbować załatwić sobie choć nie mieszkam w mieście ale skoro mój operator zapowiedział ze do 2020 r ma być zamontowany w 5 mln gospodarstwach to idealnie by się składało by mi zamontowali. Co do karty jak nie będzie dało rady jej podkręcić do 300 Mbps to zwrócę ja choć jest już poza opakowaniem i samo opakowanie jest w takim stanie ze nie nadaje się do oddania ale do wyrzucenia na śmietnik.

To da się w tej karcie podkręcić do 300 Mbps jak mi sklep pisze ze to niby maksymalna przepustowość? bo jeśli nie ma takiej szybkości to bym zwrócił ale opakowanie już zniszczone jest.

I gdzie załatwię kartę która na bank ma prędkość 300 Mbps?
  • #9 18033370
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5338
    Irsapel napisał:
    I gdzie załatwię kartę która na bank ma prędkość 300 Mbps?

Jak zestawia się link zależy od tylu czynników, że można by o tym pisać godzinami (z czego ściany, strop, czy jest zbrojenie i jakie, jakie grube mury, czy tynkowane ściany czy gipsowane, malowane farbą olejną czy kredową a może emulsja itd).
    Chcesz się zbliżyć do tego co zakładasz - szykuj takie 300 zł na kartę sieciową i skromne 500 zł na router.
  • #10 18033382
    Irsapel
    Poziom 11  
    Ja mam komputer obok routera i jest z nim połączony kablem.

Jak mi dadzą światłowód to dostanę za darmo Funboxa to nie mam co wydawać kasy na routera. Ta karta kosztowała 75 zł i nawet na morele.net jest taka sama cena i tam tez pisze ze obsługiwana prędkość to 300 Mbps. Więc to chyba nie jest jakiś zbieg okoliczności tylko jakiś problem o którym nie wiem. Co do twoich rzeczy takie coś ma wpływ ale na połączenie typu WiFi oddzielone od siebie czymś więcej niż meble czyli ściany i odległość większa niż 30 metrów. Połączenie kablowe nie reaguje na takie rzeczy jak grube mury czy tynkowanie bo łącze jest kierowane przez kabel a taki kabel można przez ścianę dać i nie jest to specjalne trudne do realizacji.

To wie ktoś jak mogę zwiększyć prędkość tej karty do dedykowanej jej 300Mbps?
  • #11 18033434
    KOCUREK1970
    Irsapel napisał:
    To wie ktoś jak mogę zwiększyć prędkość tej karty do dedykowanej jej 300Mbps?

Udzieliłem Ci odpowiedzi.
    Komunikacja jest dwukierunkowa a więc i router i karta musi obsługiwać przynajmniej MIMO.
    Irsapel napisał:
    Jak mi dadzą światłowód to dostanę za darmo Funboxa to nie mam co wydawać kasy na routera.

Sprzęt operatora ma tylko działać, nic ponad to.
    300Mb w 2,4GHz nierealne, a 5GHz w zabudowie też kuleje.
  • #12 18033443
    Irsapel
    Poziom 11  
    Obecnie mój obecny router ma maksimum 100 Mb/s Chyba logiczna ze skoro oferują mi światłowód i darmowy router to musi on obsługiwać te 300 Mbps i po to zamówiłem tą kartę by obsługiwała ona 300Mbps bo obecna daje tylko 100 Mbps i nadaje się tylko do obecnego routera a do nowego była by bezuzyteczna ale to ze router ma obecnie tylko 100Mb/s nie oznacza ze system nie przeczyta ze dana karta obsługuje do 300Mbps bo to są tylko informacje a takie coś system wyświetlić powinien.

Moze powiesz dlaczego mimo informacji o szybkości max 300Mbps system pokazuje mi tylko 130Mbps? Oczywiście na stanie karcie . Bo ja chcę wiedzieć tylko dlaczego windows pokazuje mi na informacjach karty ze ta ma tylko 130Mb/s. A nominalnie w sklepie jest 300Mb/s Mogę się dowiedzieć dlaczego tak jest?
  • #13 18033456
    KOCUREK1970
    Irsapel napisał:
    Moze powiesz dlaczego mimo informacji o szybkości max 300Mbps system pokazuje mi tylko 130Mbps? Oczywiście na stanie karcie . Bo ja chcę wiedzieć tylko dlaczego windows pokazuje mi na informacjach karty ze ta ma tylko 130Mb/s. A nominalnie w sklepie jest 300Mb/s Mogę się dowiedzieć dlaczego tak jest?

Karta pokazuje wszystko dokładnie - 300Mb to prędkość deklarowana ale wifi jest dwukierunkowe a ten Twój router ma tylko jedno radio i nie obsługuje MIMO.
    Zatem 300Mb routera i karty dzielimy na połowę i mamy około 130-150Mb - i tu się wszystko zgadza.
    Żeby mieć prędkość na poziomie 250 Mb/s musisz mieć odbiornik wifi 802.11ac 2x2 Mu-MIMO o przepustowość 867 Mbps i dotyczy to karty wifi i routera.

Odnoszę wrażenie, że to Ty chcesz mnie w czymś uświadamiać :D
  • #14 18033464
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Powtórzę, oddaj kartę. Jestem prawie pewien, że nie ma możliwości osiągnięcia 300 Mbps i to nie ze względu na ściany, routery sąsiadów itp. a z uwagi na budowę karty. Miałem w notebooku kartę 1T1R, maksymalnie łączył się na 144 Mbps. Kupiłem kartę 2T2R, łączyłem się na 300 Mbps. W notebooku są 2 fizyczne anteny (u ciebie jedna), odłączyłem jedną (tą pomocniczą) i łączyłem się na 144 Mbps. Przy okazji, masz komputer połączony kablem, to po co jeszcze karta WiFi?
  • #15 18033472
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Irsapel napisał:

To są informacje dla idealnych warunków radiowych bez zakłóceń i silnym sygnale. Rzeczywistość jest bardzo często inna niż to co jest na kartonie czy instrukcji. Druga sprawa to router który też nie musi wspierać takiej prędkości jak 300Mbps na swoim radiu.
  • #16 18033482
    Irsapel
    Poziom 11  
    Skąd niby wiesz co ma mój router a czego nie xD. te odbiorniki są all dobre sprawdzałem .

ale jeśli juz się tak chcesz pokazać co wiesz to ci dam to i nie jest to nic złego ale chyba chcesz pomóc ale niekoniecznie wiesz jak trafić do osoby która nie ma takiej wiedzy jak i musisz to dokładniej opisać.

Czego potrzebuję by mieć 300MB światłowodu

Czy router darmowy od Orange w ofercie światłowodowej ma takie standardy do tego?
    Podaj przykład karty która zagwarantuje mi 300Mbps i nie ma być to jakaś drozyzna
    No i w sumie inne rzeczy jakie uznasz za stosowne ale pisz tak by dało się ogarnąć bo ja az takiej wiedzy nie mam by od tak rozumować tak szybko skomplikowane rzeczy o ile są :D

Dodano po 2 [minuty]:

adamjk napisał:
    Powtórzę, oddaj kartę. Jestem prawie pewien, że nie ma możliwości osiągnięcia 300 Mbps i to nie ze względu na ściany, routery sąsiadów itp. a z uwagi na budowę karty. Miałem w notebooku kartę 1T1R, maksymalnie łączył się na 144 Mbps. Kupiłem kartę 2T2R, łączyłem się na 300 Mbps. W notebooku są 2 fizyczne anteny (u ciebie jedna), odłączyłem jedną (tą pomocniczą) i łączyłem się na 144 Mbps. Przy okazji, masz komputer połączony kablem, to po co jeszcze karta WiFi?

kartę zamówiłem bo moja obecna ma tylko 100Mbps i chciałem się przygotować na ewentualne problemy z odbieraniem 300MB światłowodu jeśli byłby problem związany z kartą sieciową.
  • #17 18033498
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Irsapel napisał:
    Skąd niby wiesz co ma mój router a czego nie xD. te odbiorniki są all dobre sprawdzałem .

ale jeśli juz się tak chcesz pokazać co wiesz to ci dam to i nie jest to nic złego ale chyba chcesz pomóc ale niekoniecznie wiesz jak trafić do osoby która nie ma takiej wiedzy jak i musisz to dokładniej opisać.

Ręce opadają słuchając takich wypowiedzi aż się chce pomagać na forum.

Irsapel napisał:
    Czego potrzebuję by mieć 300MB światłowodu

Czy router darmowy od Orange w ofercie światłowodowej ma takie standardy do tego?

Pisał już o tym kolega @KOCUREK1970
  • #18 18033503
    Irsapel
    Poziom 11  
    Aha no okey. ech sam nie wiem co mam odpisać tyle tych informacji a ja i tak nie za bardzo wiem o czym wy mówicie dopiero teraz jak chcę mieć ten światłowód to się tym tematem zainteresowałem i na razie za dużo nie wiem ale jakieś tam proste informacje mam. I w sumie nwm o co teraz pytać bo wasze odpowiedzi są dosyć trudne w zrozumieniu dla mnie.
  • #19 18033532
    KOCUREK1970
    Irsapel napisał:
    I w sumie nwm o co teraz pytać bo wasze odpowiedzi są dosyć trudne w zrozumieniu dla mnie.

Jaki masz komputer - stacjonarny, laptop?
  • #20 18033816
    Irsapel
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    Irsapel napisał:
    I w sumie nwm o co teraz pytać bo wasze odpowiedzi są dosyć trudne w zrozumieniu dla mnie.

Jaki masz komputer - stacjonarny, laptop?

Mam komputer stacjonarny . Słyszałem ze potrzeba też lepszego sprzętu do obsługiwania większych prędkości łącza i zamierzam zainwestować w procesor intel core i5 by jako tako działało.
  • Pomocny post
    #21 18033836
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Obecnie masz Liveboxa. Livebox na 2.4GHz obsługuje max. prędkość 144Mbps. Więcej nie będzie.
    Podana dla karty prędkość jest prędkością teoretyczną, która nie ma możliwości wystąpić w rzeczywistości.
    Po instalacji światłowodu, aby osiągnąć 300Mbps, będzie potrzebna porządna karta pracująca w trybie 11ac. Obsługująca MIMO.
    Nie należy dramatyzować odnośnie zasięgu sieci 5GHz, gdyż karty nowej generacji, dzięki beamformingowi są w stanie podbić użyteczny sygnał o kilka dB. Zresztą, nawet przy niższych poziomach sygnału, WiFi 5GHz jest w stanie wykręcić wyższe transfery niż na 2.4GHz.
    Oczywiście, w sąsiednich pomieszczeniach sygnał będzie stłumiony a przez to prędkość transmisji obniżona. Zatem w praktyce, o osiągnięciu 300Mbps po WiFi można raczej zapomnieć.
    Nie jest tak, że super drogi sprzęt daje gwarancję wyższych osiągów. Ale sprzęt mający jakieś rozsądne osiągi nie jest najtańszy.
  • #22 18033984
    Irsapel
    Poziom 11  
    Nagus napisał:
    Obecnie masz Liveboxa. Livebox na 2.4GHz obsługuje max. prędkość 144Mbps. Więcej nie będzie.
    Podana dla karty prędkość jest prędkością teoretyczną, która nie ma możliwości wystąpić w rzeczywistości.
    Po instalacji światłowodu, aby osiągnąć 300Mbps, będzie potrzebna porządna karta pracująca w trybie 11ac. Obsługująca MIMO.
    Nie należy dramatyzować odnośnie zasięgu sieci 5GHz, gdyż karty nowej generacji, dzięki beamformingowi są w stanie podbić użyteczny sygnał o kilka dB. Zresztą, nawet przy niższych poziomach sygnału, WiFi 5GHz jest w stanie wykręcić wyższe transfery niż na 2.4GHz.
    Oczywiście, w sąsiednich pomieszczeniach sygnał będzie stłumiony a przez to prędkość transmisji obniżona. Zatem w praktyce, o osiągnięciu 300Mbps po WiFi można raczej zapomnieć.
    Nie jest tak, że super drogi sprzęt daje gwarancję wyższych osiągów. Ale sprzęt mający jakieś rozsądne osiągi nie jest najtańszy.

No po twoim poście co nieco się dowiedziałem przydatnego :). To rozumiem ze muszę mieć kartę sieciową wpiętą w płytę główną komputera bo ta pod USB 2.0 nawet przy routerze nie osiągnie 300Mbps nawet jeśli byłaby do tego technicznie zdolna?
  • #23 18034866
    KOCUREK1970
    Irsapel napisał:
    To rozumiem ze muszę mieć kartę sieciową wpiętą w płytę główną komputera bo ta pod USB 2.0

Irsapel napisał:
    Mam komputer stacjonarny

To po co się pchasz w USB?
    Jaka w tym komputerze jest płyta główna, jakie ma wolne porty PCI, PCI-e?
  • #24 18034872
    Irsapel
    Poziom 11  
    To jest zwykła płyta główna w sklepie jak był komputer kupowany to sprzedawca składał i to jest zwykła płyta główna. Po sprawdzeniu portów udało mi się zlokalizować tylko aktywny TCP. Innych mi nie pokazuje.
  • #25 18034892
    KOCUREK1970
    Irsapel napisał:
    No po twoim poście co nieco się dowiedziałem przydatnego

Ehh - krew w piach:
    KOCUREK1970 napisał:
    Karta pokazuje wszystko dokładnie - 300Mb to prędkość deklarowana ale wifi jest dwukierunkowe a ten Twój router ma tylko jedno radio i nie obsługuje MIMO.
    Zatem 300Mb routera i karty dzielimy na połowę i mamy około 130-150Mb - i tu się wszystko zgadza.

Irsapel napisał:
    To jest zwykła płyta główna w sklepie jak był komputer kupowany to sprzedawca składał i to jest zwykła płyta główna.

Masz komputer w domu a nie wiesz jakie oznaczenia ma płyta?
    Irsapel napisał:
    Po sprawdzeniu portów udało mi się zlokalizować tylko aktywny TCP. Innych mi nie pokazuje.

A tu konia z rzędem temu kto wie o czym Autor pisze.
    Choć ja pytałem:
    KOCUREK1970 napisał:
    Jaka w tym komputerze jest płyta główna, jakie ma wolne porty PCI, PCI-e?

Kolega z nami współpracuje i szuka rozwiązania problemu czy chce sobie ot tak tylko popisać marnując NASZ czas?
  • #26 18034924
    Irsapel
    Poziom 11  
    Ja tej płyty głównej nigdy na oczy nie widziałem. Komputer w chwili dostarczenia był cały złożony a w informacjach widnie tylko napis płyta główna nic więcej. Co do tej współpracy to tak choć moja wiedza nie jest taka jak wasza i mogę inaczej rozumieć wasze pomoce niż wy sami je chcecie przekazać. Ten TCP to niby na wikipedi : Protokół sterowania transmisją, protokół kontroli transmisji, TCP (od ang. Transmission Control Protocol) – połączeniowy, niezawodny, strumieniowy protokół komunikacyjny stosowany do przesyłania danych między procesami uruchomionymi na różnych maszynach, będący częścią szeroko wykorzystywanego obecnie stosu TCP/IP (korzysta z usług protokołu IP do wysyłania i odbierania danych oraz ich fragmentacji wtedy, gdy jest to konieczne). Protokół sterowania transmisją operuje w warstwie transportowej modelu OSI. Opracowano go na podstawie badań Vintona Cerfa oraz Roberta Kahna. Został opisany w dokumencie RFC 793 ↓.

Dodano po 1 [minuty]:

Do znalezienia użyłem komendy Netstat jak znalazłem informacje o tym i niby powinno pokazać i myślałem ze chodzi ci o to .

Dodano po 13 [minuty]:

Producentem Płyty głównej jest MSi a model jest w opisie niedostępny.

Moderowany przez jimasek:

3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą sieciową LOGILINK USB 2.0, która zamiast deklarowanej prędkości 300 Mbps pokazuje jedynie 130 Mbps. W odpowiedziach podkreślono, że rzeczywista prędkość transmisji zależy od wielu czynników, w tym od routera (Livebox-42E9), który obsługuje maksymalnie 144 Mbps na 2.4GHz. Użytkownik dowiaduje się, że aby osiągnąć wyższe prędkości, potrzebna jest karta sieciowa z obsługą MIMO oraz router wspierający standard 802.11ac. Wskazano również, że karta USB 2.0 ma ograniczenia, które uniemożliwiają osiągnięcie pełnej prędkości. Użytkownik rozważa wymianę routera na model obsługujący światłowód oraz zakup nowej karty sieciowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA