logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie do ustawienia czasu pracy pompy membranowej?

sander 28 Cze 2019 08:42 696 6
REKLAMA
  • #1 18033875
    sander
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Witam
    Posiadam pompę membranową w studni do podlewania ogrodu (zabezpieczoną pływakiem przed brakiem wody). Pompa załączana jest wyłącznikiem w kotłowni i teraz moje pytanie - chciałbym mieć możliwość załączyć pompę np. na pół godziny, godzinę itp. I teraz pytanie - czy ktoś mógłby zaproponować jakieś jak najprostsze (a przy tym jak najtańsze) gotowe urządzenie które mógłbym wpiąć w obwód, ustawić czas i nie myśleć o tym że trzeba jeszcze wyłączyć pompę.
    Ja szukałem ale nie mogę nic sensownego znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 18033883
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Przekaźnik czasowy - do wyboru do koloru, plus stycznik
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18033959
    sander
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Panowie, taki wyłącznik (programator) elektroniczny posiadam i byłby on fajny gdybym chciał załączać przykładowo codziennie od 20.00 do 20.300 itp. Natomiast ten analogowy wydaje mi się być ok - tylko nie wie ktoś czy są wykonania do montażu natynkowego tak żeby wjechać do niego przewodami na stałe i powiesić na ścianie ?
    I jeszcze jedno pytanie - jak rozwiązać sytuację gdy chciałbym pracować stale - bez wyłączenia po danym czasie - czy są jakieś takie urządzenia które miały by "obejście" tego czasowego wyłączenia?
  • REKLAMA
  • #6 18033961
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Jakąś czasówkę nawet z F&F na szynę i to ładnie zrobić a żeby pominąć układ to "by pass" zwykłym włącznikiem.
  • Pomocny post
    #7 18033987
    woytas73
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Ten co podrzucił em ma przełącznik z boku na pracę ciągła. Plusem jest łatwa nastawa. W innym wypadku coś z f&f PCE 510 plus puszka plus łącznik wyzwalajacy i nastawa że śrubokrętem.
    Aha drobna uwaga, ten wyłącznik jest na rynek niemiecki w związku z tym nie posiada otworu na boleć uziemiajacy, trzeba wymienić gniazdo na uniwersalne (uziemieniem z boku).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego i taniego urządzenia do automatycznego wyłączania pompy membranowej w studni, które umożliwi ustawienie czasu pracy. W odpowiedziach zasugerowano użycie przekaźnika czasowego oraz mechanicznych wyłączników czasowych, które można znaleźć już od 20 zł. Wskazano również na możliwość zastosowania programatora analogowego, który można zamontować na stałe. Dodatkowo, poruszono kwestię urządzeń umożliwiających pracę ciągłą, które można zrealizować poprzez zastosowanie przełącznika "by pass". Zwrócono uwagę na konieczność wymiany gniazda w niektórych modelach na uniwersalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA