Witam potrzebuje włącznik czasowy do pompy ze studni głębinowej Pompa miałaby się włączać na 10 min po czym 20 min przerwy i znowu 10 min pracy itd. przez całą dobę siedem dni w tygodniu. Na aukcjach internetowych są włączniki które posiadają około 20 programów na dobę czyli to zdecydowanie dla mnie za mało ktoś orientuje się gdzie można taki włącznik kupić ewentualnie czy ktoś może taki skonstruować. Miałyby na nim pracować dwie pompy po 350 w
Witam potrzebuje włącznik czasowy do pompy ze studni głębinowej Pompa miałaby się włączać na 10 min po czym 20 min przerwy i znowu 10 min pracy itd. przez całą dobę siedem dni w tygodniu. Na aukcjach internetowych są włączniki które posiadają około 20 programów na dobę czyli to zdecydowanie dla mnie za mało ktoś orientuje się gdzie można taki włącznik kupić ewentualnie czy ktoś może taki skonstruować. Miałyby na nim pracować dwie pompy po 350 w
A może być 15 min i 30 min przerwy? W takim razie zwykły mechaniczny, tani timer wystarczy.
2 pompy rownolegle 230V studnia Głębinowa w tym przypadku została zmierzona 10 min pompowania i zależności od pogody przy 12 min przeważnie już brakuje wody i Pompa pracuje na sucho po czym się Zaciera stąd 10 min pracy. Na 10 min pracy studnia potrzebuje 20 min dopływu dlatego potrzebuję coś nietypowego wiem że są takie włączniki W których można zrobić nastawy piętnastominutowe Ale niestety w moim przypadku nie zdaje to egzaminu mówię o tym najzwyklejszym w Łączniku analogowym. Chodzi o to aby maksymalnie wykorzystać czas na pompowanie bo w przeciwnym razie będzie potrzeba zrobienia jeszcze jednej studni co wiąże się z dodatkowym kosztem którego nie chciałbym
No ale np. jaki? Studnia ma mała średnice bo chyba 20 cm po wpuszczeniu pompy z pływakiem zalanczajacym pompa wyłącza się co kilka sekund i pływak nie wytrzymuje takiej częstotliwości
Chodzi ci o przekaźnik czasowy na którym możesz niezależnie ustawić czasy trwania stanu ON i OFF.
Jest to tak zwany timer asymetryczny. Poniżej zamieściłem linki do kilku przykładowych z RS-a.
Są też dedykowany przełączniki poziomu do sterowania pompami - PDF.
mariano8304 napisał:
po wpuszczeniu pompy z pływakiem zalanczajacym pompa wyłącza się co kilka sekund i pływak nie wytrzymuje takiej częstotliwości
Może zastosować osobny "pływak" i sterować pompami poprzez stycznik. Zapobiegnie to wypaleniu styków w pływaku. Polecałbym takie rozwiązanie również jako dodatkowe zabezpieczenie w przypadku systemu z timer-em.
To mogłoby być dobre rozwiązanie ale nie ma nic prostszego tańszego chodzi mi o 10 min pracy i 15 do 20 przerwy. W sklepie elektronicznym sprzedawca powiedział że są włączniki czasowe takie np. z 20 programami których jest opcja rewers i wówczas mogłoby to działać całą dobę chodzi o zasilenie beczek do podlewania roślin w tunelu foliowego opcja z pływakiem nie bardzo się sprawdzi ponieważ jest z beczek cały czas woda spływa do nawadniania kropelkowego i ten stan jest różny aktualnie po 20 min przerwy Pompa jest zanurzona na 1,5 metra może zastosować Pływak podwójny jeden który będzie zwieral w momencie półtorej metra lustra wody nad Pompa a drugi będzie rozłączał gdy lustro wody będzie 20cm nad pompa
Najzwyklejsze trzyelektrodowe zabezpieczenie przed suchobiegiem. Studnia pełna -start, opóźniona -stop. Bez żadnego sterownika czasowego, czasy napełniania studni nie są stałe. W przypadku suchych dni i tak pompa będzie chodzić na sucho.
sprzedawca powiedział że są włączniki czasowe takie np. z 20 programami
Czy chodzi ci o zegary sterujące?
Jeżeli tak, to sprzedawca miał na myśli to, że można w nim zaprogramować 20 bloków (każdy zaprogramowany czas zajmuje jeden blok). Każda cykl ON-OFF zajmie ci dwa bloki ( czas włączenia i czas wyłączenia), czyli możesz wykonać max 10 cykli ON-OFF w ciągu 24h.
Najprostsze i najtańsze to wykonanie takiego timera na mikrokontrolerze. Możesz zaprogramować dowolne czasy. Ewentualnie zakupić klona Arduino wraz z płytką z przekaźnikami (nie musisz mieć lutownicy ani programatora).
mariano8304 napisał:
Studnia ma mała średnice bo chyba 20 cm
Może być zbyt mało miejsca aby standardowy pływak od pompy mógł się swobodnie poruszać. Z dwoma byłby jeszcze większy problem.
Jak głęboka jest ta studnia?
Jeśli masz gdzieś starą pralkę to możesz poeksperymentować z hydrostatem. Na dół mógłbyś opuścić tylko cienki gumowy wężyk z metalową końcówką.
Studnia ma Ok 11 m głębokości w chwili obecnej po wyłączeni pompy lustro wody podnosi się max 2 metry od dna. Nie mogę spuścić nic poniżej pompy ponieważ ona podczas pracy uderza o rurę wcześniej czy pózniej uszkodzi przewód czy wężyk. Mogę kupić gdzieś takiego gotowca andruino
Arduino UNO R3 jest gotową płytką prototypową do nauki programowania. Podłączasz ją do komputera poprzez USB i programujesz z dostępnej bezpłatnie aplikacji. Program zajmie pewnie ze cztery linijki. Proponuję najpierw poczytać na ten temat w sieci.
Koszt to ok 30 zł na znanym portalu aukcyjnym, niestety linki nie są dozwolone na elektrodzie. Ważne żeby była kompatybilna z oryginałem - Arduino UNO R3. Najlepiej dopytaj na forum, nie mam żadnych doświadczeń z klonami.
Do tego będziesz potrzebował płytkę z przekaźnikiem za około 6zł lub SSR za 18zł i jakiś zasilacz 5V.
Możesz zaprząc elektronikę do pracy.W Grudziądzu jest hurtownia pomp głębinowych i mają w swojej ofercie czujniki zabezpieczające pracę pomp na suchobiegu.Elektrodą jest izolowany przewód miedziany z odizolowaną końćówką którą montujesz na odpowiedniej wysokości w okolicy sprzęgła silnik-pompa wyprowadzając końcówkę tego przewodu i podłączasz do urządzenia.Tego typu czujniki już montowałem w 2000r.Można zapędzić też do roboty czujnik kluwo o średnicy około 50mm z odpowienio długim kablu który także można zamówić w ww hurtowni co do długości kabla.Czujniki kluwo montuje się 2 jeden na wysokości nieco powyżej wlotu wody do pompy a drugi na wysokości jak kształtuje się lustro wody.
Użytkownik poszukuje włącznika czasowego do pompy głębinowej, który umożliwi cykl pracy 10 minut i przerwy 20 minut przez całą dobę. W odpowiedziach zasugerowano różne rozwiązania, w tym zastosowanie timerów asymetrycznych, które pozwalają na niezależne ustawienie czasów ON i OFF. Wskazano również na możliwość użycia czujników poziomu wody, aby zapobiec pracy pompy na sucho. Użytkownik rozważał użycie Arduino do stworzenia własnego timera, co pozwoliłoby na większą elastyczność w programowaniu czasów. Wspomniano o problemach z przestrzenią w studni oraz o konieczności dostosowania rozwiązań do specyficznych warunków pracy pomp. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.