logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pralki Bosch WLT24460PL - łatwość wymiany łożysk, skręcany zbiornik

lukaszkosno 29 Cze 2019 16:20 2886 4
REKLAMA
  • #1 18036107
    lukaszkosno
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam. Od dwóch dni czytam to forum by dokonać dobrego wyboru kupna pralki.
    Pralka musi mieć łatwą możliwość wymiany łożysk i skręcany zbiornik.
    Wybrałem model Bosch WLT24460PL , powody
    -Podobno jest łatwa wymiana łożysk, zbiornik jest skręcany, w jednym z postów był podany taki zestaw naprawczy.
    https://north.pl/karta/zestaw-naprawczy-osi-l...alki-bosch-wlt24460pl-02,3V2-ET-CMMF-GNC.html
    - Ktoś pisał, że silnik nie znajduję się bezpośrednio na bębnie, lecz napęd przenoszony jest za pomocą paska.
    - Części są łatwo dostępne choć trochę drogie.
    - Często się psuje moduł sterujący którego koszt to 250zł

Zastanawiałem się jeszcze nad pralkami LG, niby mają wymienne łożyska i rozkręcany zbiornik lecz po przeczytaniu tego postu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2298005.html#10914429 zrezygnowałem, pytanie czy słusznie ?

Ograniczają mnie wymiary bo głębokość pralki to max 45cm. Ktoś jeszcze polecał model WLG2026, lecz trochę mi się on nie podoba wizualnie.
    Czy model Boscha WLT24460PL to dobry wybór i czy informacje które o nim przeczytałem są prawdziwe ?
  • REKLAMA
  • #2 18037047
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Z LG mam mało do czynienia (możliwe, że to mało popularna marka w AGD). Nie miałem przypadku z uszkodzona elektroniką (poza czujnikiem Halla - z 10 przypadków przez 4-5 lat). A tak to blokady drzwi, grzałki, silniki pompki, łożyska, raz pęknięty krzyżak i tu pralka została zutylizowana (klient prał z uszkodzonym krzyżakiem, chociaż od kilku dni słyszał to. Doprowadziło to do przetarcia przodu zbiornika. I tu niespodzianka, bo ten element zbiornika to ponad 600zł).
    W pralkach LG nie podoba mi się ich obsługa, programy. Plastiki potrafią szybko żółknąć (ale to różnie bywa, jedne modele żółkną, inne nie).
  • REKLAMA
  • #3 18037400
    lukaszkosno
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź. W sumie to się zastanawiam tylko nad tym WLT24460 i tańszym WLG 2026 i nie wiem czy warto dopłacić i kupić tą WLT... Już mam mętlik, możecie napisać co byście WY zrobili ?
  • REKLAMA
  • #4 18067837
    lukaszkosno
    Poziom 5  
    Odświeże temat.... Pralke musze kupić do końca lipca, model WLT24460 warto kupić ?
  • #5 21829286
    stolansz
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć. Pomimo daty wpisu tematu wrzucam swoją opinię, ponieważ wpadłem tutaj szukając info na temat rozbieralności obudowy bębna w Boschu. Używam modelu WLT24460PL od 2019 - odpukać, nie było żadnej awarii. Korzystamy z niej kilka razy w tygodniu. Żona ładuje ją „po sam sufit” (oczywiście wiedząc, że pakowanie ciuchów do oporu jest nieprawidłowe i utrudnia pranie). Korzystamy z saszetek z żelem i płynu zmiękczającego. Nie pamiętam, kiedy zaglądałem do filtra. Pranie odwirowujemy na 1200 obr./min - sztuczne ciuchy wychodzą praktycznie suche. Nie mam żadnej wiedzy na temat jej oszczędności. To tyle.

W ramach ciekawostki... ponownie skorzystałem z Boscha, ponieważ wcześniej korzystałem również z pralki tej marki - model WFL (chyba 600) maxx - głębokość 45 cm... wcześniej, tzn. od 2001 do 2023. Wymieniłem w niej rurę doprowadzającą wodę z zasobnika, rurę odprowadzającą z bębna do pompy, dwukrotnie oczyszczałem całość i wymieniałem grzałkę. Raz zalało płytkę sterującą i musiałem poprawić ścieżki. Pod koniec skończyły się szczotki, które wymieniłem. Nigdy nie wymieniłem łożysk ani krzyżaka. Żeby było ciekawiej, mój szwagier użytkuje dalej taką samą od 2000 roku, z tą różnicą, że przez cały czas jego pralka pracuje na twardej wodzie. Moja od 2018 pracowała już na wodzie zmiękczonej przez stację uzdatniania, a i tak dodawaliśmy „zmiękczacze”. Szwagier mówi, że nigdy, poza czyszczeniem filtra i pewnie wymianie grzałki, nic przy niej nie robił, i ja mu wierzę, ponieważ wiem, że w przypadku jakiejkolwiek większej awarii poszłaby na PSZOK. Śmiejemy się, że Bosch powinien ją odkupić i wstawić do swojego muzeum. To tyle. Pozdrawiam.
REKLAMA