logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zbiornik solarny nadaje się na zbiornik hydroforowy?

ixs 01 Lip 2019 14:51 726 6
REKLAMA
  • #1 18039005
    ixs
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    Potrzebuje wymienić zbiornik hydroforowy - w tej chwili mam 200l ocynkowany, który zaczyna cieknąc.... Mam możliwość kupić niedrogo zbiornik solarny z nierdzewki po demontażu. trzeba go tylko dostosować jako zbiornik hydroforowy - tj dołożyć manometr, założyć śrubunki, podłącza, manometr itp... Jak myślicie czy to dobry pomysł, czy będą jakieś problemy dostosować ten zbiornik pod hydrofor... Cena jest atrakcyjna, bo taniej niż nowy zbiornik ocynkowany tej pojemności....
  • REKLAMA
  • #2 18039040
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Nie znam tych zbiorników ale przed zakupem koniecznie sprawdź na jakie jest ciśnienie znamionowe.
  • REKLAMA
  • #3 18039075
    ixs
    Poziom 16  
    Zbiornik jest używany, nie wiem czy znajdę takie informacje, ale jeśli jest to zbiornik na wodę z instalacji to sadze ze musi być przystosowany do pracy pod ciśnieniem takim jak w instalacji a wiec ok 3 -6 barów max... mi to wystarcza w instalacji mam max pomiędzy 2-3 bary
  • #4 18039942
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Witam.
    Z czysto formalnego punkty widzenia zbiornik o poj. 200 l do ciśnienia wodociągowego, czy hydroforowego ma mieć papiery z UDT lub równoważne.
    Napisałeś:
    ",,, ale jeśli jest to zbiornik na wodę z instalacji to sadze ze musi być przystosowany do pracy pod ciśnieniem ...".
    Niekoniecznie. Na rynku są zestawy kolektorowe ze zbiornikiem nierdzewnym, które są opisane przez producenta jako bezciśnieniowe. Sprawdź na googlu - na pewno znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #5 18045311
    ixs
    Poziom 16  
    Jeśli to używany zbiornik to wątpię aby miał jakieś dokumenty, choć sadze ze musiał takie kiedyś mieć, choć nie koniecznie w Polsce. Co jeśli nie będę miał takich dokumentów dla tego zbiornika i będzie on zamontowany w piwnicy domu? Dodam ze aktualnie mam stary przerdzewiały cieknący zbiornik, dla którego kiedyś pewnie dokumenty nie były jeszcze wymagane....
  • #6 18049666
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Witaj.
    Co będzie jeżeli zamontujesz zbiornik bez kwitów ? Znowu - z formalnego punktu widzenia nic nie będzie. Nie będzie Cię ścigać prokuratura i nikt Cię nie wsadzi do więzienia. Ja chciałem Cię uczulić na występujące na znanym portalu aukcyjnym układy zasobnik + zestaw kolektorów słonecznych ( rurowych ? próżniowych ?) co do których producent pisze wprost, że to są układy bezciśnieniowe po stronie wody ogrzewanej. Z praktycznego punktu widzenia - możesz mieć zalaną piwnicę i zero szans na wypłatę z ubezpieczenia, bo urządzenie nieprzystosowane do warunków pracy, plus rozwiązywanie problemu po raz kolejny plus kilka dni bez wody. Do picia można kupić w sklepie, do mycia i spłukiwania toalety to już gorzej. Cholera, chyba namieszałem, a nie zamierzałem. Jeżeli możesz obejrzeć tą używkę przed zakupem, zrób to. Przede wszystkim tabliczkę znamionową. Raz jeszcze sorki, jeżeli namieszałem Ci w głowie. Wylazł ze mnie inspektor nadzoru, a od tylu już lat pracuję nad tym, by "złagodnieć" i bardziej trzymać się zdrowego rozsądku, niż litery przepisów. Na budowie bym musiał, w Twoim przypadku to zdrowy rozsądek przede wszystkim.
  • REKLAMA
  • #7 18050111
    ixs
    Poziom 16  
    Zbiornik już u mnie - jest to zbiornik 200l po demontażu, służył wcześniej jako zbiornik CWU z grzałka... Na obudowie (już jej w sumie nie ma bo zdemontowana) była tabliczka znamionowa - max ciśnienie pracy do 10bar - w zestawie dostałem Jeszcze zawór bezpieczeństwa - chyba 9bar, oraz zawór mieszający... W zbiorniku jest otwór po grzałce w dolnej części ok 15-cm od dna - gwint 2 cale - ale uszczelnienie - oring lub cos podobnego - nie na gwincie- jest jeszcze mały króciec do spuszczania wody ok 5cm od dna i rurka wyjściowa wody u samej góry1,2 lub 3/4 cala... Myślę ze największy otwór wykorzystam zakładając trójnik - wejście wyjście, u góry manometr + trójnik i zawór do nabijania powietrza, a u dołu zostanie zawór spustowy + może dołożę rurke do sprawdzania poziomu wody połączona z górnym wyjściem... Ogólnie zbiornik ładnie wygląda, blacha 2mm, w środku czyściutki, delikatna powierzchowna korozja tylko przy spawie ale myślę ze to nie problem. Moja opinie - myślę ze warto za 500zl - sadze ze lepiej mieć nierdzewny zbiornik niż ocynk, który i tak koroduje, a nie mam do końca przekonania czy ten cynk nie dostaje się do wody....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup zbiornika solarnego z nierdzewki jako zamiennika dla cieknącego zbiornika hydroforowego o pojemności 200l. W dyskusji podkreślono konieczność sprawdzenia ciśnienia znamionowego zbiornika, które powinno wynosić od 3 do 6 barów, a także zwrócono uwagę na formalne wymagania dotyczące dokumentacji UDT. Użytkownik nabył zbiornik, który wcześniej służył jako zbiornik CWU, z maksymalnym ciśnieniem pracy do 10 barów oraz zaworami bezpieczeństwa. Planuje dostosować zbiornik, dodając manometr, trójnik oraz zawór do nabijania powietrza. Wskazano na ryzyko związane z brakiem dokumentacji oraz potencjalne problemy z ubezpieczeniem w przypadku awarii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA