logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C - Nie odpala

pirx1988 01 Lip 2019 18:48 3111 4
REKLAMA
  • #1 18039361
    pirx1988
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam, od rana mam problem z odpaleniem samochodu. Sprawdzałem napięcie na akumulatorze. Pomiar wynosi 12.27 V. Czy może to być powód, że auto nie odpala.
    Auto jest na benzynę, miało niedawno wymienione świecę, pompę paliwową(oryginalna Opla). Czy podładowanie akumulatora może tu coś pomóc?
    Może powinienem coś dodatkowo sprawdzić, żeby się upewnić co jest przyczyną?
    Będę wdzięczny za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18039421
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 316
    Musisz podać więcej szczegółów o samochodzie - który rok produkcji i o problemie, rozumiem, że po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu kontrolki zaświecają się normalnie, od diagnostyki silnika i kontrolka samochodu z kluczykiem? Czy ta kontrolka samochodu z kluczykiem gaśnie sama po chwili, czy zaczyna mrugać? Po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu silnika, silnik kręci ale nie odpala? Wyłącz zapłon odczekam 30s, i przy ponownym włączeniu posłuchaj czy będzie słychać pompę paliwa która znajduje się w zbiorniku pod tylną kanapą - pracuje bardzo cicho ale powinna być słyszalna i po kilku sekundach sama się wyłącza.
    Ja również mam problem z odpalaniem w Corsie C 1,2 ale tylko w zimie przy temp < 0*C. Prawdopodo zawodzi jakiś przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #3 18039433
    pirx1988
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Kuba, jest to 2002 rocznik, Corsa C.

Tak, kontrolki świecą się normalnie, ale mam wrażenie, że nie gasną. Generalnie rozrusznik kręci, nagle przestaje i samochód jakby już prawię się zapalił ale jest takie jakby dławienie i nic się nie dzieje.

Stacyjka jest niedawno też wymieniona.

Tak jak mówisz: Kręci ale nie odpala.
  • REKLAMA
  • #4 18039642
    iommi23
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Na szybko - podociskaj licznik - w corsach lubi się zgubić styk w złączu, które jest za licznikiem (a najlepiej wyjąć i sprawdzić), a w liczniku jest immobiliser.
    Drugie - jakie jest napięcie na akumulatorze jak kręci? Mimo 12,27v może już nie mieć siły kręcić rozrusznikiem. 12,27 jest w którym momencie? Po nocnym postoju?
    No i trzecie - do sprawdzenia rozrusznik.

To tak na szybko. Warto by było zrobić też diagnostykę komputerową, choć pewnie problem jest elektryczny i nie będzie błędu (za wyjątkiem licznika, który może wskazac błąd)
  • #5 18039779
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 316
    W Corsach jest problem z dostawaniem się wody po deszczu do plastikowego tunelu na wiązkę przewodów od komory silnika - podszybia do kabiny. komora ta znajduje się w podszybiu po skrajnej stronie kierowcy, też mam z tym problem, że woda dostaje się do środka samochodu, ale nie miałem czasu się tym zająć.. Mi w zimie czasem pomagało uderzenie ręką w deskę rozdzielczą (wiem wiem mało profesjonalne) xD wtedy pompka paliwa od razu się odzywała, albo podładowanie akumulatora, wiec ewidętnie coś nie łączy albo przekaźnik, albo kostka elektryczna ;)
REKLAMA