logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wyświetlacz wielkogabarytowy - ochrona ekranu przed rozgrzewającym słońcem

K_7730 03 Lip 2019 06:41 459 7
REKLAMA
  • #1 18041780
    K_7730
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam pytanie - tworze obecnie wyświetlacz wielkogabarytowy - ok. 2,5x2m.
    Wyświetlacz będzie zrobiony z diod led, wystawiony na zewnątrz i narażony na promieniowanie słoneczne - przyjmijmy że cały czas będzie w słońcu. Do wytworzenia wyświetlacza użyłem trochę diod o dużej jasności świecenia by cyferki były widoczne w słońcu. Dla spotęgowania efektu kontrastu tło panelu na którym są diody będzie czarne. I tu zaczyna się problem.
    Czarne tło od słońca będzie się nagrzewać do tego diody też się grzeją niemiłosiernie. Dla odprowadzenia ciepła używam PCB z podkładem aluminiowym do tego płytki będą umieszczone na blasze aluminiowej (waga blachy - ok 12 kg). Ciepło jakoś będzie uciekać ale chcąc jeszcze zminimalizować efekt grzania się PCB od słońca musiałbym użyć jakiegoś ekranu termicznego by chronił PCB przed promieniami słonecznymi ale z drugiej strony by zbytnio nie tłumił światła od diod.
    Waga też jest istotna - konstrukcja jest duża - myślę o tworzywie w rodzaju plexi ale na pewno plexa nie będzie mi dawać takiej ochrony.
    Generalnie nie znam sie na tego typu tworzywach które by były odpowiednie - proszę o porady.
    Kolor diod - biały
  • REKLAMA
  • #2 18042285
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1318
    Jak zamkniesz to plexą/szybą,to dopiero będzie się grzało.
  • REKLAMA
  • #3 18042956
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 108
    Witam.
    Tak przyszło mi do głowy, że możesz zadbać o chłodzenie - blachę zastosuj miedzianą i kilka (naście) heatpipe z systemów solarnych a na końcu radiator z wentylatorami.
    Trochę drożej ale i pewniej.
  • REKLAMA
  • #4 18043008
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1318
    Tylko tak się zastanawiam,co to za diody, że to się tak hajcuje.
    Fabryczne telebimy mają diody na wierzchu, tło jest alu, czarne i jakoś to działa.
  • REKLAMA
  • #7 18048145
    K_7730
    Poziom 3  
    Świetnie - dzięki za pomoc
    Chyba rady które dotlej pory otrzymałem są oczywiste - przecież jasno określiłem o co mi chodzi
  • #8 18056720
    K_7730
    Poziom 3  
    Nie rozwiązałem
    Przedstawiłem problem jaki mnie interesuje i dostałem oczywiste odpowiedzi - nie wiem po co one w ogóle były pisane, chyba tylko po to by coś napisać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik tworzy wyświetlacz wielkogabarytowy z diod LED o wymiarach 2,5x2m, narażony na działanie promieni słonecznych. Problemem jest nagrzewanie się czarnego tła oraz diod, co może wpłynąć na ich wydajność. Użytkownik stosuje PCB z podkładem aluminiowym oraz blachę aluminiową, ale poszukuje dodatkowych rozwiązań, takich jak ekran termiczny, który nie tłumiłby światła. W odpowiedziach zasugerowano użycie miedzianej blachy z heatpipe oraz radiatorów z wentylatorami, a także zwrócono uwagę na diody LED, które są używane w fabrycznych telebimach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA