logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bravo 1.2 16V 182B2000, sterownik Bosch M1.5.5 - utrata mocy, co sprawdzić?

wtełek1 03 Lip 2019 22:32 483 5
REKLAMA
  • #1 18044287
    wtełek1
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Witam.
    Mam problem z brava o numerze silnika 182B2000 pracuje on na sterowniki boscha M1.5.5
    Problemy się zaczęły gdzieś niedawno zaczęło brakować mocy totalnie, stracił swoją żwawość przez chwile czuć ze miałby jechać a nagle tak jakby go ktoś ręka zatrzymał i obroty zanim się wkręci itd. Jest ewidentne coś nie tak, wiem jak wcześniej jeździł itd.
    Mam vaga KkL i mogę wrzucić parametry tylko potrzebuje wiedzieć jakie.
    Do tej pory wymieniłem: świece, przewody i cewkę pomogło bo obroty lepiej trzyma.
    Dalej CPW bo jakiś mechanik stwierdził ze jest zepsuty co było błędne bo na nowym pracuje tak samo.
    Pompa paliwa kompletna.
    Sonda lambda niby w mesie oscyluje pracowdlowo, błędów żadnych.
    Proszę o pomoc podmieniłam już nastawnik wolnych obrotów na inny i tez nic nie pomogło.
    Wymieniona uszczelka kolektora bo był pomysł ze lewe odzie
  • REKLAMA
  • #2 18045699
    waldek1106
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Może jednak zamiast vaga zastosować coś innego do diagnozy . Fiat to nie VW
  • REKLAMA
  • #3 18045722
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    Akurat tutaj kolego waldek1106 bardzo się mylisz. To bardzo dobry kabel do starszych fiatów. Pomimo nazwy :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18131851
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    To zrób chociaż odczyt błędów. Ja nie powiem ci co konkretnie sprawdzić, bo ja fanem jtd jestem ;) Benzyna to zupełnie inne parametry i moim zdaniem bardzo kombinowane to wszystko w zasilaniu benzyną jest.
  • #6 18131861
    wtełek1
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Odczyt błędów nie wskazuje nic.
    Odłączenie lambdy wywala od razu błąd. Zmieniłem na poprzednia i od razu po odpaleniu wywala błąd i tegratora oraz lambdy zwarcie z masa.
    Czujnik MAP(F) (w kolektorze odlotowym) pokazuje chyba 1.60-1.70V na wolnych obrotach jeśli dobrze kojarzę.
    Zastanawiam się czy to nie jest przykładowo problem z podawaniem benzyny. Wtryski mam zastępcze i je zmieniłem i korekty wtryskiwaczy nadal takie same itd. Bez zmian.
    Wiec jedyne chyba co zostaje to problem z albo niskim ciśnieniem paliwa albo coś z zaplonem.
    Świeczki nowe, przewody WN nowe, cewka nowa, czujnik położenia wału tez nowy wiec jedyne co zostaje od podawania iskry w odpowiednim momencie to komputer oraz koło przy którym jest CPW ale ono jest czyste i bez uszkodzeń.
REKLAMA