logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Brava 1.2 Bosch M 1.5.5 niestabilne wolne obroty

henryk.tk 12 Cze 2009 09:38 4549 10
REKLAMA
  • #1 6645600
    henryk.tk
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam !

Z nastaniem ciepłych dni, podczas oczekiwania na skrzyżowaniach, silnik ma niestabilne wolne obroty. Sporadycznie zgaśnie.
    Po czyszczeniu przepustnicy, przy w pełni naładowanym akumulatorze lub wyłączonych światłach objawy prawie ustępują.

Test examinerem w ASO, nie wykrywa błędów.

Mam pytanie do specjalistów z forum czy poprawne są napięcia zmierzone multimetrem na wtyczce elektrozaworu oparów paliwa po włączeniu silnika w stanie MAR.
    Styk '+30'=12.55v, styk do połączenia ze sterownikiem ( Bosch 0.261.204.578 ) 'B34'=5.25V na wtyczce. Elektrozawór - rezystancja 27 omów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6645697
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Ten nastawnik trzeba zaadaptować. Zobacz czy mosiężny cypek na ośce przepustnicy nie urwany.
  • REKLAMA
  • #3 6646159
    henryk.tk
    Poziom 10  
    Witam !

Nie jestem pewny, który to element lub nie zrozumiałem.
    Czy miałeś na myśli wkręty mocujące przepustnice do ośki,
    czy może śrubkę regulacji ustawienia przepustnicy.

Dziękuje za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #4 6646465
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Jak zdejmiesz nastawnik(serwomotor ) z przepustnicy to masz tam mosiężny element który lubi sie wyginać lub urywać.
  • REKLAMA
  • #5 6650500
    henryk.tk
    Poziom 10  
    W przyszłym tygodniu zlecę sprawdzenie w ASO

Pozdrawiam
  • #6 6662440
    henryk.tk
    Poziom 10  
    Sprawdzili mi w ASO nastawnik, jest czysty, bez uszkodzeń.
    Została oczyszczona przepustnica i czujnik podciśnienia.
    Testy examinerem nie wykazują żadnych błędów. Poza obrotami, wszystkie
    czujniki pokazują poprawne zakresy.
    Udało się w ASO ustawic stabilne obroty 800 obr/min. Krótka jazda próbna
    w okolicy ASO wypadła dobrze i przyjemnie.

Na tym skończyła się moja radośc. W drodze do domu przez miasto, wolne
    obroty stały się znów niestabilne.

Co z tym zrobic ?

Pozdrawiam
  • #7 6662496
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Siłownik ten jest potencjometrem dwuścieszkowym , zobacz napięcie przy zwolnionym pedale przyśpieszenia oraz podczas dodawania gazu (maksymalne otwarcie kątowe). Jakie jest ciśnienie w kolektorze?
  • #8 6663057
    henryk.tk
    Poziom 10  
    Jutro znów pojadę do ASO, zapiszę podciśnienia. Ale czy examiner podaje
    napięcia o których mówisz to nie wiem, jak będzie możliwośc to zapiszę.
    Ja sam takich pomiarów nie dokonam, bo nie wiem jak to zrobic, mogę jedynie rozpiąc wtyczkę i zmierzyc w stanie MAR.
  • #9 6663094
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Była kiedyś aktualizacja oprogramowania centralki wtrysku na tę okoliczność. Spytaj w ASO, czy pamiętają o tym.
  • #10 6692412
    henryk.tk
    Poziom 10  
    Witam !
    Byłem ponownie w ASO, bez powodzenia, jedynie z zaleceniem ponownego
    założenia oryginalnych przewodów wysokiego napięcia ( od roku miałem
    NGK ) i sprawdzenia w ciemności czy niema przebic. Założyłem przewody Fiat, niema żadnych przebic. Z własnej inicjatywy przekręciłem o pół obrotu
    śrubkę regulacji przepustnicy ( na zmniejszenie przepływu ) ponieważ podczas testów podejrzałem, że zawór par paliwa ma otwarcie 1.2 %.

Nie wypada mi z za pleców testującego oglądac co on robi, a z boku przy świetle dziennym niewiele widac, dlatego nie mogę powiedziec czy przekazywane sugestie były uwzględniane. Dawniej tester obsługiwał specjalista, teraz biorą się za obsługę przypadkowe osoby.

Zachowanie samochodu podczas jazdy w sobotę i niedziele nie jest miarodajne. Dziś wyjazd z garażu ( poprawne obroty, schodzące z 2000 ), jazda w mieście z postojami na światłach w małych korkach, obroty podczas postojów były stabilne.

Dodatkowo sprawdziłem mam pewne osłabienie czujnika GMP: rezystancja w temp ok . 20'C - 916 omów, przy pełnym nagrzaniu silnika - 1092 omy ( Bosch - 857 omów ).

Jeśli będzie żle to poinformuje i poproszę o radę.

Pozdrawiam i dziękuje wspierającym mnie kolegom: momik12, miniu1,
    michu10.
  • #11 6721492
    henryk.tk
    Poziom 10  
    Witam !

Mam nadzieje, że już jest i będzie dobrze. Podczas jazdy w ciągu ostatnich 7 dni, silnik pracował poprawnie ( 30 km w korkach i objazdach w Warszawie, 350 km trasa z korkami, 2 dni jazdy w upały ).
    Co pomogło ?. Jako przeważające na pierwszym miejscu postawiłbym regulacje ( ruszenie ) przepustnicy i zejście np ze słabego kontaktu w punkcie krańcowym potencjometru nastawnika wolnych obrotów.

Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie się moim problemem.
    Proponuje zamknięcie tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Fiat Brava 1.2 16V z 2001 roku wyposażonym w sterownik Bosch M 1.5.5, objawiający się niestabilnymi wolnymi obrotami, szarpaniem i gaśnięciem silnika podczas jazdy. Dodatkowo występują problemy z elektryką, w tym zanik wspomagania kierownicy i nieregularne działanie obrotomierza. Komputer diagnostyczny wskazuje jedynie błąd katalizatora. Podjęto próbę regeneracji centralki hybrydowej oraz czyszczenia przepustnicy, co przyniosło tymczasową poprawę. Sprawdzono napięcie na wtyczce elektrozaworu oparów paliwa oraz nastawnik przepustnicy (serwomotor) pod kątem uszkodzeń mechanicznych. W ASO wykonano testy diagnostyczne Examinerem, które nie wykazały błędów poza obrotami. Zasugerowano sprawdzenie mosiężnego "cypka" na ośce przepustnicy i adaptację nastawnika. Wymieniono przewody wysokiego napięcia na oryginalne Fiatowskie. Ostatecznie, problem wydaje się być rozwiązany po delikatnej regulacji (ruszeniu) śrubki regulacji przepustnicy, co mogło poprawić kontakt na potencjometrze nastawnika wolnych obrotów. Wspomniano także o możliwej aktualizacji oprogramowania sterownika silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA