logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.6XEL - skaczące obroty po nagrzaniu, problem z benzyną i gazem

pawel23456 04 Kwi 2007 09:59 6536 25
REKLAMA
  • #1 3750687
    pawel23456
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.posiadam astre 1.6XEL czyli 16 zaworowa i mam z nia nielada problem. mianowicie kiedy sie nagrzeje obroty na benzynie skakaja od2do3 tys. na gazie jest podobnie albo gasnie. jesli ktos wie co sie dzieje to byłbym wdzieczny za rade
  • REKLAMA
  • #2 3750961
    jacekzamki
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    pawel23456 napisał:
    Witam.posiadam astre 1.6XEL czyli 16 zaworowa i mam z nia nielada problem. mianowicie kiedy sie nagrzeje obroty na benzynie skakaja od2do3 tys. na gazie jest podobnie albo gasnie. jesli ktos wie co sie dzieje to byłbym wdzieczny za rade

sprawdź silniczek krokowy i sondę lambda
  • REKLAMA
  • #3 3750970
    pawel23456
    Poziom 11  
    a mozesz mi powiedziec jak samemu sprawdzic sonde Lambda
  • #4 3751023
    jacekzamki
    Poziom 16  
    pawel23456 napisał:
    a mozesz mi powiedziec jak samemu sprawdzic sonde Lambda

odłaczyć sondę, odpalić silnik, wziąć w łapkę miernik i sprawdzić napięcie na wyjsciu. Nie mam pojecia jaki zakres napiec ma sonda akurat w tym samochodzie wiec tutaj Ci nie pomogę. Sprawdz najpierw czy w ogole napięcie jest.

To moim zdaniem podstawowe sprawy na początek. Stawialbym jednak na krokowca

edit:
    dwa posty nizej jest conieco na temat sondy w oplu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic726036.html
  • #5 3751049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3751063
    jacekzamki
    Poziom 16  
    elektrit napisał:
    ale bzdurzycie z tym silniczkami, az się płakać chce

mozesz rozwinac swoją genialną wypowiedż?

przede wszystkim krokowiec odpowiada za wolne obroty

gdybys nie wierzył:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_krokowy

" w samochodach – odpowiada za obroty na biegu jałowym i ssanie przy uruchomieniu silnika i zaraz po. "

(trochę teorii)
  • REKLAMA
  • #7 3751071
    pawel23456
    Poziom 11  
    komputer pokazuje mi ze cos jest z czujnikiem temperatry niewiem czy moze miec to jakis wpływ???
  • REKLAMA
  • #8 3751084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3751095
    jacekzamki
    Poziom 16  
    elektrit napisał:
    jacekzamki, a on sobie żyje tak swoim życiem, czy jest sterowany przez coś?
    Pewnie nie wiesz.
    Dalej-szybka stabilizacja biegu jałowego w tym modelu jest realizowana poprzez dynanmiczną regulację kąta wyprzedzenia zapłonu.
    Za wolne obroty odpoiwada tam wiele czynników.
    Czujnik temp. biegu jałowego ma znaczny wpływ na bieg jałowy.

oczywiscie ,masz rację. Ale zauważ, że napisałem:

" To moim zdaniem podstawowe sprawy na początek "

co oznacza ze nie tweirdzę ze to na 100% krokowiec, twierdzę że NA POCZATEK WARTO TO SPRAWDZIC.

a kolega od astry dopiero teraz byl uprzejmy napisac cos o czujniku. Sam zatem udzielil sobie odpowiedzi
  • #10 3751117
    pawel23456
    Poziom 11  
    no tak bo poszłem grzebac do autka i podczas pracy zapaliła mi sie kontrolka od kodów.no i taki wykryłem.tylko teraz musze znalesc ten czujnik obejzałem cały silnik i jakos nie moge sie go dopatrzec.
    czyli waczym zdaniem nalezy wymienic ten czujnik od tem. cieczy???
  • #11 3751143
    jacekzamki
    Poziom 16  
    pawel23456 napisał:
    no tak bo poszłem grzebac do autka i podczas pracy zapaliła mi sie kontrolka od kodów.no i taki wykryłem.tylko teraz musze znalesc ten czujnik obejzałem cały silnik i jakos nie moge sie go dopatrzec.
    czyli waczym zdaniem nalezy wymienic ten czujnik od tem. cieczy???

z tego wynika ze na pierwszy ogien idzie wlasnie on. Znajdz jakąś serwisowke do tego auta, ew. poszukaj na stronach interenetowych, pewnie gdzies znajdziesz instrukcje gdzie jest w tym modelu. Sprawdz przewody, ew napiecia zanim wywalisz kase na zakup nowego.
  • #12 3751149
    pawel23456
    Poziom 11  
    przewody gdyby miały przebicie to by mnie lekko posmyrały a pozatym nie sadze zeby od przewodów miał takie wachania nia jałowym
  • #13 3751150
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2104
    czujnik temperatury jest w obudowie termostatu
  • #14 3751156
    jacekzamki
    Poziom 16  
    przewody OD CZUJNIKA !

rany boskie...
  • #15 3751292
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3751450
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    A jakoś nikt gazu się nie czepił ani lewego powietrza. Może bloki na maksa poprzestawiane. Poza tym jacekzamki odłączając sondę od sterownika silnika jak myślisz jak powinno wyglądać napięcie na sondzie np 1V ? będzie oscylować czy stać w miejscu ? zakładając że silnik nie jest uszkodzony mechanicznie np. nie ssie lewego powietrza
  • #17 3751466
    jacekzamki
    Poziom 16  
    piotrdan napisał:
    A jakoś nikt gazu się nie czepił ani lewego powietrza. Może bloki na maksa poprzestawiane. Poza tym jacekzamki odłączając sondę od sterownika silnika jak myślisz jak powinno wyglądać napięcie na sondzie np 1V ? będzie oscylować czy stać w miejscu ? zakładając że silnik nie jest uszkodzony mechanicznie np. nie ssie lewego powietrza

odlaczajac sonde od sterownika sprawna sonda nadal pokazuje napięcia - oczywiscie ich wartosc powinna sie zmieniac. Na razie w ogole ustalmy czy ta sonda cokowliek pokazuje
  • #18 3751563
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    jacekzamki napisał:

odlaczajac sonde od sterownika sprawna sonda nadal pokazuje napięcia - oczywiscie ich wartosc powinna sie zmieniac. Na razie w ogole ustalmy czy ta sonda cokowliek pokazuje

Tak - tak powinno sie dziać gdyby silnik był idealny i mieszanka była by w 100% stechiometryczna, wtedy sonda może by oscylowała . Lecz po odłączeniu sondy mieszanka się lekko zmieni na bogatą lub ubogą (silnik będzie odczytywać dane z zapisanej mapy w sterowniku) i napięcie będzie niskie lub wysokie. Więc dochodzimy do wniosku że nie odłącza się sondy tylko mierzy na podłączonej do sterownika. Sonda pracuje w pętli zamkniętej i to ona decyduje kiedy sterownik ma zmienić mieszankę a nie sterownik.
    Jak napisałeś Elektritowi (Trochę Teorii)
  • #19 3751794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3752159
    fly07
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    pawel23456 napisał:

Jaką masz instalację gazową?
  • #21 3753289
    pawel23456
    Poziom 11  
    instalacjie mam zwykła nie sekwencyjna. własnie wróciłem z łodzi i powiem ze na zimnym silniku jest ok dopiero jak sie zagzeje i jadac na benzynie na w momecie gdy jest bieg jałowy obroty skakaja od 1.5 do 3 tysi po drodze znowu pokazał mi sie bład. dodam ze wskazówka od temp sie podnosi doszła do 100 i wentylator sie nie zalączył. czemu tak trudno dostac sie do tego czujnika gdzie on w takim razie sie znajduje?
  • #22 3753599
    fly07
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Zakręć butlę i spróbuj jazdy na benzynie. Jak bedzie dodrze to dopiero możesz zająć sie gazem.
  • #23 3753626
    pawel23456
    Poziom 11  
    własnie na jak przełonze na benzyne to tak faluje a na gazie to odrazu gasnie na jałowym no chyba ze silnik jest jeszcze zimny to chodzi na gazie na biegu jałowym
  • #24 3753680
    flis
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    A przypadkiem nie miałeś wystrzału w kolektor ssący?Zwróć uwage czy wszystkie przewody ciśnieniowe i podcisnieniowe sa oki przy kolektorze ssącym.Miałem podobny problem okazało się ze wybuch gazu'przeczyscił kolektor'.
  • #25 3753687
    pawel23456
    Poziom 11  
    sprawdzałem te przewody jeden nawet wymieniłem bo był pekniety ale niestety to nic nie pomoglo
  • #26 3754088
    pawel23456
    Poziom 11  
    Mam jeszcze takie pytanie czy w momecie gdzy odłoncze czujnik temp. powinny nastapic jakies zmiany. pytam ponieaz tak zrobiłem znalazłem dwa czujniki jeden do którego dochodzi jeden kabelek i gdzy go odłączyłem to wskazówka od temp. nie pokzywała. oraz drógi z dwoma przewodami w momecie gdy go odłączyłem nic sie nie działo silnik nadal falował. Domyslam sie ze tenczujnik z dwoma przewodami podaje sygnal do koputera i to on moze byc uszkodzony.???przy tempokoło 40 st C wskaznie jest 1.4k ohm

Mam jeszcze jedno pytanie jaka jest praktyczna róznica pomiedzy kodem Czujnik temperatury cieczy chłodzącej - zbyt niskie napięcie a
    Czujnik temperatury cieczy chłodzącej - zbyt wysokie napięcie??

Dodano po 3 [godziny] 45 [minuty]:

witam wymontowałem czujnik temp. i gdy badałem go miernikiem zauwazyłem ze gdy temp spada to opur maleje teraz tylko problem jakie powinno byc wskazanie??
    sonde lambda tez badałem i wskazanie było 1.9v

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Opla Astry 1.6 XEL 16V zgłasza problem z niestabilnymi obrotami silnika po nagrzaniu, zarówno na benzynie (obroty skaczą od 1,5 do 3 tys.), jak i na gazie (silnik gaśnie na biegu jałowym). Dyskusja koncentruje się na diagnostyce i możliwych przyczynach problemu. Sugerowane jest sprawdzenie silniczka krokowego, który odpowiada za regulację obrotów biegu jałowego, oraz sondy lambda, która w tym modelu jest rezystancyjna i wymaga pomiaru zmian rezystancji, a nie napięcia. Wskazano również na czujnik temperatury cieczy chłodzącej, umieszczony w obudowie termostatu, który ma istotny wpływ na pracę biegu jałowego i może generować błędy w komputerze sterującym silnikiem. Właściciel zauważył, że wentylator chłodnicy się nie załącza, a wskazówka temperatury dochodzi do 100°C. Poruszono temat instalacji gazowej – jest to instalacja nie sekwencyjna, a problem z gaśnięciem na gazie może być związany z ustawieniami lub uszkodzeniami układu podciśnieniowego, choć wymiana pękniętych przewodów nie przyniosła poprawy. Zalecane jest najpierw wyeliminowanie problemów na benzynie, a następnie na gazie. Pomiar i diagnostyka czujnika temperatury oraz sondy lambda są kluczowe, przy czym czujnik z dwoma przewodami podaje sygnał do ECU i może być uszkodzony. Różnice w kodach błędów dotyczą zbyt niskiego lub zbyt wysokiego napięcia czujnika temperatury. Wskazano także na konieczność posiadania serwisówki lub instrukcji, aby zlokalizować czujnik temperatury i prawidłowo go sprawdzić.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA