logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana ścieżki dźwiękowej w filmie problem z synchronizacją

modrih 12 Lip 2019 00:31 1947 5
REKLAMA
  • #1 18056674
    modrih
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Dzień dobry.

Posiadam film 4 godzinny. Oraz dwie ścieżki dźwiękowe, jedną oryginalną (zgrywaną za pierwszym razem - która jest przesterowana), a drugą poprawną bez przesterowania zgraną za drugim razem, jednak z gorszym obrazem.

Niestety nie mogę zsynchronizować ścieżki dźwiękowej (tej drugiej) z filmem. Rozjeżdża mi się. Problemem jest to że nawet jeżeli ustawię ten sam początek dla obu ścieżek to po kilku minutach gubi synchronizację. Zmiana tempa nic nie daje dlatego że wynikało by iż dźwięk lekko przyśpiesza, potem zwalnia i znowu przyśpiesza (nie można tego załatwić liniowością).

Nagrania doprowadziłem do tego samego formatu, próbkowania, i nawet bitrate.

Próbowałem aplikacji typu: Syncaila, PluarEyes 4, czy Merge w Adobe Premiere.

Generalnie sprawa jest łatwa bo widać przebiegi audio jednej i drugiej ścieżki i trzeba tak rozciągać go i ściskać by dopasować idealnie w te same przebiegi , niestety nie widzę żadnego programu poza Adobe After Effects bym mógł odpowiednio spowalniać i przyśpieszać dźwięk w zakresach, bądź sposobu cięcia po 5 minut filmu i dopasowywania ścieżki (przy zdecydowanie ponad 4 godzinnym filmie będzie to sporo roboty) dlatego może ktoś ma jakiś inny pomysł?

Po prostu nawet jeżeli ścieżka od punktu A (jednolitego dla obu ścieżek) do punktu Z będzie o tej samej długości co do milisekundy to i tak przebiegi nie zgadzają się po środku filmu, nawet jeżeli początek i koniec się zgadza. Liniowość jest bardzo zaburzona.
  • REKLAMA
  • #2 18056806
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7878
    modrih napisał:
    Nagrania doprowadziłem do tego samego formatu, próbkowania, i nawet bitrate.

Jakiekolwiek manipulacje na materiale AV najlepiej przeprowadzać na czystym materiale bez żadnej kompresji i kodeków.
    Jako materiał podejrzewam "amatorski", zapewne nie ma SMPTE ?
    Poczytaj: https://multimed.org/student/trs/trs05a_synchronizacja.pdf
    Może coś pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 18056985
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 18062138
    modrih
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Materiał amatorski z VHS.

Sony Vegas Pro pomimo że ścieżka dźwiękowa trwa tyle samo czasu i raz szybciej raz wolniej jest (niezauważalnie dla człowieka - zauważalnie dla 4 godzin nagrania)?
  • REKLAMA
  • #5 18062207
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA