logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wieży sony do tv - Czym to połączyć?

Niero88 13 Lip 2019 13:22 1491 7
REKLAMA
  • #1 18058603
    Niero88
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Zmieniłem telewizor i nie mam zielonego pojęcia jak teraz podłączyć wieżę z TV.
    Telewizor UE50RU7102
    ZŁĄCZA
    Ilość złącz HDMI 3
    Ilość złącz USB 2
    Złącze EURO Nie
    Wejście RF Tak
    Wejście komponentowe Tak
    Wejście PC VGA Nie
    Złącze RS-232C Nie
    Gniazdo CI Tak
    Ethernet (LAN) Tak
    DisplayPort Nie
    Cyfrowe wyjście optyczne Tak
    AV Nie
    Czytnik kart pamięci Nie

Wieża SONY MHC-NX1.

W starym telewizorze podłączenie było poprzez wyjście słuchawkowe telewizora, a w wieży przez wejście lewego i prawego kanału. W nowym telewizorze nie ma wyjścia na słuchawki. Nie mam pojęcia co zrobić, co trzeba dokupić? W wieży nie ma wejścia AUX.

Proszę o pomoc,
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Podłączenie wieży sony do tv - Czym to połączyć? 20190713_131232.jpg (817.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie wieży sony do tv - Czym to połączyć? 20190713_131140.jpg (1.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18058678
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    witam
    Jeżeli chcesz słuchać z tv przez wieże to tylko przez wy. optyczne nie ma innej możliwości .
    Chyba ze używasz tunera sat to wtedy można puścić sygnał prosto z tunera na wieże ale gdy tuner ma wy. analogowe.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18058684
    Niero88
    Poziom 2  
    Co w takim razie muszę kupić żeby przez te wejście puścić?
  • REKLAMA
  • #5 18059763
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Niero88 napisał:
    ... W wierzy nie ma wejścia aux.
    ...

Zastosuj konwerter, który Ci wskazano i wykorzystaj w wieży wejście sygnału audio, opisane na tylnym panelu jako MD. Możesz też skorzystać z wejścia Video, bo obydwa są wejściami sygnału audio, które pasują do konwertera.

Cytat:

W wierzy nie ma wejscia aux ??? jaki to model????

Sony MHC-NX1
  • REKLAMA
  • #6 18060037
    Frredd
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    W tym wypadku można też wykorzystać takie urządzenie: HDA-51A
    Łączy ono cyfrowe wyjście optyczne telewizora z analogowymi wejściami sygnałów na głośniki systemu dźwięku przestrzennego 5.1 wieży Sony MHC-NX1.

Tu opis parametrów tego konwertera: https://www.c4i.com.pl/index.php?option=com_v...rt_product_id=3435&virtuemart_category_id=518
    Można go kupić w Polsce (za ok. 300 zł) lub w Chinach (za ok. 100 zł).
  • #7 18060062
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Frredd napisał:
    W tym wypadku można też wykorzystać takie urządzenie: HDA-51A
    Łączy ono cyfrowe wyjście optyczne telewizora z analogowymi wejściami sygnałów na głośniki systemu dźwięku przestrzennego 5.1 wieży Sony MHC-NX1.
    ...

No dobrze, ale wieża Autora ma tylko wejścia lewego i prawego przedniego kanału.
    Ten konwerter będzie wykorzystany w 1/3 swoich możliwości za nieporównywalnie większą cenę.
  • #8 18060120
    Frredd
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Faktycznie... nie przyjrzałem się dokładnie zdjęciu... Ten konwerter trochę nadmiarowy by był... Dziękuję za wyłapanie mojego błędu... Czyli moja podpowiedź odpada :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie wieży SONY MHC-NX1 do nowego telewizora UE50RU7102, który nie ma wyjścia słuchawkowego. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie konwertera audio, który przekształci cyfrowe wyjście optyczne telewizora na analogowe sygnały RCA, co umożliwi podłączenie do wieży. Wskazano kilka modeli konwerterów, takich jak HDA-51A oraz inne dostępne w sklepach internetowych. Użytkownik został również poinformowany, że wieża nie ma wejścia AUX, co ogranicza możliwości podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA