logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migomat Esab LKA180 - upalanie drutu przy podajniku po czyszczeniu rolki

stefansson 14 Lip 2019 00:59 2802 4
REKLAMA
  • #1 18059637
    stefansson
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Witam serdecznie forumowiczów. Niedawno dostałem od znajomego stary Migomat Esab LKA180 nie całkiem działający. Drut bez problemu przechodzi przez dyszę na wszystkich prędkościach bez dotykania do spawanego materiału ale w momencie kiedy chcesz spawać to go upala przy rolce podajnika. Rolka była zabrudzona z nalotem rdzy po wyczyszczeniu jej przestało upalać drut przy rolce i migomat normalnie zaczął działać. Moje pytanie jest takie: Czy brud był przyczyną tego problemu? Czy to tylko jakiś zbieg okoliczności za jakiś czas problem powróci?
  • REKLAMA
  • #2 18059644
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Zbieg okoliczności na 100% - brudna rolka słabiej przewodzi, czysta lepiej - także ten tego :D Powinno być na odwrót.

Pytanie skąd na rolce wzięła się masa? Tam szukaj problemu.
  • REKLAMA
  • #3 18061355
    stefansson
    Poziom 10  
    Przepatrzyłem dzisiaj ,,sprzeta,, miernikiem i nie ma zwarcia z masa. Zrobiłem parę testów spawalniczych na zakresach od 1 do 7 bo tyle ma spawarka i od 1 do 4 ciężko nazwać to spawaniem od 4 do 7 bardzo pięknie chodzi. W sumie to miałem stary drut który był w tej spawarce, grubość drutu 0,8. Możliwe że zakres od 1 do 4 jest bardziej do drutu 0,6. W spawarce jest studzenie grawitacyjne, nie ma żadnego wentylatora co mnie trochę dziwi Zastanawiam się czy jest sens dołożyć jakiś wentylator żeby było lepsze studzenie.
  • REKLAMA
  • #4 18061773
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Wentylator nie zaszkodzi, jak już zakładasz to nie włóż jakiegoś słabego badziewia tylko trochę wydajniejszy.

Spawanie 1-4 nie idzie bo pewnie mała moc do cienkich materiałów - trzeba zmniejszyć posuw drutu też, żeby jako-tako spawało.
  • #5 18062229
    stefansson
    Poziom 10  
    No faktycznie zakres 1-3 przewidziane jest do spawania drutem bez osłony gazowej cienkich blach... Znalazłem instrukcję obsługi na stronie Esaba miałem nadzieję że będzie podany zakres prądu w ,,A,, między 1 a 7 ale niestety nie mam jest tylko tabelka Jakie grubości blach jaki posuw drutu...
REKLAMA