logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 4 1.9TDI 90KM ALH - Brak mocy

Browarek 1.9 14 Lip 2019 17:00 4476 5
REKLAMA
  • #1 18060594
    Browarek 1.9
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z vw golf 4 1.9 tdi 90km 66kw ALH. Od dłuższego czasu mam problem z mocą, opiszę od początku jak to przebiegało. Zaczęło się tak że samochód zaczoł coraz słabiej przyspieszać na niskich obrotach, coraz słabiej i słabiej aż doszło do momentu że gdy jechałem około 120 km/h odciol się tzn. Turbo jak by przestało działać i było odczuwalne jak by przychamowanie i nie jechał więcej niż 110. Po wyłączeniu i włączeniu silnika turbo znowu działało wówczas musiałem trzymać samochód stale na obrotach bo gdy popuszczalem poniżej 2000 znowu się turbo odcinalo. Po sprawdzeniu komputerem pokazało błąd na zaworze podcisnienia n75, zawór wymieniony problem nie znikł, egr wyczyszczony i nadal nic, węże podcisnia wymienione i nadal nic. Ciśnienie sprawdzone przepływomierzem i mieści się w normie ciśnienie jest dobre lecz szybko ucieka. Ostatnio turbina już wgl. Nie działa nie słychać jej auto ma muła a ja przygotowuje się do wymiany turbiny bo chyba tylko to mi pozostało. Ma ktoś jakieś sugestie bądź był by w stanie mi pomóc? Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 18060966
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5046
    Wymieniłeś N75 i co - błąd już nie powraca?
    Jak powraca to przyczyna najprawdopodobniej w instalacji auta, przerwany przewód.
    Tam wystarczy 15min by wykluczyć turbine.
    Zapnij wakuometr w przewod wychodzący z N75 do turbiny i patrz co pokazuje.
    Sprawdź gruszkę bo może jest dziurawa.
    Jakie są teraz błędy?
  • REKLAMA
  • #3 18060984
    Browarek 1.9
    Poziom 2  
    Vacmetrem sprawdzałem to ciśnienie jest w normie ale dość szybko schodzi, nie wiem czy błąd nadal jest na sterowniki będę to sprawdzał jak się uda to jutro. Przed chwilą odpiolem wtyczkę z przeplywomierza powietrza to samochód zaczol przyspieszać znacznie lepiej na niskich obrotach ale tylko do 80km/h na wysokich już koniec, ale po odpieciu przeplywomierza powietrza tak jest ze na wysokich obrotach auto już nie idzie. Więc czy wina może leżeć w takim wypadku po stronie turbiny?
  • REKLAMA
  • #4 18061061
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 742
    Kierownice w turbinie czasem nie zapieczone?
  • REKLAMA
  • #5 18061066
    Rufiner
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Przewody podciśnienia wymieniałeś? Może gdzieś jest pęknięty i wtedy łapie lagi.
  • #6 18061485
    Browarek 1.9
    Poziom 2  
    Kierownice nie wiem, przewody podcisnienia wymienione. Wczoraj odpiolem wtyczkę z przeplywomierza powietrza i auto odzyskał moc lecz na niskich obrotach, więc czy za przyczynę awarii można by przyjąć że jest to przeplywomierz?
REKLAMA