logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Maksymalny przekrój przewodu pod zaciski licznika 3 -Fazowego

igorrr 17 Lip 2019 17:20 10332 5
REKLAMA
  • #1 18066016
    igorrr
    Poziom 15  
    Ocena: 136
    Witam.
    Czy pod wszystkie standardowe liczniki 3-fazowe podejdzie kabel YKY 3x25mm²?
    Pytam, bo nigdy takich przekrojów nie stosowałem.
    Instalacja TN-C, zabezpieczenie główne w szafce licznikowej 63A, pomiar bezpośredni, początkowo był plan położyć pomiędzy szafką licznikową w granicy posesji, a RG przekrój 16mm², ale obiekt się rozwija i niewykluczone, że dojdzie zwiększenie mocy.
    Zrodził się plan położenia "grubszego " kabla, tylko czy 25mm² podejdzie mi pod zaciski licznika? Licznik to Norax 3 ( nie znalazłem w internecie rozmiaru zacisków przy liczniku).

Kabla będzie ok 5 metrów, tak więc koszt żaden. Czy lepiej nie cudować bo będzie to ciężko upchać? Ktoś ma praktyczne doświadczenia w tym temacie?
  • REKLAMA
  • #2 18066031
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Norax 3 czy Corax 3 ?
    O, znalazłem uwagę producenta: Nazwa licznika CORAX 3' jest nazwą alternatywną dla nazwy NORAX 3. Oznacza to, że wykonania obu liczników są identyczne.
    Wyślij maila do producenta z zapytaniem.
  • REKLAMA
  • #3 18066034
    igorrr
    Poziom 15  
    Norax 3. Apator.
  • REKLAMA
  • #4 18067093
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 427
    Z tego co kojarzę to właśnie max 25mm2 jest, w niektórych 16, ale jednak sugerowane jest przejście na linkę ;) Swoją drogą jaki ZE, jakie ma warunki techniczne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18067816
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    igorrr napisał:
    Witam.
    Czy pod wszystkie standardowe liczniki 3-fazowe podejdzie kabel YKY 3x25mm²?
    Pytam, bo nigdy takich przekrojów nie stosowałem.
    Instalacja TN-C, zabezpieczenie główne w szafce licznikowej 63A, pomiar bezpośredni, początkowo był plan położyć pomiędzy szafką licznikową w granicy posesji, a RG przekrój 16mm², ale obiekt się rozwija i niewykluczone, że dojdzie zwiększenie mocy.
    Zrodził się plan położenia "grubszego " kabla, tylko czy 25mm² podejdzie mi pod zaciski licznika? Licznik to Norax 3 ( nie znalazłem w internecie rozmiaru zacisków przy liczniku).

Kabla będzie ok 5 metrów, tak więc koszt żaden. Czy lepiej nie cudować bo będzie to ciężko upchać? Ktoś ma praktyczne doświadczenia w tym temacie?

Jeżeli w szafce znajduje się zabezpieczenie główne (zapewne rozłącznik bezpiecznikowy) to przewód stały 25mm2 dojdzie tylko do jego zacisków klatkowych które standardowo pozwalają na podłączenie do 35mm2. A od rozłącznika do licznika daj przewody giętkie 10mm2 co jest wystarczające do 63A. Rozpoznaj również w swoim oddziale ZE jakie stawki obowiązują za zwiększenie mocy bo spotkałem się z sytuacjami, że nie były to te same kwoty regulowane, które obowiązują przy pierwszym przyłączeniu.
  • #6 18072618
    igorrr
    Poziom 15  
    Jednak położony zostanie YKY 16mm2.
REKLAMA