logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie grzejnikami elektrycznymi w 55m2 - czy to efektywne?

Layla98 26 Lip 2019 20:53 1218 15
  • #1 18082201
    Layla98
    Poziom 5  
    Witam!
    Przeprowadzam się do mieszkania, (kamienicy w ktorej nie ma gazu) w którym nie ma ogrzewania- był wczesniej piec kaflowy, ale go rozebrali. Zastanawiam się jakie bedzie optymalne rozwiazanie, by rachunki nie były wysokości Mount Everestu, no i przede wszystkim aby instalacja owego ogrzewania tez nie wyniosła mnie zbyt drogo.
    Rozważam ogrzewanie grzejnikami elektrycznymi- takimi konwektorowymi.
    Jednak przyznam, ze jestem na tyle zielona w tych tematach, ze nie wiem czy taki rodzaj ogrzewania wystarczy aby ogrzać mieszkanie. I czy rachunki nie beda kosmiczne? Mieszkanie ok 55m2, wysokość ścian jak w bloku, co do izolacji budynku- nie mam żadnych danych. Prosze o polecenie jakiegos sposobu ogrzewania jesli moj pomysł jest kosztowny...
  • #2 18082228
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    Chyba jeden z najbardziej kosztownych i w najbliższym czasie można spodziewać się znaczących podwyżek. Zainteresował bym się piecami akumulacyjnymi z dwiema taryfami, i/lub klimatyzacją z funkcją grzania.
  • #3 18082257
    Layla98
    Poziom 5  
    freebsd napisał:
    Chyba jeden z najbardziej kosztownych i w najbliższym czasie można spodziewać się znaczących podwyżek. Zainteresował bym się piecami akumulacyjnymi z dwiema taryfami, i/lub klimatyzacją z funkcją grzania.

Hmm, okej, dzięki za rady. A co bedzie tańsze jesli chodzi o koszty zakupu i założenia? Klima czy piec? I jak to wyglada? W każdym pomieszczeniu po 1 takie urządzenie? 2?
  • #4 18082289
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18082298
    Layla98
    Poziom 5  
    atari_robbo napisał:
    Layla98 napisał:
    freebsd napisał:

Hmm, okej, dzięki za rady. A co bedzie tańsze jesli chodzi o koszty zakupu i założenia? Klima czy piec? I jak to wyglada? W każdym pomieszczeniu po 1 takie urządzenie? 2?

Klimatyzator to kilka tysięcy a grzejnik elektryczny to kilkadziesiąt złotych. Generalnie spodziewaj się bardzo wysokich rachunków za ogrzewanie.

Okej, dzięki. Rachunków rzędu...? Miesięcznie? Wiem ze to zalezy ile bede grzać, ale załóżmy przeciętne dane
  • #6 18082300
    freebsd
    Poziom 42  
    Grzejnik elektryczny może mieć jeszcze postać, o które wspomniałam: piec akumulacyjny i dwie taryfy (nocna, tańsza i dzienna droższa). Taki piec kosztuje podobnie jak klimatyzacja małej mocy.
  • #7 18082976
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18083034
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 366
    Piece akumulacyjne
    Link
  • #9 18083115
    freebsd
    Poziom 42  
    Layla98 napisał:
    by rachunki nie były wysokości Mount Everestu
    I tu wracam do klimatyzacji z funkcją grzania, ponieważ by dostarczyć do mieszkania daną jednostkę ciepła to pompa ciepła potrzebuje mniej energii elektrycznej, niż grzejnik elektryczny. Dodatkowo latem potrafi uprzyjemnić upalny dzień :-) Jak masz rozwiązane grzanie wody do mycia?

Tu zwrócę się do wszystkich piszących. Ciekawe, czy połączenie pieca akumulacyjnego i klimatyzacji z funkcją grzania miało by uzasadnienie. Jeden piec akumulacyjny i jedna klimatyzacja 3,5 kW?
  • #10 18083118
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18083146
    freebsd
    Poziom 42  
    @atari_robbo Ja się nie upieram, tylko przedstawiam możliwości :-) Dobrze, że napisałeś o konieczności przeprowadzenie "rur" od klimatyzacji i związanych z tym utrudnień, chociaż wiele zależy od układu lokalu, posiadania balkonu, itp.
  • #12 18083209
    Layla98
    Poziom 5  
    [quote="atari_robbo"]
    Layla98 napisał:

Dwa pomieszczenia po dwa grzejniki elektryczne 2kW (czyli 8 kW) daje razem 4.8 zł za godzinę ogrzewania (przy cenie 0.6zł za kWh - to średnia cena). Grzejnik może być taki:
    https://www.castorama.pl/grzejnik-olejowy-opp-2000-w-id-1032744.html.

Okej, ale wczoraj już wypatrzyłam sobie dwa piece akumulacyjne- gościu na olx oddaje za darmo :D piece podobno w 100% sprawne. Powiedział, ze one na spokojnie starcza by ogrzać moje mieszkanie- bo on o troche mniejszym mieszkaniu ode mnie ogrzewał jednym. Wiec pytanie brzmi jakich rachunków moge sie spodziewać przy dwoch piecach akumulacyjnych, nie przy grzejnikach elektrycznych?
  • #13 18083259
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Layla98 napisał:

Okej, ale wczoraj już wypatrzyłam sobie dwa piece akumulacyjne- gościu na olx oddaje za darmo :D piece podobno w 100% sprawne. Powiedział, ze one na spokojnie starcza by ogrzać moje mieszkanie- bo on o troche mniejszym mieszkaniu ode mnie ogrzewał jednym. Wiec pytanie brzmi jakich rachunków moge sie spodziewać przy dwoch piecach akumulacyjnych, nie przy grzejnikach elektrycznych?

Masz tutaj linka http://www.inproel.pl i poczytaj dostępne informacje. A potem zażycz sobie bezpłatnej porady. Producentów pieców dynamicznych jest co najmniej kilku, możesz porównywać ofertę.

A na darmowe sprzęty się nie rzucaj, bo z jakichś powodów ktoś ich nie chce. Nie bez przyczyny.
    Klima jest zdecydowanie zbyt droga w Twojej sytuacji.
  • #14 18083622
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18083750
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 366
    Cytat:
    A co z instalacją elektryczną? Podoła?

tego nikt nie wie jaką masz instalację, jak jest "alu" to bym odradzał.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat efektywności ogrzewania elektrycznego w mieszkaniu o powierzchni 55 m², które wcześniej miało piec kaflowy. Użytkownicy sugerują rozważenie pieców akumulacyjnych z dwiema taryfami (nocną i dzienną) oraz klimatyzacji z funkcją grzania jako alternatywy. Zwracają uwagę na wysokie koszty eksploatacji grzejników elektrycznych, które mogą wynosić około 4,8 zł za godzinę przy użyciu dwóch grzejników o mocy 2 kW. Użytkownicy podkreślają również znaczenie izolacji budynku oraz stanu instalacji elektrycznej, co może wpłynąć na efektywność ogrzewania. Wskazano na możliwość uzyskania darmowych pieców akumulacyjnych, ale z zastrzeżeniem, że warto sprawdzić ich stan techniczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA