Czesc
Mam plan zeby wymienic padający akumulator w motocyklu i jednoczesnie zdredukować jego mase, chciałbym wymienić aku 5,5Ah na kontroler BMS z wysokoprądowymi ogniwami 18650 3,7V. Nie wiem czy cos takiego w ogole bedzie dzialac, jesli są w tym jakies grube błedy, ktore sprawią ze to w ogole nie zadziala, albo podnie po tygodniu to prosze o info.
Plan jest taki - zamiast akumulatra 12V 5,5Ah 55A CCP:
1.Kontroler BMS 40A 12,6V BMS w pakiecie 3S
Napięcie ładowania : 12,6V CC/CV
Max prąd rozładowania: 40 A
Max prąd chwilowy 80A
2. 3x ogniwo 18650 Sony US18650VTC6 3.7V
Max prąd rozładowania 30A
Pojemność 3Ah
Maksymalne dopuszczalne napięcie 4,2V
Czy takie cos ma sens?
Czy podanie na BMS napiecia ładowania 14,5V spowoduje ze bms bedzie ładował ogniwa zbyt wysokim napięciem, czy sam sobie podreguluje napiecie pod ogniwa 18650?
Czy po odpaleniu motocykla BMS bedzie kazdorazowo ładował nawet naładowane ogniwa skracając ich zywotność i np po miesiacu ogniwa poumierają?
Czy moze powinienem uzyc BMS 4S 16V zamiast 3S?
Mam plan zeby wymienic padający akumulator w motocyklu i jednoczesnie zdredukować jego mase, chciałbym wymienić aku 5,5Ah na kontroler BMS z wysokoprądowymi ogniwami 18650 3,7V. Nie wiem czy cos takiego w ogole bedzie dzialac, jesli są w tym jakies grube błedy, ktore sprawią ze to w ogole nie zadziala, albo podnie po tygodniu to prosze o info.
Plan jest taki - zamiast akumulatra 12V 5,5Ah 55A CCP:
1.Kontroler BMS 40A 12,6V BMS w pakiecie 3S
Napięcie ładowania : 12,6V CC/CV
Max prąd rozładowania: 40 A
Max prąd chwilowy 80A
2. 3x ogniwo 18650 Sony US18650VTC6 3.7V
Max prąd rozładowania 30A
Pojemność 3Ah
Maksymalne dopuszczalne napięcie 4,2V
Czy takie cos ma sens?
Czy podanie na BMS napiecia ładowania 14,5V spowoduje ze bms bedzie ładował ogniwa zbyt wysokim napięciem, czy sam sobie podreguluje napiecie pod ogniwa 18650?
Czy po odpaleniu motocykla BMS bedzie kazdorazowo ładował nawet naładowane ogniwa skracając ich zywotność i np po miesiacu ogniwa poumierają?
Czy moze powinienem uzyc BMS 4S 16V zamiast 3S?